Den hvite spørsmålsboksen når ut til stadig flere. Gründer Berta Lende Røed vil rett og slett … Fuel The World.
– Uansett hvilken boks vi har laget, handler det om å bringe folk sammen, ansikt til ansikt. Suksessen er at den treffer et grunnleggende behov for å kjenne tilhørighet på mange arenaer, sier Berta Lende Røed.
FuelBox-konseptet har vokst fra tanken om å styrke relasjonene i et parforhold, ut i næringslivet og inn offentlig sektor til unge og eldre.
Slagordet Bryne skule bruker, passer svært godt sammen med FuelBox, synes lærer Mari Rørheim Thorkildsen, som bruker boksen med elevene sine.
– Et fantastisk og lett tilgjengelig verktøy. Vi ønsker å ha større fokus på psykisk helse, og elevene har tatt dette veldig bra imot. De får snakke om både morsomme og alvorlige temaer, og de bygger tillit, bli bedre kjent, lytter og knytte relasjoner.
Samtaler som gjør at de opplever fellesskap utover det å ha samme merke på dunjakken
Gründer Berta Lende Røed sitter på huk og lytter interessert rundt pultene i klasserommet når gruppene i klasse 7C snakker sammen rundt spørsmålene læreren har valgt ut. «Hvordan er alle mennesker like?». «Hvem bestemmer over kroppen din, og hvorfor?». «Hva tenker du det beste må være med å bli voksen?».
– FuelBox er et verktøy for å engasjere barn og unge i samtaler hvor de blir bedre kjent, med seg selv og hverandre. Samtaler som gjør at de opplever fellesskap utover det å ha samme merke på dunjakken. Å dele med hverandre skaper gjenkjennelse og vi ser at det vokser fram en trygghet i klasserommet, sier Lende Røed.
Nå har vi brukt parboksen så mye at vi har gått over til eldreboksen
Det bygger et fint skolemiljø, mener hun, og forteller om tilbakemelding fra skoler om redusert mobbing og fravær.
Bokser er nå skreddersydd til barne- og ungdomsskole, videregående, og til lærerteam. Gründeren ble utrolig glad da hjemkommunen Time i fjor høst kjøpte inn en FuelBox til alle skoleklassene i hele kommunen.
Det startet med en parboks.
– Jeg laget boksen for meg og mannen min, fordi jeg savnet de gode samtalene som vi pleide å ha.
Udannet lærer, og jobb i legemiddelindustrien, med utvikling og relasjonsbygging falt det naturlig for Berta Lende Røed. Ute i barselpermisjon tok hun sats. Nå, seks år etter, er det blitt fjorten ulike bokser, på fem språk, og en global nettside som sprer den gode samtalen ut i verden.
Den boksen skulle jeg ha hatt selv med min egen mormor
Mannen Thomas Lende Røed har sluttet i sin arbeid, og er med på FuelBox-eventyret, med hjemmekontor i huset på Bryne på Jæren, og et distriktskontor i Oslo.
– Vi sitter fortsatt med boksen hver fredag over et glass vin. Men nå har vi brukt parboksen så mye at vi har gått over til eldreboksen, ler hun.
I sofaen på Klepp frivillighetssentral, møtes eldre hver onsdag, for trim, mat og møter med andre i et prosjekt for å forebygge inaktivitet og ensomhet. Laila Tøresby, leder for prosjektet, bruker FuelBox Eldre for å få dem til å prate om hva de er opptatt av, og hva de husker, hva som er verdifullt, om barndommen og om framtiden.
– Noen synes der kan være litt skummelt å få et kort, men det blir gode, og litt andre samtaler når vi bruker det, forteller Tøresby.
Det handler om menneskelige behov som er de samme overalt
Boksen er også fin å bruke for å skape gode samtaler i generasjonsmøter, når unge og eldre møtes.
– Den boksen skulle jeg ha hatt selv med min egen mormor. Jeg husker det var litt vanskelig å finne noe å snakke om, sier Lende Røed.
Berta Lende Røed ble overrasket og inspirert av en eldre dame ringte henne for å kjøpe en familieboks til en venninne, og gi henne samme gleden hun selv opplevde.
– Hun sa at hun bruker boksen hver dag, trekker et kort og ringer rundt til et nytt familiemedlem hver dag, og får seg en god samtale.
Helt vesentlig for hvordan vi har det og gjør det
Spørsmålene er allmenne og universelle, men det handler om menneskelige behov som er de samme overalt; det å bli sett, anerkjent og høre til.
– Jeg tror gode relasjoner er noe av det viktigste vi har, og helt vesentlig for hvordan vi har det og gjør det, i et ekteskap, i en jobb eller på skolen.
Gründeren har tatt med FuelBox inn i store organisasjoner, og har også skreddersydd og levert en egen til DNB. Det er blitt et verktøy for lederutvikling, teambygging og innovasjon i næringslivet.
En ny boks er nå på vei ut, i risikostyring og samhandling, utviklet sammen med Proactima. De har allerede fått telefoner fra firmaer som driver med risikovirksomhet, og komplekse samarbeidsprosjekter innen oljesektoren, helseforetak, tunnel, industri som ønsker seg verktøyet.
– De skal få til fin samhandling, skape gode team. Det handler om folk, få dem trygge og prestere sitt beste i prosjektet. Det er store verdier som står på spill, både menneskelige og økonomiske.
– Men det viktigste spørsmålet av alle er ikke med i noen av boksene våre, det er oppfølgingsspørsmålet. Men det er det som skaper magien i samtaler og i relasjoner, sier Lende Røed.
Og sier det er viktig å trene opp folk til å stille oppfølgingsspørsmål. Boksene må ikke bare kjøpes, den må brukes systematisk, og teamet drar ut for å bevisstgjøre folk på hvor mye gode relasjoner betyr.