Venninnen til «Charlotte» (28) viste liten forståelse. Skal hun ta det opp med flere i gjengen?

– Det er ikke alltid at de som roper høyest gjenspeiler meningene til hele gruppen, sier forbrukerøkonom.

TABUER: Hver uke renner det inn med spørsmål til Silje Sandmæl, programleder i podkasten, Pengetabu. – Gjennom podkasten får du uavhengige råd og argumenter fra eksperter og kjendiser, forteller Sandmæl.  Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. sep 2019
Artikkelen er flere år gammel

I fredagens episode av podkasten «Pengetabu» av DNB fikk vi høre fra en ung kvinne på 28 år, «Charlotte», som har en helt annen livssituasjon enn resten av vennegjengen.

Mens de andre står ovenfor giftermål og barn, er Charlotte fortsatt student, og dette begynner å tære på lommeboken.

– Charlotte har en helt annerledes økonomi enn sine etablerte venninner. Hun har ikke råd til å holde følge med dyre spleiselag til bryllupsgaver, utdrikningslag og babyshowers, sier Silje Sandmæl, programleder i podkasten.

Hør episoden av Pengetabu her

Venninnen mener det handler om prioriteringer

I håp om å møte forståelse valgte Charlotte å ta opp dette med en av venninnene. I lytterbrevet forklarer hun hvordan det gikk:

«Hun viste lite forståelse, og sa det er urettferdig at jeg ikke gir like mye som de andre. ‘Husk at du også gifter deg og får barn en dag, så du får det igjen’, sa hun. Nå har denne venninnen begynt å kommentere på pengebruken min, og sier ‘har du råd til dette, da?’, som om hun mener det bare skyldes mine dårlige prioriteringer».

– Det er fort gjort å møte motstand fra andre når du ikke følger strømmen. Charlotte står ovenfor et gruppepress, sier Sandmæl.

TA HENSYN: Som arrangør har du et ansvar for å holde kostnadene nede hos gjestene. Er du forlover bør du tenke på alles økonomi, ikke hva du nødvendigvis har råd til selv. Det er mye som kan gjøres for en billig penge, sier Sandmæl. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

– Selv har jeg sagt «nei» til å være med på utdrikningslag

Etter den dårlige responsen fra venninnen, er Charlotte redd for at de andre vil tenke det samme – hvis hun tar det opp. Nå sitter hun med en rekke ubetalte vippskrav og er rådløs.

I studio sammen med programleder Sandmæl sitter Frithjof Wilborn, programleder og lærer, sammen med sosialantropolog Gunn Helen Øye. Det er ikke bare studenter som kan føle på at penger ikke strekker til for å kunne få være med på leken.

– Selv har jeg sagt «nei» til å være med på utdrikningslag fordi jeg ikke hadde råd. Her må man bare stå på sitt og tenke at man har gode nok venner til at de viser forståelse, sier Wilborn.

PANELET: Ukens panel I podkasten, Pengetabu, er tidligere programleder, nå lærer, Frithjof Wilborn og sosialantropolog, Gunn Helen Øye. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

– Vi er flokkdyr

Sosialantropolog Øye er godt kjent med problemet om å skille seg ut fra en gruppe du er medlem av.

– Vi er flokkdyr, og når vi er en del av en gruppe er vi også en del av et eget sosialt system. Medlemmene av en gruppe bør evne å se alle for at den skal fungere best mulig. I tilfellet til Charlotte så ligger ansvaret på dem som arrangerer eller tar initiativ til gaver, sier Øye.

Sandmæl er enig med Øye om at det er arrangørens ansvar å tilpasse seg til hele vennegjengen, men legger også til at Charlotte bør ta grep selv.

– Det er ikke alltid at de som roper høyest gjenspeiler meningene til hele gruppen. Charlotte bør snakke med flere av venninnene sine. Det kan hende at flere enn henne kjenner på at summene er for høye, sier Sandmæl.