Vil kutte i studiestipendet

Hvis regjeringen får gjennomslag må du fullføre graden for å få omgjort de siste 15 prosentene av studielånet til stipend.

STØRRE PRESS: Forslaget øker presset på studentene uten å sikre trygge rammer i studietiden, sånn at flere studenter kan lykke, sier Håkon Mikaelsen, leder i studentorganisasjonen. Her avbildet sammen med Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. okt. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Mandag, 8. oktober, la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjettet 2019. Som forventet fortsetter opptrappingen til 11 måneders studiestøtte med én ekstra uke og studentene foreslås å få 2.200 nye studentboliger.

Dette må Stortinget stanse

Dette vil bedre studentøkonomien litt, men budsjettet følger også med noe som får studentorganisasjonen til å rase. Det foreslås nemlig å redusere stipendet til de som ikke fullfører graden sin.

– Gjennom trusler om økt gjeld bidrar regjeringen til å mistenkeliggjøre studentenes innsats, snarere enn å skape gode, utfordrende og trygge utdanninger. Dette må Stortinget stanse, sier Håkon Mikaelsen i Studentorganisasjonen.

Vil at flere skal fullføre

I dag gis all studiestøtte som lån, der inntil 40 prosent blir omgjort til stipend etter hvert som studentene får studiepoeng når de står på eksamen. Nå foreslår regjeringen at 15 prosent av stipendandelen skal gis etter fullført grad.

Opptrappingsplanen til 11 måneders studiestøtte blekner litt

Endringen som regjeringen foreslår tar tak i bekymringen ytret av utdanningsminister, Iselin Nybø (V), om at mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad.

Regjeringen antar å spare 250 millioner på forslaget.

Mer press på studentene

Ifølge studentorganisasjon vil forslaget øke presset på studentene uten å sikre trygge rammer i studietiden, sånn at flere studenter kan lykkes.

Det vi ikke trenger er mer pisk, og mer gjeld

Mikaelsen henviser til studentenes helse- og trivselsundersøkelse som viser at studenter i økende grad sliter med press, psykiske plager og andre helseutfordringer. Han peker også på en SSB rapport som viser at én av fem studenter jobber så mye at det går utover studiene.

– Opptrappingsplanen til 11 måneder studiestøtte blekner litt når vi samtidig får kutt på andre deler av støtteordningen. Det vi trenger er økonomisk rom for å prioritere studiene, et godt og tilgjengelig velferds- og helsetilbud og høy kvalitet på utdanningen. Det vi ikke trenger er mer pisk og mer gjeld, sier Mikaelsen.