Camilla og sjokoladefabrikken

Lokale Thon Hotel er med på laget, regnskapet er satt bort og prisen skal være rett. Camilla Nielsen har lært av feilene fra første gang, og er klar for sjokoladesuksess med hjelp av startskudd.no, DNBs tjeneste for crowdfunding.

RE-START: Camilla Nielsen prøver seg på sjokoladedrømmen igjen, full av erfaringer fra sist gang. – Motivasjonen min er pasjonen for og skapergleden til yrket som chocolatier. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 18. des 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Ikke server konfekten med bunnen opp. Vær nøye med det!

Camilla Nielsen følger nøye med når sjokoladekulene «Viddas Gull», «Blåbær Delight» og «Havkyss» presenteres for brasseri-gjestene på Thon Hotel Alta.

Det ble fire år med gleder og sorger

– Da vi skulle endre menyen, spurte jeg straks Camilla om lov til å selge sjokoladen hennes. Vi har alltid hatt mye lokal mat, men nå er det helt gjennomført med både sjokolade og kaffe fra Finnmark på dessertmenyen, sier direktør Linda Heltne.

Sjokolade-Camilla

Hvem: Eies og driftes av Camilla Nielsen. Bedriften het tidligere Northern Delights.

Hva: Håndlagede trøfler, karameller og sjokoladeplater av gourmetsjokolade fra Italia sammen med nordnorske bær.

Hvor: Sommeråpen kafé og helårlig produksjon i Øksfjord kommune.

Salg: Selges på nett til hele landet. Fås også på Thon Hotel Alta og Kirkenes, Kirkenes Husflid og Helgeland Museum.

Facebook:Sjokolade-Camilla

«Alle» ville ha sjokoladen min

Direktøren var nemlig en trofast kunde hos Camilla da hun for 12 år siden startet opp med det som da het Northern Delights. Det begynte med en kafé og sjokoladeproduksjon i bygda Kviby, og fortsatte med nytt lokale i Alta sentrum. Det ble fire år med gleder og sorger.

GULLKULER: «Viddas Gull», «Blåbær Delight» og «Havkyss» presenteres for brasseri-gjestene på Thon Hotel Alta. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Brutal nedtur: Camilla møtte veggen så det suste

– Jeg er nøye på kvalitet, og bruker bær fra Finnmark og kvalitetssjokolade fra Italia. «Alle» ville ha sjokoladen min, jeg ble intervjuet av nasjonale magasiner og lokale aviser og ting så bra ut. Så bestemte vi oss for å øke produksjonen. Alle systemene var ikke på plass, lokalet var ikke helt optimalt, vi jobbet tungvint og hadde kjørt for lave priser for lenge. Det gikk akkurat rundt, helt til det ikke gjorde det heller.

Jeg savner det, jeg brenner for det og klarer ikke å la være å tenke på det

Camilla møtte veggen så det suste. Hun og andre tapte penger, det var også mange andre elementer inne i bildet. Hun flyttet for ikke lenge siden til nabokommunen Øksfjord. Med en bakgrunn innen markedsføring, reiseliv og prosjektledelse ble det tid for andre jobber. Sjokoladen var lenge bare en hobby.

– Det var en brutal nedtur. Det har tatt meg mange år å kunne snakke om sjokolade uten å få tårer i øynene, sier Camilla og blir nesten litt blank i øyene.

UT PÅ TUR: Som gründer må en fylle mange roller, transportør er én. Sjokoladen lages i Øksfjord, og fraktes i 100 kilometer til kundene i Alta. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Sjokolade er drømmejobben

Hun har fortalt om opplevelsen i høst på næringslivskonferansen Link i Alta, og i lokalpressen. Nå er det mer gledestårer som gjelder. For etter åtte år og flere ulike jobber skjedde det flere ting på én gang. Et kafélokale i Øksfjord ble plutselig ledig, og noe åpnet seg opp i Camilla.

Dersom vi som hotell skal fremelske lokale produsenter og sørge for at det blir bærekraftig, er vi jo ikke tjent med at hun går konkurs

– «Søren heller», tenkte jeg. Å lage sjokolade er jo drømmejobben min. Jeg savner det, jeg brenner for det og klarer ikke å la være å tenke på det. Det er den jobben jeg har hatt lengst i hele mitt 45-årige liv, og jeg får bruke hele meg i den.

Mikrobølgeovn, boller, temperaturmåler, slikkepotter og sjokoladeformene kom på plass. Kafeen som ligger nært Hurtigrutekaia holdt åpent med suksess i sommer, da sjokoladesalg-sesongen ikke er på topp. Selv om familiære forhold gjorde at ikke livet smilte hele sommeren, hadde Camilla lært mer enn én ting etter sist gang.

HÅNDARBEID: Sjokoladeplatene er både håndlagte og håndleverte. Nå står flere maskiner på ønskelista, som kan lette arbeidet. – Når du har fylt 900 sjokoladekuler på én dag, så kjennes det godt i kroppen. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Må takle tøffe ting

– Livet blir jo alltid kastet på deg. Som gründer må du bare takle ting som skjer parallelt med bedriften din. Før ville jeg hatt panikk, nå er det sånn: «Ok, uforutsette ting vil dukke opp. Deal med det, Camilla!». Noe er jeg fortsatt ikke god på, slik som sist, og der er det viktig å kjenne sine svakheter og hanke inn hjelp der man er svak. Jeg arbeider enda med den biten, for å si det sånn.

