Ble fisker for å skaffe nok torskehoder til Nigeria-eksport

– Nigerianerne spurte meg hvor hodene var og jeg sa at de har vi dumpa. Kunden trodde meg ikke, for det er ikke mulig å kaste så store verdier på havet, mente de.

NÅ OGSÅ FISKER: Erling Santi Falch er eier og investor og driver Saga Fisk AS som eksporterer tørkede torskehoder til Nigeria. For å skaffe nok fisk til eksporten har Falch nå også blitt fisker. Foto: Saga Fisk AS  
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 19. okt. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Erling Santi Falch og Saga Fisk AS eksporterer tørkede torskehoder til Nigeria. For å skaffe nok fisk til eksporten har Falch nå også blitt fisker. – Det er en kamp om råstoffet og for å sikre bedriften nok fisk har jeg blitt fisker, forteller Falch.

Erling Santi Falch leder en bedrift som ble etablert av hans forfedre i 1802. Den gangen var bedriften et tradisjonelt fiskevær og handelssted. Nå i 2018 heter bedriften Saga Fisk AS og eksporterer blant annet tørkede torskehoder til Nigeria.

Etterlyser fornyelse av bransjen

Falch er sjette generasjon bedriftseier og det var hans tipp-tipp-tippoldefar Andreas Falch som startet opp i 1802. Falch mener at de gamle forretningsmodellene innen handel av fisk er nettopp det, gamle.

– Det blir for lite fokus på fornyelse. Mange driver bedriftene etter gamle tradisjoner, mer enn at de er fremtidsrettede og effektive.

Korrigerer kjøp og salg daglig

Fiskeren forteller om en næring som har vært igjennom store endringer de siste 20 årene. Falch mener mange ikke takler denne omstillingen. For å gjøre bedriftene lønnsomme må det selges fisk i store volumer.

I tillegg er det viktig å spesialisere og effektivisere driften. Det er også viktig med helårsaktiviteter. Det holder ikke lenger med sesongaktiviteter for å drive lønnsomt.

For å drive lønnsomt i dag, må du daglig ha kontroll på kjøp og salg

– Tidligere var det lettere å tjene penger fordi marginene var større. For å drive lønnsomt i dag må du daglig ha kontroll på kjøp og salg, slik at du kan korrigere med en gang lønnsomheten faller. Sånn var det ikke før, da var det bare å kjøpe og selge fisk, sier Falch.

Nigeriansk delikatesse

Saga Fisk produserer for det meste tørrfisk som de selger til Nigeria. Bedriften kjøper alt av reststoff av fisk, slik som torskehoder, rygg og avskjær, fra hele Nord Norge. Dette tørkes inne hele året og om vinteren henger torskehodene ute for å tørke.

Nigeria er et av verdens største marked for tørrfisk

– Vi eksporterer det meste av tørrfisken til Nigeria. De har lange tradisjoner for å spise tørrfisk, som regnes som en delikatesse og en viktig del av matlagingen. Nigeria er et av verdens største marked for tørrfisk, forteller Falch.

Hvordan oppstod nigerianernes elsk for norsk tørrfisk? Jo, under den grusomme Biafrakrigen for rundt 50 år siden sendte Norge tørrfisk som en del av nødhjelpen, da denne fisken kan holde seg svært lenge. Siden det har nigerianere elsket norsk tørrfisk.

Saga Fisk har hele tiden solgt mye tørrfisk til Nigeria, men for noen år siden kom nigerianere hit for å kjøpe tørrfisk – og fant bare fileter.

Jeg skjønte at de heller ville ha hodene enn fisken og gikk i gang med å utvide fabrikken

– De spurte meg hvor hodene var og jeg sa at de har vi dumpa. Kunden trodde meg ikke, for det er ikke mulig å kaste så store verdier på havet, mente de. Jeg skjønte at de heller ville ha hodene enn fisken og gikk i gang med å utvide fabrikken. Tørkefabrikken er nå 3.000 kvadratmeter stor og vi tørker store mengder torskehoder, sier Falch.

Har utdannet seg til å bli fisker

I 2015 drev Saga Fisk godt og fikk kjøpt nok fisk for tørrfiskproduksjonen. Men for å øke kapasiteten trengte de mer fisk og Falch fikk ideen om å kjøpe seg inn i en fiskebåt. For med en fiskekvote kunne han selge fisk til tørrfiskfabrikken.

Det er en kamp om råstoffet og skal du drive litt stort trengs det mye fisk

– Vi har hele tiden utvidet og investert der det er lønnsomt. Det er en kamp om råstoffet og skal du drive litt stort trengs det mye fisk.

Falch ble derfor deleier i en fiskebåt, tok kystskippereksamen og sikkerhetskurs, og i vinter fisket han torsk fra egen båt. Falch er også med i to andre båter og jobber med å utvide dette.

– Som fisker leverer vi til eget bruk og råstoffet er sikret. Det skjer en utvikling og den må man være med på, men det er tøft liv å være på havet å fiske.

KLAR FOR NIGERIA: – Jeg skjønte at de HODEJEGERE: Kunden ville heller ville ha hodene enn fisken og derfor utvidet vi fabrikken, forteller Erling Santi Falch, eier og investor i Saga Fisk AS. Foto: Saga Fisk AS

Skaff deg gode støttespillere

Fiskeren vil gjerne gi gode råd til andre gründere og bedriftseiere og forteller at det viktigste er å ha gode støttespillere.

– For meg har det vært viktig at mange har dratt lasset sammen. Det har blitt helt klart bedre enn å gjøre alt alene. Finn de rette samarbeidspartnerne, ledere, ansatte og investorer, sier Falch.

Mange som driver innen fisk har blitt utbrente

Falch forteller at mange som driver innen fisk har blitt utbrente. Det er viktig å fordele ansvar og ha med seg dyktige folk.

– I tillegg er det viktig å ha et greit liv ved siden av jobben. Hvis ikke blir det bare jobb og man sliter seg helt ut. Det å drive en bedrift er ikke en sprint, men et maratonløp.

Se her hvilke ringvirkninger din bedrift bidrar med

DNB NXT Svolvær

Bedriftseieren liker at DNB arrangerer nettverkstreff og nylig ble DNB NXT arrangert i Svolvær.

– Da treffer jeg folk på en annen arena. Det er litt uformelt og jeg får pratet litt med kjente og ukjente. Det er godt å se at banken har en holdning til at vi skal få til gode løsninger for lokale bedrifter, sier Falch.

Har du lyst til å delta på DNB NXT, meld deg på her.

Endrer en tradisjonell næring

Elisabeth Fredriksen, som er banksjef i DNB i Svolvær, mener at Saga Fisk er et meget godt eksempel på hvordan endring i en tradisjonell næring kan gjøres med suksess.

– Erling Santi Falch er visjonær og har utviklet bedriften sin mye de siste årene. Han er opptatt av å drive på en effektiv måte og utvikle både produkter og produksjonsmetoder, sier Elisabeth Fredriksen.

IMPONERT OVER SAGA FISK: Banksjef Elisabeth Fredriksen i DNB Svolvær Foto: DNB