- Vi ønsket en hund som var aktiv sammen med oss, ikke en sofahund

En hund gir glede og utgifter. Det første året må du nok ut med 20.000 kroner. Familien Stock og Silje Sandmæl gir deg sine beste tips før du kjøper en firbeint venn.

ALLE MÅ HJELPE TIL: I familien Stock bidrar også Anneli (6) med lufting. For uansett vær må hunden ut på tur flere ganger om dagen. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 17. jul. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Barn var et dristig valg, så vi kjøpte oss hund!

For sju år siden ønsket Lana Stock og mannen en forandring. Dermed kom jack russell-terrieren Poshka inn i livet deres. Navnet er russisk for kanonkule, og det lever hun opp til på daglig basis.

PRØV: – Ønsker barna hund? Ha et prøveprosjekt der barna i tre uker går tur med foreldrene hver morgen og ettermiddag. Da får en testet ut hvor dypt det stikker, sier Silje Sandmæl. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Pengene fløy

– Vi ønsket en hund som var aktiv sammen med oss, ikke en sofahund. Vi elsker å være ute og beveges oss. Jeg ville også ha en hund som var litt som meg selv, morsom og dødssmart, kommer det humørfylt fra Lana Stock.

Hun er vokst opp med rasen, og visste at den var en stor hund i en liten kropp som lærte fort og brukes både til alt fra jakt til utstilling. Prisen og hva det kostet å ha hund, tenkte de ikke over da.

– Jeg er jo veldig kostnadsbevisst, men vi laget ikke noe budsjett eller tenkte mer på dette i starten. Vi lærte derimot raskt at pengene fløy.

TEST UT: – Ønsker barna hund? Ha et prøveprosjekt der barna i tre uker går tur med foreldrene hver morgen og ettermiddag. Da får en testet ut hvor dypt det stikker, sier Silje Sandmæl. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Redebygging

Valpen kostet 12.000, og det er vanlig at renrasede valper koster fra 8000 og opp. Du kan selvsagt også få en omplasseringshund og betale en liten avgift, eller være fôrvert. Da slipper du denne kostnaden. Stock-familien kjøpte fra oppdretter, og da følger det med krav. I prisen var det også inkludert flere ting.

Det kostet, men verdt hver krone da vi hentet henne. Dette var jo babyen vår!

– Poshka var vaksinert, hadde fått ormekur og var chippet. Det sparte vi tid og penger på var gjort. Vi valgte også å kjøpe en valpepakke med halsbånd, lenke og teppe som luktet av moren. Så hentet vi også hunden i Mo i Rana 1000 kilometer unna med en bensinsluker av en bil. Det kostet, men verdt hver krone da vi hentet henne. Dette var jo babyen vår!

Hjemme i Alta hadde Lana bygd rede til den lille, og der hadde hun tenkt økonomi.

– Jeg hadde brukt 299 kroner på en hundeseng, og syntes det var dødsdyrt! I tillegg hadde vi kjøpt litt leker og matskåler. Vi investerte også i en sele som festes i bilbelte, kjøpt på dyrebutikk. Solid kvalitet som holder lenge.

DNBs hund og katt-forsikring er best i test

ENORMT UTVALG: Det er mye du kan kjøpe til en hund. Skal det være en ball, bamse eller en bever? Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Anbefaler forsikring

Allerede før de hentet Poshka, var forsikringen i orden. Årlige vaksiner på 1000 kroner totalt dekkes ikke, men det gjør en del andre dyrlegekostnader.

– Vi betaler 1600 kroner i året. For det dekkes 75 % av operasjonsutgifter og rehabilitering. Det er ganske billig med tanke på hva du potensielt kan få i veterinærkostnader. Poshka skal kanskje operere hoften, og det vil da koste oss 10.000 fremfor 40.000. Det er jo mange som ikke forsikrer hunden, og må avlive den fordi de ikke har råd til operasjon. Poshka skal leve så lenge hun kan, og det betaler jeg gjerne for.

