Vil ha flere studentboliger og mer i studiestøtte

Dette forventer studentorganisasjonene fra statsbudsjettet for 2020.

BEDRE STUDENTØKONOMI: – Å satse på studentboliger, og dermed sikre studentene rimelige boalternativer, er essensielt for å bedre studentøkonomien, sier Marte Øien, leder for Studentorganisasjonen. Foto: NSO.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 07. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Mandag, 7. oktober, legges statsbudsjettet fram for 2020, og studentorganisasjonene er spente på hvordan det vil påvirke studentenes hverdag, og ikke minst lommebok.

På listen over forventninger står det blant annet en betydelig økning i antall studentboliger og i studiestøtten.

DNB Nyheter følger statsbudsjettet tett. Få siste nytt om hvordan det påvirker din lommebok rett i messenger her.

Statsbudsjettet for 2019 fulgte med en overraskelse

Før vi kaster oss over forventningene til statsbudsjettet for 2020, la oss se litt på hvordan budsjettet for 2019 har og vil påvirke deg som student.

Gir med den ene hånden, og tar med den andre

Som forventet fortsatte opptrappingen av 11 måneders studiestøtte, med én ekstra uke. En etterlengtet seier for studenten.

På den andre siden fulgte også budsjettet med noe som blant annet fikk Studentorganisasjonen til å rase: Reduksjon av stipendet til de som ikke fullfører graden sin.

Som student vil du kunne få omgjort inntil 40 prosent av lånet ditt til stipend, etter hvert som du står på eksamen. Nye reglene sier at du må fullføre graden din for å kunne få maksimalt stipend. Hvis du ikke fullfører vil 15 prosent av stipendet bli tilbakeholdt, slik at du kun får 25 prosent stipend.

– Regjeringen gir med den ene hånden, og tar med den andre, sa forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, om budsjettet.

BILLIGERE Å BO: Studentorganisasjonen forventer en offensiv satsing på bygging av studentboliger, forteller leder Marte Øien. Foto: NSO.

Forventninger til statsbudsjett for 2020

Så, hva forventer Studentorganisasjonene fra årets budsjett?

Forventer også signaler om at studiestøtten vil øke i størrelse, ikke bare i omfang

– Vi forventer blant annet at regjeringen leverer den siste uken for å fullføre innfasingen av 11 måneders studiestøtte. Vi forventer også å se signaler om at studiestøtten vil øke i størrelse, ikke bare i omfang, sier Marte Øien, leder for Studentorganisasjonen.

Også er det dette med studentboliger da. Øien henviser til tall fra SSBs levekårsundersøkelse fra 2010 viste at 74 prosent av studenters inntekt går direkte til boutgifter.

– Her forventer vi en offensiv satsing på bygging av studentboliger. Å satse på studentboliger, og dermed sikre studentene rimelige boalternativer, er essensielt for å bedre studentøkonomien, sier Øien.

KOSTER Å STUDERE UTENLANDS: – Studiestøtten er åpenbart helt avgjørende for muligheten til å gjennomføre utdanning i utlandet, sier Hanna Flood, leder i ANSA. Foto: ANSA.

Vil bedre mulighetene for utenlandsstudier

Hanna Flood er leder i ANSA, organisasjonen for norske studenter. Hun er særlig opptatt av økningen i studiestøtten.

Flere vil også fullføre studiene til normert tid

– Studiestøtten er åpenbart helt avgjørende for muligheten til å gjennomføre utdanning i utlandet. Som utenlandsstudent har du ikke samme muligheten som studenter i Norge til å jobbe ved siden av studiene, sier Flood.

ANSA stiller en forventning til at det tas steg mot videre opptrapping, slik at studiestøtten ligger på et nivå som tilsvarer 1,5 ganger grunnbeløpet, som i dag er rundt 150.000 kroner.

– Med det nivået av studiestøtte er vi sikre på at flere vil kunne ta hele eller deler av utdanningen sin i utlandet. Flere vil også fullføre studiene til normert tid, og skal vi tro studentenes helse og trivselsundersøkelse kan det også gjøre utslag på psykisk helse. Dette vet vi er i tråd med regjeringens målsettinger, avslutter Flood.