Den gode samtalen på boks: Skaper nysgjerrighet og nye vennskap hos unge og eldre

Den hvite spørsmålsboksen når ut til stadig flere. Gründer Berta Lende Røed vil rett og slett … Fuel The World.

GØYALE SAMTALER: I FuelBox får du spørsmål som åpner øyene. – Elevene får vite hvordan de andre har det, og at de ikke er alene, sier tidligere lærer og gründer bak boksen, Berta Lende Røed. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 12. apr 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Uansett hvilken boks vi har laget, handler det om å bringe folk sammen, ansikt til ansikt. Suksessen er at den treffer et grunnleggende behov for å kjenne tilhørighet på mange arenaer, sier Berta Lende Røed.

FuelBox-konseptet har vokst fra tanken om å styrke relasjonene i et parforhold, ut i næringslivet og inn offentlig sektor til unge og eldre.

GRÜNDER MED HJEMMEKONTOR: – Å trekke et spørsmål fra boksen er enormt befriende, du bruker ikke energi på å lure på hva som er agendaen bak. Par snakker om ting de ikke har snakket om på mange år, i næringslivet blir samtalen mer personlig, og vi kommer forbi den overfladiske CV-samtalen, sier Lende Røed. Foto: Solfrid Sande

Lyst på livet og evnen til å mestre det

Slagordet Bryne skule bruker, passer svært godt sammen med FuelBox, synes lærer Mari Rørheim Thorkildsen, som bruker boksen med elevene sine.

– Et fantastisk og lett tilgjengelig verktøy. Vi ønsker å ha større fokus på psykisk helse, og elevene har tatt dette veldig bra imot. De får snakke om både morsomme og alvorlige temaer, og de bygger tillit, bli bedre kjent, lytter og knytte relasjoner.

Samtaler som gjør at de opplever fellesskap utover det å ha samme merke på dunjakken

Gründer Berta Lende Røed sitter på huk og lytter interessert rundt pultene i klasserommet når gruppene i klasse 7C snakker sammen rundt spørsmålene læreren har valgt ut. «Hvordan er alle mennesker like?». «Hvem bestemmer over kroppen din, og hvorfor?». «Hva tenker du det beste må være med å bli voksen?».

SPØRSMÅL SOM ÅPNER OPP: «Hva liker du best med deg selv?», er bare ett av mange eksempler. Foto: Solfrid Sande

Unge lærer å dele

– FuelBox er et verktøy for å engasjere barn og unge i samtaler hvor de blir bedre kjent, med seg selv og hverandre. Samtaler som gjør at de opplever fellesskap utover det å ha samme merke på dunjakken. Å dele med hverandre skaper gjenkjennelse og vi ser at det vokser fram en trygghet i klasserommet, sier Lende Røed.

Nå har vi brukt parboksen så mye at vi har gått over til eldreboksen

Det bygger et fint skolemiljø, mener hun, og forteller om tilbakemelding fra skoler om redusert mobbing og fravær.

Bokser er nå skreddersydd til barne- og ungdomsskole, videregående, og til lærerteam. Gründeren ble utrolig glad da hjemkommunen Time i fjor høst kjøpte inn en FuelBox til alle skoleklassene i hele kommunen.

FUELBOX I SKOLEN: – Vi lærer om hverandre, når vi ikke er med hverandre til vanlig, sier Rebekka Eirene Sørskår (til høyre i stripete genser). – Vi ble venner sånn. Det var første gangen vi hadde Fuelbox, sier Lilli Elis Ueland Garborg, sammen med, fra venstre Tage Risa, Yared Yonas Gebrua, Jonatan Helgeland. Foto: Solfrid Sande

Boksen – og ett glass vin hver fredag

Det startet med en parboks.

– Jeg laget boksen for meg og mannen min, fordi jeg savnet de gode samtalene som vi pleide å ha.

Udannet lærer, og jobb i legemiddelindustrien, med utvikling og relasjonsbygging falt det naturlig for Berta Lende Røed. Ute i barselpermisjon tok hun sats. Nå, seks år etter, er det blitt fjorten ulike bokser, på fem språk, og en global nettside som sprer den gode samtalen ut i verden.

