2016: Mistet jobben i oljebransjen. I 2019: 40 millioner i omsetning med ny teknologi i havnæringen

Øyvind Bakke (37) mistet jobben i oljebransjen i 2016. Vel tre år etter har han og medgründerne i Fjord Maritime utviklet en teknologi som mer enn halverer klimagassutslipp fra fôrflåter i oppdrettsnæringen. Omsetningen har tidoblet seg fra 2018 til 2019.

TØFF OMSTILLING: Etter en krevende nedbemanning i Aker Solutions, mistet Bakke (til venstre) jobben som prosjektleder. Han brukte muligheten til å starte for seg selv, og fikk med seg sin tidligere kollega, Stig Kalvenes (i midten) og kameraten hans, Vidar Rabben (til høyre). Foto: Fjord Maritime.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 30. apr. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Produktet de har utviklet er Fjord Hybrid som består av en batteripakke, styre- og kontrollenheter, og et egenutviklet design for styring og kontroll av energiproduksjonen på fôrflåten. Fra 2018 til 2019 vil selskapets omsetning øke fra 4 til 40 millioner kroner. Nå satser de på utenlandske farvann, og ser et stort potensial internasjonalt.

– At jeg mistet jobben var det beste som kunne skje

Etter en krevende nedbemanning i Aker Solutions, mistet Bakke jobben som prosjektleder. Han brukte muligheten til å starte for seg selv, og fikk med seg sin tidligere kollega, Stig Kalvenes og kameraten hans, Vidar Rabben.

– At jeg mistet jobben var det beste som kunne skje. Jeg har alltid hatt en gründerdrøm, og tenkte at «this is it». Heldigvis fikk jeg med meg de to andre på laget, sier Bakke.

Minsker energiforbruk med mer enn 50 prosent

Teknologien de har utviklet heter Fjord Hybrid og reduserer mengden diesel som brukes i oppdrettsanlegg med om lag 50 prosent. Komponentene de bruker kommer blant annet fra tyske Bosch, som regnes som en av de beste leverandørene i bransjen.

– Ved installasjon av Fjord Hybrid blir gangtiden til dieselgenerator redusert til et minimum, helt uavhengig av energitopper og hvor en befinner seg i produksjonen. En får alltid maksimalt antall kW. pr. liter diesel, som igjen fører til at klimagassutslippene blir minimert. Drivstofforbruk og servicebehovet blir kraftig redusert og levetiden til dieselgeneratoren mangedobles, forteller han.

Les mer om teknologien her

GRØNNERE KLIMAREGNSKAP: Teknologien de har utviklet heter Fjord Hybrid og reduserer mengden diesel som brukes i oppdrettsanlegg med om lag 50 prosent. Foto: Fjord Maritime

Vinn-vinn for kundene i oppdrettsnæringen

For selskapets kunder i oppdrettsnæringen som Grieg Seafood, Firda Seafood og Ellingsen Seafood, betyr dette både et grønnere klimaregnskap og høyere lønnsomhet, ifølge Bakke. Vinn-vinn, sier han.

– Vi har eksempler på et mindre oppdrettsanlegg der de har redusert energiforbruket sitt tilsvarende utslipp fra 62 biler på ett år. Det er 118 tonn Co₂, per år, per anlegg. Vi har også anlegg med besparelser opp mot 220.000 Co₂, per år, per anlegg, sier Bakke.

Havgutter fra «gullkysten»

Kjennskap til havet, både privat og profesjonelt, er kanskje medvirkende for at guttene har truffet blink med teknologien. Bakke kommer fra Vågsøy og Rabben og Kalvenes fra Austevoll. Austevoll er kjent som selve indrefileten langs «gullkysten» på Vestlandet. Vågsøy, med Måløy som hovedsete, har lange og solide tradisjoner innen oppdrett og fiskeri. Fiske og havbruk er derfor ikke en fremmed bransje for de tre kompisene.

De har vist en enorm gjennomføringsevne

– Vår komplementerende bakgrunn og over 40 års fartstid i havbruksnæringen gir oss evnen til raskt å sette oss inn i kundens situasjon. Selv om selskapet er et relativt nyetablert, er ikke vi nye i næringen. Vi har godt etablerte nettverk, og har bevist gjennomføringsevne i havbruksnæringen, sier Bakke.

Her kan du se en video som forklarer teknologien:

Stor satsing for DNB

Fjord Maritime er utvalgt gjest av DNB på Fornybarkonferansen, som gikk av stabelen i Bergen torsdag 25 april. Selskapet er et kroneksempel på DNBs satsing på både gründere og fornybar energi, sier Maria Bøthun Hanedalen, ansvarlig for gründer- og vekstsatsingen til DNB på Vestlandet.

– Vi har stor tro på selskapet. De representerer en næring som både er bærekraftig og lønnsom. De har vist en enorm gjennomføringsevne, og har klart å kombinere teknologiutvikling med kommersialisering, sier hun.

For Bakke og gjengen i Fjord Maritim har DNB vært en støtte, først og fremst med bankgarantier og rådgivning,

– Når det kommer til videre vekst internasjonalt, vil vi ha behov for ytterlige bankgarantier, og god hjelp fra DNB. De er en svært nyttig rådgiver, med stor kompetanse på både gründervirksomhet og fornybare næringer, sier han.

Stort internasjonalt vekstpotensial

Når selskapet nå skal vokse ser de lenger enn til Norge. Det er også «overseas» de forventer at de vil ha størst etterspørsel.

– Vekstpotensialet vårt er stort, og det er kanskje størst utenfor Norge. Utenlandske oppdrettsanlegg har som regel ikke anledning til å koble seg til landstrøm, slik vi har i Norge. Vi ser fram til reisen, sier Bakke.

Kan kobles på både sol, bølge og vindkraft

Ved installasjon av løsningen tar kunden altså første steget mot en 100 % grønn kraftproduksjon. Fjord Maritime jobber med løsninger for å koble flåtene til alternative kraftkilder som sol, vind, bølge og hydrogen. Den kan også fungere som en ladestasjon for elektriske arbeidsbåter, sier Bakke.

– Ved hjelp av kunstig intelligens (AI-teknologi) vil vi jobbe for å redusere forbruket enda mer. Vi samler inn store mengder data og vil bruke algoritmer for å optimalisere teknologien enda mer, forteller han.

Digitalisering av driftsdata

Med Fjord Hybrid følger også Fjord Control. Det digitale systemet logger, beregner og presenterer driftsdata fra fôrflåten.

– Digitalisering av driftsdata er essensielt for å optimalisere drift og minske energiforbruk enda mer. Dette gir bedre utnyttelse av energiforbruket og en mer stabil drift av produksjonen, sier Bakke.