Elisabeth selger rocka te til kaffeelskende nordlendinger

Hvaler fikk Elisbeth Fauske til Vesterålen. Lidenskap for te og kaker fikk Oslo-kvinnen til å bli i nord – hvor hun har Norges eneste omreisende tesalong i Norges suverent mest kaffeelskende landsdel.

UT PÅ TE-TUR: Vogna har 50-tallslook, og skal ta vekk noe av temytene. – Jeg vil få vekk stemplet om te, damer, ulltepper, alternativ tankegang og slanke-te. Hva er greia? Drikk te fordi det er godt! sier Elisabeth Fauske. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 15 min lesetid
Publisert 16. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Min Nord-Norge-lidenskap begynte da jeg var 16 år. Jeg var så opphengt i hvaler, at jeg nesten hadde en diagnose. På en hvalsafari fikk jeg se spermhvalen, og da sa jeg til meg selv: «En gang skal jeg bo ett år i Nord-Norge».

For drøyt sju år siden gikk drømmen i oppfyllelse for Oslo-kvinnen Elisabeth Fauske. Med få eiendeler var hun på plass. Uten sertifikat. Noe som kan være vanskelig når bussene går sjelden, og en planlegger en omreisende tesalong i campingvogn. Lappen ble tatt.

– Jeg var ikke et naturtalent. Etter 15.000 kroner sluttet jeg å telle.

KAKEHIMMEL: Elisabeth Fauske spekulerer ut nye kakeideer når hun er stresset og har det travelt. Det kan gjester over hele Nord-Norge nyte godt av. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Midtlivskrise i tjueårene

Selv om 43-åringen kommer fra en kaffedrikkende familie, liker hun selv bare lukta. Te hadde alltid vært interessant og godt, men ikke som en levevei. Det var kunst som var planen, men etter en «midtlivskrise» i tjueårene innså hun at viljen til å bli kunstner var større enn talentet. Så hvorfor ikke starte tesalong? Men først måtte hun ha mer kunnskap, og Fauske er ikke typen som gjør ting halvveis.

«Husk at du ikke er i Oslo nå»

– Jeg dro på tetur til Sri Lanka. Den engelske importøren og reiselederen var først skeptisk til at jeg skulle være i landet ut over turens to uker, men gikk med på det, forteller Elisabeth.

EGEN TE: All te importeres per nå fra Tyskland, og nordlendingene får stadig prøve nye sorter. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Plantasje-jobb

De neste månedene bodde hun hos en teplantasje-eier, jobbet på to plantasjer og et te-meglerfirma. Så satte dyr husleie og annet en stopper for tesalong-planene i Oslo. I stedet var hun to år i England, på et tehus. Deretter åtte-til-fire-jobb på Freia. På privaten bakte hun, og hadde afternoon tea med kaker, scones og sandwicher for venner. Så bestemte hun seg for å slutte å sanke voksenpoeng.

Nå skulle Nord-Norge oppleves.

Jeg har drevet rovdrift på meg selv

Tedrømmen var i en eske, men en dag drakk hun te med en gallerieier i Bø i Vesterålen, som sier «Hadde det ikke vært artig om du kunne arrangert et teselskap under Regine-dagan?».

Fra livets skyggeside til viktig samfunnsaktør i Vesterålen

OMREISENDE: Betty’s tesalong har base på Melbu i Vesterålen, mens eieren selv kommer fra Oslo. Elisabeth Fauske kan treffes både på landeveien og i kafeen på Galleri Uvær. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Krokett og kake

Det kunne absolutt være artig. På kort varsel kom det fram tynne porselenskopper, ikke papp eller annet, slik at du ikke smaker koppen, men teen. Tekanner, te og vannkoker kom på plass. Kakeoppskrifter fra England hentet fram. Bø-låven ble pyntet med vimpler, bord fikk blondeduker og i hagen var det krokett. Afternoon tea var kommet til Vesterålen.

Som ligger i Nordland, Norges suverent mest kaffeleskende fylke.

Elisabeth fikk raskt høre at «Du kan ikke leve av å selge te i nord … kaffe derimot.» Men hun hadde troen, selv om det var utfordrende. Løsningen var å begynne å lage kaker for å kunne servere til teen. For folk i denne landsdelen elsker kaker like mye som kaffe.

