Unge dropper boligsparing: - Vi må gi barna våre et dytt

Nær halvparten av unge i alderen 18-29 år sier de skal spare mer i 2018, men flere unge dropper boligsparing, viser undersøkelse.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

Nær dobbelt så mange unge i aldersgruppen 18-29 år sier at de helt sikkert skal spare mer i 2018, sammenlignet med i fjor, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB.

Nå sier 46 prosent unge i alderen 18-29 år at de helt sikkert skal spare mer i 2018. I fjor var andelen 23 prosent.

– Det er flott at de unge skal spare mer i 2018, men jeg blir bekymret når jeg ser at boligsparingen havner langt ned på listen. Blant de unge som skal spare mer er det kun 35 prosent av de som skal spare mer til bolig. I fjor var andelen 62 prosent, sier forbrukerøkonom i DNB Silje sandmæl.

Unge må lære seg å spare, de kommer ikke bare på det av seg selv.

Angrer etterpå

Med høye boligpriser og nye regler om maksimalt fem ganger inntekt i gjeld har boligsparing aldri vært viktigere. Kun én av tre unge DNB-kunder sparer i BSU.

– Vi ser også at det har vært en nedgang i antall nyåpnede kontoer de siste årene. Dette er bekymringsverdig, sier Sandmæl.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB i våres kom det frem at én av to i aldersgruppen 25–34 år sier at de angrer på at de ikke startet tidligere med boligsparing.

– Dessverre er det mange unge som ikke tenker på boligsparing før de faktisk ønsker å kjøpe. Da får de seg gjerne en ubehagelig overraskelse, sier Sandmæl.

Vi må hjelpe barna våre

Her spiller vi som foreldre en viktig rolle når det gjelder å oppmuntre barna våre til å spare, mener sandmæl.

– Vi må gi barna våre et dytt. Unge må lære seg å spare, de kommer ikke bare på det av seg selv. Snakk med barna om hvor viktig det er å spare, og hvordan en deltidsjobb og sommerjobb er nødvendig for å få penger til sparegrise, sier Sandmæl.

– Hvis barna dine er yngre anbefaler jeg deg å spare for dem i BSU start, som har aldersgrense null år. Her får du like god rente som på vanlig BSU.