Syv av ti unge vet ikke renten på kredittkort

Kredittkort og unge mennesker er ikke alltid en heldig match.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. sep. 2017
Artikkelen er flere år gammel

– Det er bekymringsfullt at unge ikke har noe forhold til betingelsene som følger med når man låner penger, sier personmarkedssjef i DNB.

Godt over halvparten i aldersgruppen 20-33 år har et kredittkort de bruker aktivt. Men vet de hva det koster dem hvis de ikke betaler tilbake innen første forfall?

Mer enn syv av ti unge vet nemlig ikke hvilken rente de har på kredittkortet sitt, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB.

– Det er utrolig viktig å ha et bevisst forhold til hvilke betingelser som følger med når man låner penger. Stadig flere unge sliter med å betale regningene sine, noe som kan få varige konsekvenser for økonomien din, sier personmarkedssjef i DNB Trond Bentestuen.

Les også:Ti tips til deg som har flytta hjemmefra

Har ikke peiling på renten på kredittkort

Så hva med de som sier at de vet hvilken rente de har? I undersøkelsen ble disse bedt om å spesifisere hva renten deres ligger på. Her varierte svarene mellom 1,7 til 36 prosent.

– Dette viser at mange av de som tror de vet, egentlig ikke gjør det, sier Bentestuen.

De fleste svarte dog at renten ligger et sted mellom 10 til 30 prosent.

Les også: E-boken du trenger for å sanke voksenpoeng

Kan bli dyrt

Undersøkelsen viser også at blant de som bruker kredittkort, er den én av fem som aldri eller kun av og til betaler hele regningen til første forfall.

– Hvis man ikke har penger til å betale tilbake, havner man fort i en ond sirkel. Ubetalte regninger kan føre til betalingsanmerkninger. Dette er som å sette voksenlivet på vent. Drømmen om bolig, studier i utlandet og barn må i verste fall utsettes, sier Bentestuen.

VI MÅ HJELPE: – De unge trenger hjelp på veien inn i voksenlivet, mener Trond Bentestuen personmarkedssjef i DNB. DNB relanserte nylig «Skikk og bank», en hjelpende guide for deg som er ung voksen. Foto: Stig B. Fiksdal.
Dagens unge har en inkassogjeld på svimlende 1,1 milliarder kroner, som i hovedsak er fra kredittkort- og forbruksgjeld

I dag er det over 50.000 unge i alderen 20-30 år som har betalingsanmerkninger grunnet ubetalte regninger, viser tall fra Lindorff. I snitt skylder de unge 53.919 kroner hver.

– Vi må snakke høyt om gjeldskrisen dagens unge står overfor, og hva vi kan gjøre for å hjelpe. Dagens unge har en inkassogjeld på svimlende 1,1 milliarder kroner, som i hovedsak er fra kredittkort- og forbruksgjeld, sier Bentestuen.

Ønsker hjelp

Nær åtte av ti unge sier at de ønsker bedre kunnskap om privatøkonomi, viser undersøkelsen.

– Dette er et rop om hjelp. De unge ønsker veiledning og kunnskap på veien inn i voksenlivet. I dag er ikke privatøkonomi en del av timeplanen på skolen, og dessverre ser vi at det er få som får med seg denne kunnskapen hjemmefra, sier Bentestuen.

Dette er et rop om hjelp

I 2015 lanserte DNB undervisningsopplegget Lærepenger sammen med Røde Kors. Dette er et verktøy om personlig økonomi skolen kan bruke i undervisning av 5.–7. trinn.

– Hittil har hver tredje skole tatt i bruk Lærepenger. Men vi ser at det også er behov for å hjelpe de som er på vei inn i voksenlivet, eller som allerede er der. Derfor relanserer vi nå boken «Skikk og bank» i oppdatert mobilversjon, forteller Bentestuen.

En guide til voksenlivet

I «Skikk og bank» finner du enkle forklaringer på «vanskelige» bankord, samtidig som du får råd og tips som hjelper deg på veien som ung voksen.

– Kunnskap og bevissthet rundt egen økonomi er nøkkelen til å kunne realisere det livet du har sett for deg, sier Bentestuen.

Sjekk ut «Skikk og bank» her, eller send den til noen som trenger gode råd på veien.