Bryggeriet med historier som fenger utover smaken

Det begynte med en kompisgjeng, hjemmebrygging og dugnad. Når er Bådin bryggeri en ettertraktet merkevare med hjembyen som inspirasjon.

SLO AN I HJEMBYEN: – Da vi vant en sommerøltest i en riksavis, og tok salget av også her i hjembyen. Som de sier: Det er vanskelig å være profet i egen by, ler Anderas Myrvold (til venstre). Brygger Steinar Andersen til høyre. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 12. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

”Født og oppvokst 8000” står det på T-skjorten. Postnummeret til Bodø, byen, og stedene der spiller en hovedrolle hos bryggeriet Bådin. En kjolesalong, ungdomsklubb, bydel og strand og et trafikkert veikryss, er noen av historiene som ble til håndverksøl når kompisgjengens ambisjoner vokste utover kjøkkenbenken.

– Men det var jo litt overmodig at vi fikk en idé om å starte opp et eget bryggeri bare 200 liter ut i produksjonen, sier Andreas Myrvold og ler.

MED BLIKKET MOT BYEN: – Vi forteller historier med hvert øl vi lager, sier Andreas Myrvold, hos Bådin bryggeri. Foto: Solfrid Sande

Fra industriøl til håndverksøl

Andreas kom tilbake til Bodø etter ingeniørstudiene, og slo seg sammen fem ølelskende kompiser med hjemmebrygging.

– Vi er alle flasket opp på standard pils fra de store bryggeriene, som ikke har den største variasjonen. Gjennom studiene mine i Grimstad gikk jeg på ølsmaking på et lokalt bryggeri og fikk øynene opp for håndverksøl, sier Andreas Myrvold.

Pasjon er ufattelig viktig

Kompisene eksperimenterte og brygget, men fikk ikke drukket opp alt de laget selv. Responsen som kom fra andre som fikk smake på, var så god at nye ideer formet seg.

– Vi skulle egentlig ha ølbryggingen som et lite sideprosjekt. Og hvis vi fikk overskudd skulle vi ta oss en kompistur, men det ble ikke helt slik.

ØLGRÜNDER: – Vi ble advart om å starte opp for smått, og endte opp med fire ganger så stort utstyr enn det vi hadde tenkt, sier Andreas Myrvold, her sammen med brygger Steinar Andersen som tar ut en prøve fra tanken. Foto: Solfrid Sande

Amerikanske og belgiske typer

Det har gått rimelig bra. I fjor hadde bryggeriet en 20 % vekst med en omsetning på 7,9 millioner, og håp om 10 millioner i år er innen rekkevidde, mener Myrvold.

Vi spøker med at det skal bli gullpils

– Til nå har vi vært inspirert av amerikansk humledrevet øl, engelsk og belgiske sorter. Vi er glad i variasjon, og nå skal vi også lage pils. Litt for å blidgjøre de som trodde vi skulle lage det den gangen vi startet. Og nå gjør jo Bodø Glimt det veldig bra i år, så vi spøker med det skal bli gullpils.

De gikk frisk ut med dugnadsarbeid i 2012. Etter et år med hard jobbing tæret det på kroppene – og på vennskapet – men butikken gikk nå så godt at de kunne ansatte en egen brygger på fulltid. Da ble det heldigvis mindre dugnad på oss andre, forteller Andreas Myrvold, som nå er daglig leder, og en av to fra den opprinnelige gjengen som fremdeles er med i den daglige driften.

BRYGGERIARBEIDERNE: Bryggeriarbeidere. Emma Siri er praktikant og studerer matteknologi i Trondheim, opplever spennende dager med ølproduksjon hos Bådin. Her sammen med Stian Sørensen. Foto: Solfrid Sande

Turmål kjent fra sangen til Terje Nilsen

På baksiden av flaskene kan vi lese historier om steder som Rensåsen, en park Bodøværinger har kjær, en kjolesalong for fine fruer, og om Mjelle. Et yndet turmål og landskjent gjennom sangen til Terje Nilsen, og som bringer fram gode minner.

– Et sted vi kjørte ut til på godværsdager som unge, for å bade, og kjenne på fønvinden som kommer ned fra fjellene, sier Myrvold.

Det er en hyllest til Alstad-”gangsterne” og gruppa Tungtvann

Postnumre i hjembyen ble til en serie med mørkt øl, fra bydeler som forteller historiene om subkulturene kameratene kjente fra ungdommen, som 8013 og 8011.

– Det er en hyllest til Alstad-”gangsterne” og gruppa Tungtvann, og til skaterne i Rønnvika. Det var disse subkulturene som regjerte da vi gikk på videregående.

TURISTER: Båten på vei mot Vestfjorden, og Lofoten, med øya med egen øl, Landegode til venstre. Myrvold sier at turistene gjerne vil smake på lokalprodusert øl. Foto: Solfrid Sande

Stille dal og trafikkert veikryss

Navnet Bådin er trolig slik de uttalte navnet på den første bosettingen ved Bodøsjøen, og som betyr gresslette ved bae-vika. Senere ble uttalen til Båddøya og til slutt Bodø, som er en fordanskning av navnet.

– Vi synes at Bådin klinger godt. Det er heller ikke så mange lokalt som kjenner hele navnehistorien, men vi liker jo å drive litt folkeopplysning, sier Andreas Myrvold.

Jeg må få dette til å fungere

Flaskene skal se bra ut og ølet smake godt, og historiene om stedene skal være interessant å lese, misjonen er å gjøre ting ordentlig forteller han. De superlokale navnene var viktig i starten, men noen ganger kan de gi andre assosiasjoner til folk andre steder.

– Vi har en som heter «Stille dal», som er et navn folk her i byen forbinder med et trafikkert veikryss.

VIL BYTTE: Andreas ser gjerne at de kan ansette noen andre i stillingen som daglig leder. Han har mest lyst til å jobbe med å brygge øl. Foto: Solifrid Sande

Motstand, men også litt flaks

De startet først opp produksjonen i nærheten av lokalene til sin gamle ungdomsklubb, men det ble raskt for lite. Nå har de funnet et stort produksjonslokale som også brukes til egen festival og eventer, og med mulighet for vekst.

I stadig utvikling har de nå ansatt en på salg, og investert i nytt utstyr som gjør produksjonen både mer effektiv og mer miljøvennlig. Boksene lettere og enklere å gjenvinne, og ølen holder seg lengre.

– Pasjon er ufattelig viktig, sammen med kunnskap om salg og vilje til å stå på. Vi har måttet lære oss å takle alle kneikene som kommer, og vi sikkert hatt en del flaks, sier Andreas Myrvold.

Ufrivillig daglig leder

Andreas Myrvold vil at Bådin skal fortsette å vokse, og drømmer om å gange fjorårets produksjon med fem. Skape flere arbeidsplasser, og kanskje en liten egen pub etter hvert. Og har ikke minst et personlig ønske: Å ansette noen som har lyst til å være daglig leder. Han endte nemlig opp som daglig leder litt ufrivillig, og vil tilbake til ølbryggingen.

– Jeg har forlatt jobben min som ingeniør. Og siden jeg har vært borte noen år er jeg allerede blitt utdatert, så nå må jeg få dette til å fungere.

BYEN I UTVIKLING: – Det skjer mye i Bodø, og det er vel tre fire store heisekraner som står fast her i byen, sier Andreas Myrvold. Foto: Solfrid Sande