Når du har fylt 900 sjokoladekuler på én dag, så kjennes det godt i kroppen

Noe hjelp har hun bedt om. Hun har nemlig flere gode støttespillere rundt seg. Én av dem at sa for noen år siden, at ble det oppstart igjen var det bare å ta kontakt. For da skulle vedkommende bli regnskapsføreren hennes.

– Så jeg ringte Bjørg Vingen i Hermetikken Kulturnæringshage og lurte på om hun husket hva hun hadde sagt? Det hadde hun, og Bjørg har vært en god mentor i tillegg til uvurderlig regnskapshjelp.

JULEHANDEL: Det er stor etterspørsel etter Sjokolade-Camillas varer. Hoftepluss på kjøpesentret Amfi i Alta har sikret seg første del av julens leveranser. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Startskudd.no ga maskin

Det Camilla derimot er god på, er hard jobbing, optimisme, markedsføring og kundekontakt. Hun har også denne gangen valgt å ikke spre seg for mye i starten. Å velge de rette utsalgsstedene er viktig, og ikke minst å kunne levere det som er avtalt. I Alta selges derfor også sjokoladen hos Hoftepluss på kjøpesenteret Amfi, som har et stort utvalg fra småprodusenter.

Den klargjør fem kilo sjokolade på et kvarter

 

– Økonomien er et annet kapittel, der måtte jeg tenke nytt. Jeg har aldri hatt regulære banklån, da jeg bare leier hus og har en bil som ikke er verdt noe. Denne gangen har jeg brukt DNBs startskudd.no. Folk som støttet meg, fikk sjokolade som takk. Jeg nådde målet mitt, og kan virkelig anbefale crowdfunding.

For pengene investerte hun i en tempereringmaskin. Den klargjør fem kilo sjokolade på et kvarter. Tempererer en det samme for hånd, tar det inntil én time før sjokoladen kan jobbes med. På ønskelisten står også en overtrekkmaskin og en pralinefyller.

 

INVESTORHJELP: Nå skal bedriften vokse videre, og mer utstyr og investor må på plass. – Bøygen er et luksusproblem: Vi klarer ikke å lage nok med tanke på etterspørsel og salgsmuligheter. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Håndfylte praliner

– Før vi virkelig kan produsere på en lønnsom og effektiv måte, må disse to også på plass. En pralinefyller letter også belastningen på armer og skuldre. Nå sprøyter vi alle kulene for hånd med poser. Når du har fylt 900 sjokoladekuler på én dag, så kjennes det godt i kroppen.

Camilla er god på å markedsføre produktene sine. Facebook-siden har mange aktive følgere, herfra selger hun produktene før nettsiden er plass og snart er hun klar med en julekalender. Nå jobber hun med å bli bedre på å markedsføre seg selv.

Vi klarer ikke å lage nok med tanke på etterspørsel og salgsmuligheter

– Jeg er nå i en fase hvor jeg skal jobbe med investorer, og merker at jeg har vært litt forsiktig. Har jeg nok å vise til? Avtalen med Thon-hotellene i Alta og Kirkenes og delikatessebutikk hjelper selvsagt. Flere tidligere utsalgssteder har også kontaktet meg. Bøygen er et luksusproblem: Vi klarer ikke å lage nok med tanke på etterspørsel og salgsmuligheter. Jeg ser etter noen som vil være med på å reisen med å lage sjokolade som skal være eksklusivt og lokalt.

PÅGANGSMOT: Camilla Nielsen er glad for å ha fått sjokoladekulene sine på dessertmenyen her på Thon Hotel i Alta, samt i Kirkenes. – Jeg står på for at jeg skal være chocolatier i lang tid fremover, for jeg har trua på sjokoladeproduktene mine! Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Bærekraftig luksus

Thon Hotel Alta ser det som viktig å tenke lokalt og bærekraftig, og har innsett at de ikke kan være helt alene om å tilby konfekten.

– Min første tanke var å selge sjokoladen eksklusivt hos oss. Så innså jeg at det blir litt feil. Dersom vi som hotell skal fremelske lokale produsenter og sørge for at det blir bærekraftig, er vi jo ikke tjent med at hun går konkurs. Så hun trenger jo å levere til andre, sier Thon Alta-direktør Linda Heltne.

Camilla Nielsen har fått tilbake lysten og troen på sjokolade igjen. Som hun har elsket helt fra hun kjøpte sin første Riegel på nærbutikken, til hun i dag fremdeles nyter å prøve ut alt nytt godteri i butikkene. Hun er opptatt av å få frem til andre gründere at det går an å forsøke på nytt, selv om en ikke klarte det første gang. Det er viktig å ta vare på seg selv, men samtidig stå på og se mulighetene til det en driver med – uten å brenne lyset i begge ender. «Burn and learn»-uttrykket kjenner repetisjons-gründeren seg godt igjen i.

– Jeg prøver så godt jeg kan å minimere «burninga» og maksimere «learninga». Motivasjonen er pasjon og skaperglede til yrket mitt. Jeg står på for at jeg skal være chocolatier i lang tid!

Hender det du spiser av produksjonen?

– Mister vi noe i gulvet, sier jeg bare «upps, så trist» og så går det ikke i søpla, for å si det sånn.

Foto: Alf Ove Hansen