Det knuser hjertet mitt litt

Fine dining-fôr

Den største økonomiske lærepengen fikk de når fôr skulle kjøpes inn.

– Vi var teite, uerfarne og elsket hunden, så vi hadde henne på et spesiallaget rasefôr til 700 kroner kiloen. Det kostbare fôret sluttet vi fort med, for Poshka spiste jo som en hest.

De brukte litt tid på å lese hva som var rett mat. Hvilke rasetypiske sykdommer er deres hund utsatt for, og hvilket fôr forebygger det?

– Vi gikk over til en annen type veterinærfôr som fremdeles kostet en del. I dag spiser hun helt vanlig dyrebutikk-fôr til ca. 300 kroner sekken for 2/3 kilo. Vi bruker vel rundt 3000 kroner i året.

Som programleder i «Luksusfellen» har jeg måttet anbefale folk å selge hunden. Hvis ikke, har de ikke penger til mat og andre utgifter

Andre uventede kostnader dukker også opp med ujevne mellomrom. Som å rense bil for hundehår, 500 kroner til nytt pass da den gamle ble rotet bort og drivstoff til kjøreturer. Poshka tisset også ut overmadrassen på senga, så der røyk 2000 kroner. Hun var ikke populær den dagen.

– Da vi skulle på feire, var vi ikke forberedt på at hundepass var så dyrt. 7000 kroner på hundehotell i 14 dager. Så vi fant en annen løsning, forteller Lana.

MYE Å SPARE: Spar penger ved å se etter bonuskort. Mange fôrprodusenter har slike tilbud. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Kan mer enn å gi labb

Poshka var også lenge en utstillingshund. Mor tok henne med på valpekurs,rallylydighet og utstillingskurs til en samlet sum på 8000 kroner. Hunden lærte å være sosial i tillegg til ferdigheter. Lana Stock mener de aller fleste vil ha nytte av å være med i en klubb, selv var hun i flere år med i Alta hundeklubb. Via slike medlemskap får en også ofte rabatter på dyrebutikker og andre steder.

Leker kjøper ikke Lana Stock lengre til Poshka. Med to barn på 2 og 6 er det nå nok av leker i huset, så de deler barn og hund på. Familieøkningen preger også hundehverdagen. Det er slutt på champion-rosetter og utstillinger .

PÅ TUR: Familien Stock består av mor Lana, far Runar, Anneli (6) og Jostein (2). Og selvsagt Poshka (7). Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Har du egentlig tid til hund?

Lanas beste råd til deg som vurderer hund, er å tenke over om du har tiden det trenger.

– Jeg er jo forretningskvinne, kone, venn og mor, og føler noen ganger at jeg ikke strekker til med Poshka. Jo, hun får lufteturene hun trenger, men jeg har ikke tid til utstillinger. Når jeg er klar med en godbit, og hun går pent mot meg for å vise hva hun kan… Da tenker jeg at jeg har tatt fra henne det å briljere på utstillinger – og det knuser hjertet mitt litt.

Da vi skulle på feire, var vi ikke forberedt på at hundepass var så dyrt

Også DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl er opptatt av mer enn bare penger når du skal tenke hund.

– Som Lana sier tar det tid og ansvaret er stort. Er det barna som ønsker hund, lover de ofte at de skal gå turer og ta vare på hunden. Mitt råd er å ha et prøveprosjekt der barna i tre uker går tur med foreldrene hver morgen og ettermiddag. Da får en testet ut hvor dypt det stikker.

HUSK BUDSJETT: En hund blir en del av familien, og også en del av utgiftspostene. Mange undervurderer hva det kan koste å ha hund. Lag derfor et budsjett før dere kjøper hund, og se om lommeboka tåler det. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Lag budsjett, unngå sjokk

Sandmæl er ikke økonom for ingenting, og like viktig som tid er det faktisk om du har råd til å ha hund. Mange vet knapt hva de bruker penger på til seg selv i hverdagen, langt mindre til kjæledyret.

