Unngå julefella! Dette bør du gjøre allerede nå

Det lønner seg å være i forkant, råder forbrukerøkonomen.

KVINNEN GÅR I FELLA: Det er flere kvinner enn menn som sier at de ofte ender opp med å bruke mer penger på julegaver enn de hadde sett for seg, viser undersøkelse. – Viktig at julen ikke blir kvinnens oppgave alene, sier forbrukerøkonom.  Foto: Stig B. Fiksdal. Foto: Privat
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 26. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

I fjor planla nordmenn å bruke 13.320 kroner i snitt på julekosen, der den største delen av summen går til gavene, ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. 

Fort gjort at julehandelen går litt over styr

- Det er mange gaver som skal i hus før julen ringes inn. Uten en gaveliste og en plan for hvor mye du skal bruke, er det fort gjort at julehandelen går litt over styr, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Usikker på hva du skal gi poden? Sparing er en gave for fremtiden som passer til alle aldre. Gi fondsparing som kan vokse i verdi med barnets alder, eller boligsparing i BSU start.

Bruker mer enn planlagt

Hvert år er det flere av oss som ender opp med å bruke langt mer på gavehaugen enn vi hadde sett for oss. I fjor svarte hele fire av ti at dette er noe som ofte skjer dem, ifølge undersøkelsen.

Kun syv prosent av oss setter opp et julebudsjett
Silje Sandmæl

– Mange av oss bruker nok mer enn planlagt fordi vi rett og slett ikke har en plan. Kun sju prosent av oss setter opp et julebudsjett over hvor mye de skal bruke. Det å ikke ha en plan går ikke bare utover lommeboka, det skaper også mer stress rundt gavehandelen, sier Sandmæl.

SPAR PENGER: – Det kan også være fine summer å spare på å være tidlig ute. Det er en del salg nå, før prisene normalt settes opp når det nærmer seg jul, sier Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal.

Flest kvinner som går i fella

Det er flere kvinner enn menn som sier at de ofte ender opp med å bruke mer penger på julegaver enn de hadde sett for seg. Dette har vært resultatet hvert år i DNBs årlige juleundersøkelse.

Viktig at julen ikke blir kvinnens oppgave alene
Silje Sandmæl

- Dette henger nok sammen med at kvinnen kjøper langt flere gaver enn mannen. Det er viktig at julen ikke blir kvinnens oppgave alene. Fordel ansvaret for gavelisten og andre oppgaver forbundet med julen slik at det blir rettferdig, sier Sandmæl.

Vær i forkant

For å unngå at julefeiringen blir preget av panikkhandling og minus på konto, anbefaler Sandmæl at du bruker tiden nå til å bestemme deg for hvor mye du skal bruke og hva du skal kjøpe til hvem.

Fine summer å spare på å starte tidlig
Silje Sandmæl

- Førjulstiden bør jo handle om å bake pepperkaker og tilbringe kvalitetstid sammen, ikke å løpe rundt fra butikk til butikk. Start allerede nå så er du i forkant. Det kan også være fine summer å spare på å være tidlig ute. Det er en del salg i november før prisene normalt settes opp når det nærmer seg jul, sier Sandmæl.

Slik blir du ferdig med gavehandelen i en fei:

  • Skriv gaveliste over hvem du skal kjøpe til og hva du skal kjøpe
  • Sett en makspris for gavene
  • Sammenlign priser på nettet
  • Lag et shoppekart, eller kartlegg hvilke butikker du skal handle fra. 
  • En gave må ikke være en ting. Hva med å gi en opplevelse som en tur i fjellet
  • Arranger juleverksted med familien og lag hjemmelagde gaver. Du kan for eksempel bake kjeks, putte dem i Norgesglass og knyte en sløyfe rundt