- Jeg vil ikke møte barnet ditt i «Luksusfellen»

Det er på tiden å slippe fuglen ut av redet, men ikke la den flakse før du har lært den å fly. Det kan få store konsekvenser, sier forbrukerøkonom.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 29. sep 2017
Artikkelen er flere år gammel

Mange unge får sjokk den dagen de flytter hjemmefra og skal klare seg på egenhånd. Det er så utrolig mye man skal lære på veldig kort tid. Noen tar utfordringen på strak arm, mens for andre går det skikkelig galt.

– Dessverre møter jeg stadig flere unge i «Luksusfellen». Det er langt fra en verdig start på voksenlivet, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder i «Luksusfellen».

Grunnen til at stadig flere unge snubler på startstreken, er fordi de mangler riktig verktøy, mener Sandmæl.

– Husk at så lenge barnet har bodd hjemme, har de kun brukt penger på seg selv. Mange er nok ikke godt nok forberedt på alle utgiftene og ansvaret som følger med det å flytte hjemmefra, sier hun.

Les også: «Mette» (26) havnet i gjeldsfella dagen hun flyttet hjemmefra

Den store testen

Starten på voksenlivet er gjerne den dagen du pakker tingene dine og flytter hjemmefra. Som forelder har man gjerne de siste 18 årene handlet om å forberede poden best mulig.

– Det er en bratt læringskurve barna våre skal gjennom når de skal ut på egenhånd. Her kontaktes jeg stadig av unge som føler seg overveldet og søker etter råd, forteller Sandmæl.

Det renner inn med spørsmål fra unge

– Hvordan setter man opp budsjett? Hvordan sparer man? Hvordan bruke kredittkortet – fornuftig? Og hva gjør jeg hvis jeg ikke har penger til å betale alle regningene? Spørsmålene er mange forteller Sandmæl.

– Dessverre blir jeg også kontaktet av stadig flere unge der det på kort tid har gått skikkelig galt økonomisk, legger hun til.

Med «Skikk og bank» blir barna bedre forberedt på voksenlivet

 

Pengepraten

Som forelder er det vår oppgave å forberede poden best mulig på det som venter dem, sier Sandmæl.

Kunnskap til å kunne mestre utfordringene

– Før du lar poden forlate rede bør du passe på at han eller hun har kunnskapen som trengs for å kunne klare seg best mulig.

– Fortell hva som følger med det å være voksen. Hvor mye det koster å leve, hvordan man setter opp budsjett og hvor viktig det er med sparing. Snakk også om konsekvensene ved å ta opp lån og bruke penger man ikke har, sier Sandmæl.

 

En nyttig avskjedsgave

DNB relanserte nylig en oppdatert mobilversjon av «Skikk og bank», som har tidligere kommet i bokform. «Skikk og bank» er en guide til de unge som er ferske i voksenlivet.

– I tillegg til voksenpraten med poden kan du tipse han eller henne om å bla seg gjennom «Skikk og bank» for å få gode råd og tips, samt læring som hjelper dem på veien, sier Sandmæl.

 

Her finner du «Skikk og bank», så kan du enkelt sende lenken videre til poden