– Nordlendingene fikk ikke sine elskede kremkaker. Jeg er nemlig ikke så glad i slike. Kaffe- og valnøttkake og sitronkake ble likevel en suksess, for de liker jo kaker uansett. Jeg kjørte ekstatisk hjem. Både å servere te og servere kaker ga meg et stort kick.

Betty’s tesalong var født.

Jeg ville få vekk stemplet om te, damer, ulltepper, alternativ tankegang og slanke-te

Ikke trekk i fislunket vann

Hun ble etter hvert også med i en-kvinne-nettverket «Kvinnene fra havet». De gjør hverandre synlige, arrangerer marked sammen og selger hverandres produkter – alt fra Alveland-såper til kunst fra Siv Johansen.

Campingvogn ble også kjøpt inn og fikk 50-tallslook, i stil med eierens smak. Elvis og flamingoer skal ta vekk noe av temytene.

– Jeg ville få vekk stemplet om te, damer, ulltepper, alternativ tankegang og slanke-te. Hva er greia? Drikk te fordi det er godt. Og ikke trekk teen i fislunkent vann.

Nå forteller hun at det finnes mange kunder i salongen som ikke kunne tenke seg å drikke noe annet enn te til kake. Og her snakker vi om nordlendinger.

 

RETRO: 50-tallet er en foretrukken stil, og både campingvogna og hjemmet bærer preg av det. – Elvis, fiskeren og flamingoer er et sammensurium av alt jeg synes er fint, gøy og kitsch, sier Elisabeth Fauske. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

«En sånn streng bank»

Betty’s ble kombinert med ulike deltidsjobber, som så mange andre gründere gjør i startfasen.

– Jeg har drevet rovdrift på meg selv, og en må på tidspunkt hoppe ut i det med begge beina. Her i huset som jeg nylig har kjøpt, blir det et skikkelig produksjonslokale i førsteetasjen fra i høst, sier Elisabeth og tar oss med på en omvisning.

De sa til meg at jeg burde få meg en mann

Her er det skifterom, eget toalett, melmøll-feller, bakemaskiner, flere kjøleskap og verdens fineste utsikt mot Vesterålens spisse fjell. For det er mange krav som stilles til matlaging. Krav stiller også banker når en som enslig skal ha lån. Elisabeth har gått hoderystende ut av møter. Derfor var overraskelsen stor da hun fikk ja hos DNB.

– Jeg trodde DNB var en sånn streng bank, men Ove Johan Terning var en fantastisk kundebehandler og jeg fikk lån. Andre sa til meg at jeg burde få meg en mann, så jeg kunne betjene et lån. Men jeg kan jo det alene!

Selger te og «Kakegaffel»

Flaks er ikke involvert i suksessen. Målrettethet er stikkordet. I sommer har hun hatt kafé seks dager i uka på Galleri Uvær på Hadseløya i Vesterålen. Her er det også kafé resten av året på søndager. Ellers drar hun rundt i Nord-Norge både med og uten campingvogna, med kaker og te på markeder, messer og festivaler. Hun tenker også alternativt, for å ha flere bein å stå på.

– I fjor ga jeg også ut boka «Kakegaffel» i 1500 eksemplarer, som har solgt godt. Lokale bokhandlere selger den, samt at jeg selv sender den ut. Her er oppskrifter på favoritter som Elvis-kaka, rose-kake og Matcha-kake, basert på den japanske, grønne pulverteen. Jeg har også ulike produkter som tekopper og handlenett.

De må huske at de betaler jo for mer enn en kopp te og et stykke kake

Så har hun også selvsagt masse ulike tesorter til salgs. First Flush Darjeeling, som vi er så heldige å få smake, blir for kostbart å selge. Markedet i nord er ikke helt modent for denne eksklusive te-varianten ennå. Hun selger derimot bra av både Keemun og Smørblid. All te importeres fra Tyskland.

– Jeg har gode kontakter i Kina og Japan også, og ønsket er å selge mer ren te fra utvalgte teplantasjer og tebønder, men da må jeg importere virkelig mye og markedet mitt må være mye større. Vi får se.

KORREKT: Tynne porselenskopper er egentlig det eneste rette å drikke te av. Det synes iallfall Elisabeth Fauske. Da smaker du nemlig ikke koppen mens du nyter teen. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Grønne te-drikkere

Målet er uansett fremdeles å overbevise kaffefolk at te er mer enn Lipton, og øke kunnskapen. Mange sier for eksempel at de ikke liker grønn te.

