Unngå krangel ved arv av hytta

Når neste generasjon skal arve familiehytta kan det fort bli mye krangling.

I FORKANT: Det aller beste er når det finnes en plan, eller et testament, for hvordan arveskiftet skal skje og hvordan bruken skal være framover. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

– I utgangspunktet er du privilegert hvis du og søsknene dine er så heldige å arve en hytte. Likevel er det ikke uvanlig med krangling og konflikter i forbindelse med arveoppgjør, og hytta er intet unntak, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Det aller beste er når det finnes en plan, eller et testament, for hvordan arveskiftet skal skje og hvordan bruken skal være framover.

Hver fjerde nordmann har vært involvert i en arvekonflikt

Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB, har hver fjerde nordmann opplevd varig konflikt i familien som følge av arveoppgjøret. I samme undersøkelse kommer det fram at kun en av ti skriver testament.

Et skriftlig testament hindrer krangling i neste generasjon

– Når det er snakk om fordeling av verdier, blir det alltid diskusjoner. Ønsker dere å unngå konflikter i familien, er det viktig å snakke sammen. Og enda viktigere, få det ned skriftlig, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Vurderer du å la barna dine overta hytta, vær ærlig med deg selv og dem, snakk om hvordan det skal foregå og hva dere ønsker. Diskuter og kom fram til en løsning som dere setter ned på papiret. Da hindrer dere senere konflikt.

Arvekonflikter med bonusbarn og svigerforeldre er noe Sandmæl får mye spørsmål om til podkastepisoden Pengetabu. Hør episoden om arv her

SKRIFTLIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl råder familier til å få avtaler ned på papiret. Sett ned alt fra hvem som skal bruke hytta når, eventuell bruksrett for arvelater, ansvar for vedlikehold og deling av kostnader Foto: Stig B. Fiksdal

Hvis flere arver hytte sammen reguleres eierforholdene av sameieloven

Hvis to eller flere søsken arver en hytte sammen, er de sameiere i hytta og må forholde seg til sameieloven. Men det er full avtalefrihet, og loven kan fravikes dersom sameierne blir enige om noe annet. Advokat Yana Beate Totland i Huseiernes Landsforbund forklarer at det mest praktiske er å bli enige seg imellom.

Det mest praktiske er å være litt rause og bli enige

– Dersom en av sameierne ønsker å selge hytta, er en måte å løse det på at det innhentes en eller flere ferske verdivurderinger. Er det litt betent, kan det være greit at hver arving innhenter hver sin verdivurdering, så settes verdien til gjennomsnittet.

Den sameieren som da ønsker og har råd til å beholde hytta, betaler så ut de andre med grunnlag i denne gjennomsnittlige verdivurderingen.

Les også: Har du arvet hytte eller hus, slik er skattereglene

Blir dere ikke enige kan du kreve tvangsoppløsning og salg av egen del

Hvis du som arving absolutt ikke klarer å bli enig om verken salgssum eller andre forhold, så kan du som medeier kreve tvangsoppløsning av sameiet i henhold til sameieloven § 15. Den, eller de andre sameierne har til gjengjeld fortrinnsrett til å få sitt bud godtatt (hvis de matcher høyeste bud).

– Ved et tvangssalg vil den som ønsker å beholde hytta ha rett til å overta eiendommen på samme vilkår som en utenforstående er villig til å tilby, sier Totland.

Ved tvangssalg har den andre eieren fortrinnsrett på å overta

– Utgangspunktet for tvangssalg etter sameieloven § 15 er at man velger den salgsmåten som gir størst utbytte. Normalt vil det være markedspris, men søsknene kan selv bli enige om hvilken måte de vil selge på. For noen vil det være viktigere at hytta forblir i familien.

Les også: Arveavgiften er borte, men unngå disse skattefellene

VERDIVURDERING: Dersom en av sameierne ønsker å selge hytta, er det lurt å innhente flere verdivurderinger og bruke et snitt som kontraktspris. Foto: NTB scanpix

Hva gjør du hvis dere ikke blir enige – må familiehytta bli advokatmat?

Sandmæl oppfordrer folk til å gjøre sitt ytterste for å unngå rettslige skritt.

– Å benytte seg av mekling i konfliktrådet kan være verdt et forsøk før dere bruker tid og ressurser på juridisk bistand, sier hun. Straks advokater involveres blir ting fort fryktelig dyrt.

Det kan være en idé å kontakte konfliktrådet først

– Du kan også sjekke om du har rett på juridisk bistand gjennom noen av forsikringene dine. Hvis du er medlem av Huseiernes Landsforbund kan du også få gratis juridisk rådgivning per telefon eller en time gratis rådgivning hos advokat.

SNAKKE SAMMEN: Hvis samarbeidet om felles hytte går dårlig og diskusjonen er fastlåst, kan det være en god løsning å kontakte konfliktrådet for å komme videre Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Å gå til advokat bør være siste utvei for å løse en arvekonflikt

Ifølge Sandmæl er det alltid fornuftig å ta seg tid til å kartlegge ulike løsninger og forslag til kompromisser. Først når alt er forsøkt i en minnelig tone ville jeg gått til advokat sier hun.

Prøv alle muligheter før du velger å gå til advokat

– Hvis situasjonen låser seg helt, kan en vurdering av situasjonen ved en advokat være hensiktsmessig. Men bruk av advokat er kostbart og kan føre til at situasjonen tilspisser seg ytterligere.

Tips for et fredelig arveoppgjør:

  • Hvis arvelaterne er i live, sørg for at de spesifiserer sine ønsker i et lett forståelig og juridisk presist testament. Ved bortfall av begge foreldre uten testament skal arv deles likt mellom barna. I en slik situasjon kan du som arving kreve boligen eller hytta solgt. Da kan en av arvingene overta eiendommen ved å kjøpe ut den/de andre.
  • Gå inn i dialogen med de andre arvingene med en genuint ønske om å finne en løsning som alle kan stille seg bak. Vær realistisk, har du ikke råd til å være medeier med alt det betyr av vedlikehold, la deg heller kjøpe ut.
  • Kartlegg alle potensielle løsninger for å få til et godt samarbeide. Sett ned det dere er enige om i en kontrakt.
  • Er diskusjonen helt fastlåst, vurder mekling i konfliktrådet.
  • Som helt siste utvei for å bli enige i en arvestrid: Søk juridisk bistand hos en advokat med arv som spesialområde.

Husk at dere har full avtalefrihet

Hvis to eller flere søsken arver en hytte sammen, er de sameiere i hytta og må forholde seg til sameieloven. Men det er full avtalefrihet, og loven kan fravikes dersom sameierne blir enige om noe annet.