Ville du gitt brukt i gave? Svaret kan si noe om selvfølelsen din

Vi nordmenn er mer positive til å få brukt i julegave, enn å gi, viser undersøkelse. Hvorfor er det slik?

BRUKT UNDER TREET:  – De siste årene har vi sett en tydelig økning i andelen som kjøper og selger brukte ting i forbindelse med jul, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør på Torget til FINN. Foto: Caroline Roka/FINN
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 06. nov. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Det har blitt mer akseptert både å gi og få brukte gaver til jul, ifølge FINN. Men, vi har fortsatt en vei å gå, viser undersøkelse gjennomført av Norstat for FINN i fjor.

Vi bruker mye tid på å se bra ut utad

– De siste årene har vi sett en tydelig økning i andelen som kjøper og selger brukte ting i forbindelse med jul. Undersøkelsen vi gjennomførte i fjor viser at nordmenn generelt sett er mer åpne for å få brukte julegaver, enn å gi bort brukte julegaver. Men, vi håper selvfølgelig dette vil endre seg litt i år, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør på Torget til FINN.

Fjorårets undersøkelse viste at mens nærmere 40 prosent av oss var positive til å få brukte ting i julegave, var kun 16 prosent negative. Når det gjaldt å gi bort brukte gaver, svarte 50 prosent at de ikke kunne tenk seg å gjøre dette, mens 31 prosent var positive.

Gi en gave som vokser i verdi. Les mer her

Hvorfor er det slik?

I undersøkelsen til FINN oppga de fleste «miljø» som den viktigste grunnen til at de ønsket å selge og kjøpe brukt.

Må hjelpe de rundt oss med å senke terskelen

– Brukte gaver er bra for både lommebok og miljøet. Fra aktiviteten på FINN tolker vi det som at aksepten for å både tenke på og kjøpe brukt, har økt veldig. Vi får både flere annonser fra måned til måned, og det er veldig positivt. Handler du brukt kan du også finne helt unike ting som du ikke kan finne i enhver butikkhylle, sier Opshaug Bakke.

Det høres jo ut som det å gi brukt kan gagne alle parter, så hvorfor er vi skeptiske til å gi noe brukt i gave? DNB Nyheter tok kontakt med sosiolog Anita Fevang for et svar.

– For at vi skal gi bort noe brukt i gave tror jeg vi må være trygge på relasjonen, at vi ikke blir oppfattet som «gjerrig», og at vi er trygge på oss selv. Vi mennesker bruker mye tid på å se bra ut utad. Jeg tror folk med god selvfølelse, uavhengig av statussymboler, vil være mer positive til å gi brukte ting i gave, sier Fevang.

Her er summene vi skal bruke på årets julefeiring

Sett brukt på ønskelisten

Det er nok enklere å gi brukt til små barn som ikke tenker over hverken pris eller om noe er nytt eller brukt, enn til voksne, mener Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Anita Fevang, sosiolog. Foto: Privat.
Dessverre må vi hjelpe de rundt oss med å senke terskelen

– Vi voksne er klart mer skeptiske. Men, er du positiv til brukte gaver oppfordrer jeg deg å sette dette på årets ønskeliste. Gjør du ikke det vil nok du ikke få noen heller. Dessverre må vi hjelpe de rundt oss med å senke terskelen, sier Sandmæl.

For å oppfordre folk til å gi noe brukt i gave pleier Sandmæl å presisere dette øverst på ønskelisten: «Gi gjerne brukt!», for deretter å liste opp både nye og brukte ting hun ønsker seg.

Det kan være en god bok jeg har lest som jeg vet ville passet en jeg kjenner

– Selv har jeg gitt bort brukte gaver i flere anledninger. Det kan være en god bok jeg har lest som jeg vet ville passet en jeg kjenner. Da er det jo flott å kunne gi denne bort med en liten hilsen. Jeg har også gitt bort ting som barna bare har rukket å bruke noen få ganger før de har vokst ut av det, sier Sandmæl.

På «Min økonomi» kan du se hvor mye penger du brukte på julen i fjor

GAVE FRA HJERTET: – Å gi brukt handler jo ikke bare om å spare penger, men også miljøet. Det viktigste er jo å gi en gave med omtanke., sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Thomas Strzelecki.

Tror flere vil gi brukt i fremtiden

Hadde vi gått noen få år tilbake tror jeg skepsisen til å gi og få brukt ville vært mye større, ifølge sosiologen.

– I dag er det populært å være opptatt av miljø og reduksjon i brukt og kast. Det er denne trenden som vi den siste tiden har sett smitte over på gavehaugen. Jeg tror aksepten for å gi og få brukte gaver kommer til å fortsette å øke i tiden fremover, sier Fevang.

Stadig flere ønsker seg opplevelser og hjemmelagde gaver

Fevang peker på at stadig flere ønsker seg opplevelser og hjemmelagde gaver enn nye ting. I en undersøkelse gjennomført for DNB i fjor jul svarte de aller fleste at de ønsket seg opplevelser.

– Det er jo ikke noe poeng å kjøpe bare for å kjøpe. Det viktigste for mottakeren er nok at gaven virker gjennomtenkt og personlig, avslutter sosiologen.