Viser styrke i et marked i sterk vekst

Konserndirektør Håkon Hansen vil at flere skal velge DNB som sin sparepartner. Nå senker DNB prisene på aksjefond.

SENKER PRISENE: – Vi ønsker å tilby en fornuftig pris på fondsprodukter for å motivere flere til å spare i fond, sier Håkon Hansen, konserndirektør i DNB Wealth Management. Foto: Marianne Wennesland
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 04. feb. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Flere nordmenn vil spare mer i aksjer og fond i årene som kommer, og vi vil spare mer. Håkon Hansen, leder for DNB Wealth Management & Insurance, formuesforvaltning, står klar til å ønske dem velkommen.

– Vår ambisjon er at folk skal velge oss som sin sparepartner, sier Hansen.

Han har planen klar.

– Vi ønsker å tilrettelegge for økt sparing i aksjer og fond gjennom å tilby gode produkter til lave priser, og å gi full oversikt over hva kunden betaler for, sier Hansen.

Vi ønsker å ta en offensiv posisjon i et marked i sterk vekst
Håkon Hansen, leder for DNB Wealth Management & Insurance

Ved utgangen av 2018 eide norske personkunder fondsandeler for 228 milliarder kroner, ifølge statistikk fra Verdipapirfondenes forening

Andelen nordmenn som sparer i fond er imidlertid langt lavere enn andelen som sparer på konto. Samtidig må hver og en av oss ta større ansvar for egen pensjon, og myndighetene har tydelig signalisert at de ønsker å stimulere nordmenn til å spare mer på en enklere måte og med høyere risiko gjennom løsninger som aksjesparekonto, individuell pensjonssparing og kommende Egen pensjonskonto.

– Vi ønsker å ta en offensiv posisjon i et marked i sterk vekst, sier Hansen.

Her kan du lese Dagens Næringslivs dekning (betalte artikler): 

DNB kutter kraftig i fondsgebyrer

Kommentar: DNB sender nå en bowlingkule inn i den norske bransjen. Det er penger å spare, folkens. Våkn opp! 

Senker prisene

Konserndirektøren mener alvor. Allerede fra 1. februar senker DNB prisene på de aller fleste aksjefond som er produsert av DNB. Det gjelder både aktivt forvaltede aksjefond og indeksfond.

  • For indeksfondene reduseres forvaltningshonoraret fra 0,3 prosent til 0,2 prosent.
  • For aktivt forvaltede aksjefond introduserer DNB en ny fondsklasse som vil ha opp til halv fast pris med resultatbasert honorar.
  • I løpet av 2019 innfører DNB i tillegg en ny fondsklasse på alle verdipapirfond produsert av DNB. Denne fondsklassen skal ha en redusert fast pris, men uten et resultatbasert honorar. Når det foreligger formell godkjenning fra Finanstilsynet til å etablere denne fondsklassen vil alle eksisterende kunder automatisk flyttes over og få lavere pris.

– Vi tror våre nye priser blir bransjestandard, og at de svarer til kundenes forventninger til den digitale utviklingen og at mer kostnadseffektiv forvaltning også kommer kundene til gode, sier Hansen.

Vi tror våre nye priser vil gi oss et tydelig konkurransefortrinn i markedet
Håkon Hansen, leder for DNB Wealth Management & Insurance

Nye løsninger endrer markedet

Digitaliseringen har gjort det enklere enn noen gang å opprette spareavtaler, kjøpe fond og aksjer. Digitale løsninger har også lagt grunnlaget for nye plattformer, og regelverk (PSD2) har åpnet for at nye aktører vil komme til og gjøre konkurransen om kundene enda tøffere.

Banknæringen tilpasser seg også nye nye reguleringer (MIFID II) , og legger til rette for at kundene får bedre oversikt over hva det er de betaler for fondene sine.

I vår modell vil det komme tydelig fram hva kundene betaler for
Håkon Hansen, leder for DNB Wealth Management & Insurance

– Nye reguleringer og kundenes forventninger krever at vi skiller tydeligere mellom produktkostnader og rådgivningsavgifter. I vår modell vil det komme tydelig fram hva kundene betaler for, sier Hansen.

Digitaliseringen har gjort det enklere enn noen gang å opprette spareavtaler, kjøpe fond og aksjer, og har også bidratt til at kundene nå er mer selvbetjente enn før. Det påvirker også prisene.

Får flere med

Hansen forteller at DNB jobber for at også andre  som selger sine fond på DNBs plattformer skal senke prisene.

– Allerede fra den dagen vi lanserer våre nye priser vil et antall eksterne produsenter være med, og vi regner med at flere produsenter vil ønske å distribuere på våre salgsflater med rimelige priser til forbrukeren, sier Hansen.

Konserndirektøren vil gjerne utnytte at det nå er enkelt for kundene å samle sparingen sin og flytte den mellom sparetilbydere.

– Vi tror våre nye priser vil gi oss et tydelig konkurransefortrinn i markedet, og også gjøre oss attraktive for de som har valgt andre leverandører for sin fondssparing, sier Hansen.

Vil du også ha lavere fastpris på dine fond? Sjekk ut DNBs nye prismodell her!