– Da mistenker jeg at de har trukket den på mer enn 80 grader og i alle fall latt den trekke for lenge. Riktig trekketid er viktig med tanke på hvor mye aroma og smak som trekkes ut av teen. Trekkes en te for lenge kan den smake bittert. En grønn te skal trekkes mellom 1-3 minutter, mens en sort te kan trekkes mellom 2-6 minutter avhengig av type.

Kunnskapen deler hun gratis. Å prissette egne kaker er derimot vanskelig. Når prisene økes litt hvert år, får hun av og til høre at «husk, du er ikke i Oslo nå»

– Kundene ser jo ikke all jobben bak, men de må huske at de betaler jo for mer enn en kopp te og et stykke kake. Det er opplevelsen og stemningen jeg skaper, te-kunnskapen som formidles og at alle kakene er bakt fra grunnen med skikkelige råvarer, som ekte vanilje og meierismør. Målet er ikke bare å tjene penger på kaker og te, men å skape en god stemning og historier bak hver kake. Jeg har en lidenskap og en tanke bak absolutt alt jeg gjør.

Blir Tea master

Nå har Elisabeth Fauske levd Nord-Norge drømmen i sju år. Savnet etter Oslo er der, og hun har aldri vært så Oslo-patriot som nå – selv om hun elsker Vesterålen. Og spesielt de lave levekostnadene. De kan hovedstaden aldri hamle opp med. 2020 er året da hun går inn med alt hun har.

– Enten må jeg gi alt, eller gi opp. Jeg skal fullføre «Tea Master»-utdanningen i England. Jeg blir en sommelier innen te. Den skal jeg bruke på mange ulike måter over hele landet. Jeg sier ikke mer nå. Så skal Betty’s omreisende tesalong ut til flere. Kanskje blir det også en nettbutikk for teen.

Og hva er den helt store drømmen?

– En barnslig drøm er Betty’s tesalong som franchise over hele landet!

Foto: Alf Ove Hansen

Betty's tesalong

Hvem: Elisabeth Fauske 43 år fra Oslo, bor på Melbu
Hva: Omreisende tesalong, både i campingvogn og som pop-up
Hvor: Nord-Norge, men kan reise over hele landet
Kafé: Søndager på Galleri Uvær i Vesterålen, utvidet i sommersesongen.
Facebook

Slik lager du skikkelig god te

Te kommer fra planten Camellia Sinensis. Hvilken type te det blir – sort, grønn, hvit, Oolong, Pu-Ehr – avhenger av prosessen skuddene og bladene går igjennom etter plukking. Te er den foretrukne drikken etter vann på verdensbasis, og en fast følgesvenn til et stykke kake.

  1. Varm koppen/tekanna du skal bruke med varmt vann. Da vil temperaturen holde seg bedre.
  2. Bryggeutstyret du bruker, enten det er filter eller kanne, bør være tilpasset teen du skal brygge. Store teblader trenger mer plass for at aromaene i teen skal frigjøres. Dette for at du skal oppleve de komplekse smakene de ulike tetypene kan by på. Klype anbefales bare til frukt- og urtete.
  3. En gylden regel er å bruke 2 gram te, ca. 1 teskje, per kopp pluss en for kanna. Vekt og mengde avhenger av størrelsen på tebladene. Prøv deg fram, bruk gjerne vekt.
  4. Bruk friskt, kaldt vann når du skal koke vann til tebrygging. Ikke kok opp det samme vannet flere ganger, da det mangler oksygen.
  5. Tilpass vanntemperatur etter type te. Sort te tåler høyere temperatur (85-98 grader) enn grønn og hvit te (70-85 grader). Bruk av kokende vann vil frigi tanninene i grønn te, noe som kan føre til en bitter og vond smak på teen. Bruk gjerne termometer.
  6. Ha alltid teen i koppen før du heller over vannet.
  7. Riktig trekketid er viktig med tanke på hvor mye aroma og smak som trekkes ut av teen. Trekkes en te for lenge kan den smake bittert. En grønn te skal trekkes mellom 1-3 minutter, mens en sort te kan trekkes mellom 3-5 minutter avhengig av type te.
  8. Kvalitetsteer kan trekkes flere ganger. Spør gjerne om råd når du kjøper te i tebutikken.