Er du gravid? Her får du ekspertenes råd

Det tar på for kroppen å være gravid. Man kan bli sliten, frustrert, og tåle smerte dårligere etter en lengre periode med dårlig søvn. For å hjelpe deg på veien har DNB Nyheter snakket med kiropraktorene bak bbhugme om hvordan å gjøre graviditeten mest mulig behagelig og smertefri.

BBHUGME: Ville lage en gravidpute med estetisk skandinavisk design, som skulle være fin nok til å ha liggende fremme. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Hvert år fødes det ca. 130 millioner barn i verden og det er ikke bare å bære fram nytt liv. Her er tipsene til hvordan du kan få en mer behagelig graviditet.

Dårlig utgangspunkt for familielivet

– Det er flere utfordringer når man blir gravid, og særlig kan smerter, ubehag og mangel på søvn være utfordrende. At man allerede før fødsel sliter med disse, kan være et dårlig utgangspunkt som nybakt forelder, forteller Kristin Stormanger (CEO) i bbhugme.

 

Smerter, ubehag og mangel på søvn kan være et dårlig utgangspunkt som ny forelder

Kristin forteller at de tre kvinnelige gründerne av bbhugme møttes under kiropraktorstudier, er spesialister på skjelett og bekken – og har mye kunnskap om gravide.

Gravide som går til behandling hos kiropraktor har ofte mye vondt. Når man er gravid blir skjelettet løsere og smidigere. Dette fører til bekkenløsning, som kan være ubehagelig og smertefullt.

BRUKES I TRENING: Puten fra bbhugme brukes også i forbindelse med yoga og trening. Foto: Anita Hamremoen

Kiropraktorer med mye kunnskap om gravide

Gjennom arbeidet som kiropraktorer oppdaget damene bak bbhugme at det var lite innovasjon rundt bruken av hjelpemidler for gravide, og at det derfor var lite nytt på markedet. Gründerne satt i gang med å designe en gravidpute, som skulle være enkel å bruke, med et estetisk skandinavisk design.

I 2014 var de første produktene klare for salg.

 

LA BEDRIFTEN VOKSE I RIKTIG TEMPO: Kristin Stormanger forteller at det er høye forventninger til at gründerbedrifter skal vokse fort. Foto: Amalie Klevås Håkonsen

Filosofien

– Målet er å bidra til at familier får en god start på familielivet. Et svangerskap med mye smerter er et dårlig utgangspunkt for parforhold, og for en ny fase i livet, forteller Kristin. Hun ble ansatt i bbhugme for halvannet år siden.

Firmaet har fem ansatte, er basert i Oslo og har solid vekst med 30 prosent økning siden i fjor.

 

Målet er å bidra til at familier får en god start på familielivet

– Vi ønsker å vokse i riktig tempo. Vanligvis er det høye forventninger til rask vekst. Men ting tar lengre tid enn man tror.

Kristin trekker fram viktigheten av fornøyde kunder og at de anbefaler produktene videre.

– Viktig å være forbilder for sine egne barn ved å vise dem at å kombinere jobb og familie er helt naturlig

Er du gründer? Ta kontakt med DNBs oppstartslos

 

Vunnet priser

bbhugme har vunnet flere priser for produkter tilpasset graviditet.

– At vi har markert oss i en jungel av produkter i Storbritannia er gøy. Vi er særlig stolte av prisen i «Made for mum» og at vi igjen er nominert i 2019. Vi har også vunnet pris for godt design, sier Stormanger.

Denne prisene er stemt fram av brukere, noe som nok gjør det ekstra stas å vinne.

 

Vi er særlig stolte av prisen i Made for mum og at vi igjen er nominert i 2019
FØRST I BEHANDLING: – Mange kunder møter først puten i behandling. At en ekspert anbefaler det gir produktet troverdighet, sier Kristin Stormanger. Foto: Yvonne Wilhelmsen

 

– Om fem år er vi på forsiden av DN

Når man følger drømmen går ett år veldig fort

 

Gjennomført fokusgrupper i London, Stockholm og Oslo

Kristin forteller at de blant annet bruker fokusgrupper for å finne ut hva gravide ønsker og trenger. Hun forteller at det også er viktig å få gode innspill og tilbakemeldinger også fra gravide som ikke har store smerter. De kan trenge informasjon om forebyggende tiltak mot smerter.

– Det siste året har vi intervjuet tilsammen over 100 gravide kvinner i London, Stockholm og Oslo.

Kristin forteller at et av de viktigste funnene er at kvinner i økende grad er opptatt av økonomi og miljø, og de ønsker derfor å kjøpe minst mulig.

– Det viser seg at når kvinnene først ønsker seg noe er de opptatt av bærekraft og kvalitet.

Den store gravidputen kom først, men etter tilbakemeldinger og ønsker fra kunder ble den lille puten tilpasset amming laget.

– Kvinnene er så fornøyde med puten at de blant annet tar den med på fødeavdelingen, for å få avlastet rygg og kropp under fødsel.

 

BBHUGME: Gründerne står bak kiropraktorklinikkene Bekken og Barn – men navnet fungerer dårlig internasjonalt. Nå sier de at det står for babies and bellies. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Kvinnene er så fornøyde med puten at de tar den med på fødeavdelingen

Tips til gravide

Her erfem hjelpsomme tips til hva du kan gjøre selv for å forebygge og lindre rygg- og bekkenplager og få bedre søvn:

1. Kanskje skyldes smertene stivhet og låsing som det kan gjøres noe med? Sjekk ryggen og bekkenet ditt hos en erfaren kiropraktor.

2. Gjør øvelser for hele kroppen, spesielt med fokus på dyp kjerne. Kjernen består av bekkenbunnen, membranen, tverrgående bukmuskler og korsryggen.

3. Få støtte! Har du store smerter og/eller vansker med å bevege deg, så kan et bekkenbelte være en god løsning.

4. For bedre sjanser for god søvn lønner det seg å bruke en graviditetspute som kan justeres og gi støtte i alle de stedene du trenger; rundt magen, korsryggen, bekkenet, knær og ankler.

5. Spis godt og næringsrikt. En god balanse mellom sunt fett, proteiner og karbohydrater. Spiser du masse grønt og litt frukt, er du godt på vei.

– DNB tar ansvar der det offentlige glipper. Gir meg betalt foreldrepermisjon