Gutta som vil at du skal dyrke grønnsaker – i naboens hage

Nå kommer Airbnb for hager. Dyrk Oslo er et helt nytt konsept for Osloboere der du kan få en dyrkeplass hos en av dine naboer som ønsker hagehjelp. Du kan dyrke det du ønsker, og få hjelp i prosessen uansett om du er erfaren eller ikke. Hagedeling kalles konseptet, og har allerede begynt å få fotfeste i USA, Canada og England.

DYRK OSLO SKAL VÆRE TILGJENGELIG FOR ALLE: Gründerne i Dyrk Oslo sier hvem som helst kan få muligheten til å dyrke sine egne lokale råvarer. Fra venstre: Daniel Engvig Amundsen og Henrik Tidemand-Johannessen. Foto: Dyrk Oslo
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 15. aug 2019
Artikkelen er flere år gammel

Ti års ventetid og en mormor i nød

Daglig leder Daniel Amundsen (20) forteller at det startet med en kompis som sa at han ønsket å dyrke grønnsaker, men at han ikke hadde noe sted å dyrke dem. Kameraten ville ha plass en kolonihage, men der var det over ti års ventetid.

– Jeg har også en mormor med stor hage, men hun klarte ikke å ta vare på den da hun ble eldre.

Daniel fikk en idé som kunne hjelpe både kompisen og mormoren. Han startet hagedelingstjenesten Dyrk Oslo.

– Jeg ville lage en delingsøkonomitjeneste der de uten hage kan leie et jordstykke i en privat hage.

På denne måten kunne sosialt entreprenørskap og delingsøkonomi, bærekraft og utnytting av ressurser, kombineres, forteller Daniel, som mener dette kan bidra til å skape et grønnere bymiljø i Oslo.

En undersøkelse fra SSB fra 2017 viser at hele 41 prosent av Osloboere ikke har tilgang til hage.

Dyrk Oslo

Daniel Amundsen – daglig leder (20)

Henrik Tidemand-Johannessen – salgsleder (25)

Dyrkoslo.no
Instagram
Facebook

GARTNERDRØM? Drømmer du om å dyrke dine egne grønnsaker? Med Dyrk Oslo kan det bli realitet. Foto: Dyrk Oslo

Unge med interesse for planter

– Vi ønsker å målrette oss mot to brukergrupper. De som har interesse for bærekraft, økologisk mat eller planter, men bor i blokk uten tilgang til hage.

Problemet er at tilbudet for å dyrke egne grønnsaker i dag er begrenset. Det finnes kolonihager og parsellhager, men det er for få plasser og mange på venteliste.

– Vi ser en økende interesse for å spise økologiske matvarer, men det er liten mulighet til å dyrke disse selv. Vi antar at det er mange som har lyst til å begynne med dette i Oslo, men som altså ikke har muligheten.

Den andre gruppen er eldre som har en hage som de ikke klarer å få utnyttet eller tatt vare på selv. Disse har behov for at hagen deres blir vedlikeholdt siden de gjerne ikke er i stand til å gjøre det selv.

Bidrar til FNs bærekraftsmål

Daniel studerer kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling på Høyskolen Kristiania og prosjektet ble startet i oktober 2018.

– Jeg drev med prosjektet alene i et halvt år, og da prøvde jeg å møte så mange gründere, investorer og folk fra næringslivet som mulig.

Deretter har med seg den grønnsaksdyrkende Henrik Tidemand-Johannessen (25), som han ble kjent med gjennom en venn. Henrik har en parsellhage og er også med i styret til Økologisk Oslo og Akershus, og ble derfor en god ressurs for Dyrk Oslo.

Daniel sier Dyrk Oslo bidrar til flere av FNs bærekraftsmål, som for eksempel god helse, innovasjon og infrastruktur, mindre ulikhet og bærekraftige byer og samfunn.

TESTKUNDER: Synne og Marte er begeistret for hagedeling-konseptet Dyrk Oslo. Foto: Dyrk Oslo

Lanserer i 2020

– Lanseringen av testproduktet er allerede gjort og i dag har vi fem testkunder som aktivt dyrker i en annens private hage.

En av dem er Marte Endresen Storesund (25), som synes Dyrk Oslo er et flott tilbud til dem som lengter etter å få lov til å dyrke egen mat, men selv ikke har plass.

– Ved hjelp av deres ferdigheter, fikk jeg raskt satt opp en dyrkekasse, sådd frø og slått av en hyggelig prat med eier av hagen. Da jeg ikke har så mye kunnskap om dyrking fra før, er det veldig bra å få hjelp av teamet bak Dyrk til å sette i gang. Jeg ser fram til å følge utviklingen med mine grønnsaker i tiden fremover.

Testkunde Synne Aarø Lange (24) er også fornøyd med å komme i gang med egen dyrking – i andres hager.

– Nå har jeg en egen dyrkekasse med reddik, gressløk og salat. Dyrk har gjort det mulig for meg å dyrke egen mat, til tross for at jeg bor i en liten leilighet uten hage midt i sentrum.

Sikter utover

Daniel forteller at de planlegger å lansere den fullverdige plattformen i februar 2020. Denne vil ligne på andre delingsplattformer som Airbnb eller Nabobil.

– I dag har vi over 50 interesserte på listen vår, som ønsker å bli med når dette prosjektet lanseres for fullt neste år. Vi jobber fortsatt med å øke antall interesserte ved å ringe på hos folk og å bruke annonser på sosiale medier.

Etter å ha etablert Dyrk Oslo i Oslo, vil vi se på andre storbyer i Norden og øvrige land i Europa.