– Hund er hyggelig, og den blir et nytt familiemedlem. Lag likevel et budsjett og se om lommeboka tåler det. Noen oppdager for sent hvor mye det faktisk kan koste med forsikring, veterinær og kurs. Det hender noen må gi fra seg hunden. Som programleder i «Luksusfellen» har jeg måttet anbefale folk å selge hunden. Hvis ikke, har de ikke penger til mat og andre utgifter.

La derfor ikke utgiftene komme som et sjokk, og tenk nøye over hvordan din situasjon er. Mange glemmer å sette av penger til dyrlege, både til faste og overraskende utgifter. Å ha en hund uten forsikring kan koste mye.

En husdyrforsikring hjelper deg med å dekke kostnader som oppstår dersom din hund eller katt blir rammet av en skade eller sykdom

 

KOSTER: I mange byer er det populært med hundebarnehage. Kennel kan også bli dyrt, dersom du trenger å plassere hunden borte i forbindelse med ferier. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Hundebarnehage

Skal du la andre passe hunden i perioder, er det også kostbart.

– I Oslo, og sikkert flere andre byer, er det blitt populært å sende hunden i barnehage. Tre dager i uka kan fort koste 3200 kroner.

Så er det også mange måter å spare penger på. Kjøp brukt utstyr, bytt med venner. Sjekk om du får gode rabatter om du melder deg inn i foreninger. Tenk på hva du må ha i starten, så kan du spe på etter behov.

Silje Sandmæl har selv vokst opp med hund, og vet at en går langt for dyrene sine.

– Da schæferen vår måtte til dyrlegen, gjorde det et merkbart innhogg i en trang økonomi. Jeg hadde selv en kanin, som måtte slipe tennene hver tredje måned. Det kostet noen tusen i året, så det følger alltid med utgifter en ikke tenker på.

NAM! Poshka var før mye på utstillinger. Det er det ikke tid til mer, men hun kan fremdeles mange triks. Da vanker det også en ekstra godbit fra mor. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Ett stykk mastiff, takk!

I Alta gjør familien Stock det de kan for at Poshka skal få et langt og lykkelig liv. Akkurat nå går hun på medisin til 150 kroner flasken, og håpet er at hun kanskje ikke trenger operasjon. Lana selv har også veldig lyst på en hund til, men ektemannen Runar mener det vil begrense reising.

– Jeg har ønsket meg en tibetansk mastiff til 110.000 kroner i 30-årsgave, men tenk – mannen min sa nei, sier Lana Stock og ler en hjertelig latter, og understreker at hun spøker. I alle fall litt.

(Kilde: Norsk Kennel Klub, Silje Sandmæl, Lana Stock).

GLAD HUND: – Jeg ville også ha en hund som var litt som meg selv, morsom og dødssmart, sier Lana Stock. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
GRUNNLEGGENDE KOSTNADER DET FØRSTE ÅRET

Valpen: En renraset valp koster minimum 8000
Startpakke med mammateppe, kobbel, kurv, klotang (?), vann- og matskål: 1000-2000
Pass: 500 kroner
Dressurkurs: 1000
Mat: 3000-12.000 avhengig av størrelse
Forsikring: 1500-2500
3 årlige vaksiner: 800-1500

Regn med et minimum på 20.000 kroner det første året.

I tillegg kan det bli utgifter til medlemskap i hundeklubb, kurs, kennel eller hundebarnehage, leker, treningsutstyr, hundebøker, bilsele/bur, hundegård eller hundehus. Noen har også utstillingshund og utgifter forbundet med reise og pleie. Ekstra veterinærkostnader kan også komme, fra tannrens til operasjoner, så ha en bufferkonto på 3000 kroner eller mer.