Den boksen skulle jeg ha hatt selv med min egen mormor

Mannen Thomas Lende Røed har sluttet i sin arbeid, og er med på FuelBox-eventyret, med hjemmekontor i huset på Bryne på Jæren, og et distriktskontor i Oslo.

– Vi sitter fortsatt med boksen hver fredag over et glass vin. Men nå har vi brukt parboksen så mye at vi har gått over til eldreboksen, ler hun.

GODE SAMTALER OM LIVET: – Nei, nå er det nok spørsmål om kjærlighet sier en rundt bordet, og trekker et nytt kort som handler om arbeidslivet. Fra venstre: Jostein Johnsen, Terje Barka, Åsveig, og Laila Tøresby på Klepp Frivillighetssentral. Foto: Solfrid Sande

Skaper gode samtaler for eldre

I sofaen på Klepp frivillighetssentral, møtes eldre hver onsdag, for trim, mat og møter med andre i et prosjekt for å forebygge inaktivitet og ensomhet. Laila Tøresby, leder for prosjektet, bruker FuelBox Eldre for å få dem til å prate om hva de er opptatt av, og hva de husker, hva som er verdifullt, om barndommen og om framtiden.

– Noen synes der kan være litt skummelt å få et kort, men det blir gode, og litt andre samtaler når vi bruker det, forteller Tøresby.

Det handler om menneskelige behov som er de samme overalt

Boksen er også fin å bruke for å skape gode samtaler i generasjonsmøter, når unge og eldre møtes.

– Den boksen skulle jeg ha hatt selv med min egen mormor. Jeg husker det var litt vanskelig å finne noe å snakke om, sier Lende Røed.

FOR ALLE: 14 forskjellige samtalebokser. Til par, familie, venner, barnehager, ledere, team, innovasjon og nye medborgere. Foto: Solfrid Sande

Et kort kan forandre mye

Berta Lende Røed ble overrasket og inspirert av en eldre dame ringte henne for å kjøpe en familieboks til en venninne, og gi henne samme gleden hun selv opplevde.

– Hun sa at hun bruker boksen hver dag, trekker et kort og ringer rundt til et nytt familiemedlem hver dag, og får seg en god samtale.

Helt vesentlig for hvordan vi har det og gjør det

Spørsmålene er allmenne og universelle, men det handler om menneskelige behov som er de samme overalt; det å bli sett, anerkjent og høre til.

– Jeg tror gode relasjoner er noe av det viktigste vi har, og helt vesentlig for hvordan vi har det og gjør det, i et ekteskap, i en jobb eller på skolen.

LIVET OG SÅNT: Ville du klart å svare på dette spørsmålet sånn på sparket? Foto: Solfrid Sande

Verktøy for lederutvikling, teambygging og innovasjon

Gründeren har tatt med FuelBox inn i store organisasjoner, og har også skreddersydd og levert en egen til DNB. Det er blitt et verktøy for lederutvikling, teambygging og innovasjon i næringslivet.

En ny boks er nå på vei ut, i risikostyring og samhandling, utviklet sammen med Proactima. De har allerede fått telefoner fra firmaer som driver med risikovirksomhet, og komplekse samarbeidsprosjekter innen oljesektoren, helseforetak, tunnel, industri som ønsker seg verktøyet.

– De skal få til fin samhandling, skape gode team. Det handler om folk, få dem trygge og prestere sitt beste i prosjektet. Det er store verdier som står på spill, både menneskelige og økonomiske.

Det viktigste spørsmålet er ikke med

– Men det viktigste spørsmålet av alle er ikke med i noen av boksene våre, det er oppfølgingsspørsmålet. Men det er det som skaper magien i samtaler og i relasjoner, sier Lende Røed.

Og sier det er viktig å trene opp folk til å stille oppfølgingsspørsmål. Boksene må ikke bare kjøpes, den må brukes systematisk, og teamet drar ut for å bevisstgjøre folk på hvor mye gode relasjoner betyr.