Exergaming: Nå kan du ta treningsøkta mens du gamer

Hørt om exergaming?

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 16. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

Høyintensitetstrening begynner etter hvert å bli et godt kjent begrep og en treningsform mange sverger til. Treningsformen går ut på å kjøre korte og intense intervalløkter, som er vist å være svært så effektive for både fettforbrenning, utholdenhet og styrking av hjertet.

Hva om treningen kan gjennomføres foran en dataskjerm mens man gamer?

 

Selv om en intensiv økt som dette kan gjøres unna på så lite som 10 minutter, er dørstokkmila ekstra lang om man i utgangspunktet ikke er så glad i å trene. Men hva om denne treningen kan gjennomføres på en spinningsykkel foran en dataskjerm mens man gamer? Hadde det vært enklere å komme seg opp av sofaen og på trening da?

Det mener i hvert fall gründerne bak selskapet PlayPulse.

 

De som er gode på gaming skal føle mestring når de setter seg på spinningsykkelen

Av gamere for gamere

– Spillet er laget av gamere for gamere. Vi ønsker å ta ned barrierene rundt trening og vil at de som er gode på gaming skal føle mestring når de setter seg på spinningsykkelen, forteller CEO, Elina Willert, i PlayPulse.

PlayPulse så dagens lys i Trondheim for to år siden. Kristoffer Hagen kom opp med idéen mens han satt og gamet med en kompis. Kompisen foreslo at de heller burde stikke og trene, men Kristoffer hadde mer lyst å fortsette å game.

Men det fikk han likevel til å fundere om det fantes en måte å kombinere trening og gaming på. På vei til treningssenteret oppsto idéen til PlayPulse.

SKAL FÅ GAMERE OPP AV SOFAEN: PlayPulse består av f.v. seniorrådgiver Alf Inge Wang, spillutvikler Mathias Rørstad Mikalsen, forretningsutvikler og selger Erling Magnus Solheim, idéhaver og creative director Kristoffer Hagen og CEO Elina Willert. Foto: Steinar Kvam
Nå brenner hun for å få folk opp av sofaen og i aktivitet

Idéen resulterte i en masteroppgave om såkalt exergaming og en pågående doktorgrad og forskningsprosjekt ved NTNU for Hagen. Elina Willert var på den tiden prosjektleder ved NTNU Technology Transfer AS, som jobber med å kommersialisere forskningsresultater og gode idéer fra NTNU. Hun så raskt potensialet i prosjektet og forlot en trygg og godt betalt jobb for å bli selskapets CEO. Nå brenner hun for å få folk opp av sofaen og i aktivitet.

I stedet for å trykke på kontrollere for å få tilgang til ammunisjon, må det sykles, eller rettere sagt spinnes, for å bevege seg

Exergaming er like enkelt som det er genialt

– Det er en drøm å få være med å bygge opp dette. Jeg ser at folk digger det og det gir i tillegg treningseffekt. Det er ekstremt motiverende, forteller Willert.

GLEMMER AT DE TRENER: PlayPulse-gjengen har fått tilbakemeldinger på at brukere synes spillene er så morsomme at de glemmer at de trener. Foto: Steinar Kvam
Vi får tilbakemeldinger om at de ikke tenker på at de trener engang

Konseptet er like enkelt som det er genialt. Spillet «Pedal Tanks» går ut på den velkjente konseptet «Capture the flag», hvor to og to kjemper på lag for å ta motstandernes flagg, samtidig som de må forsvare sitt eget. Men i stedet for å trykke på kontrollere for å bevege avatarene og få tilgang til ammunisjon, må det sykles, eller rettere sagt spinnes, for å bevege seg. Og jo raskere du spinner, dess raskere beveger avataren seg. Dette blir det fort ei god treningsøkt av.

– Vi ser at pulskurvene til spillerne er veldig bra. Samtidig får vi tilbakemeldinger om at de ikke tenker på at de trener engang.

«Exergaming er ei komplett treningsøkt»

Hele økta, eller kampen om du vil, er over på maks halvtimen. Til lettelse for noen, for dette er ei komplett treningsøkt, og til ergrelse for andre som ble sittende igjen uten flagg. Spillet skaper uansett engasjement og er sosialt for spillerne.

FORSKER PÅ EXERGAMING: PlayPulse har et forskningsprosjekt gående i samarbeid med Guri Kunna videregående skole på Frøya og St. Olavs. Snart blir syklene også tilgjengelige på 3T i Trondheim. Her er fra en test ved Charlottenlund videregående skole. Foto: Steinar Kvam
Målgruppen er hovedsakelig folk som ellers sliter med å finne motivasjon til å trene

– Spillet er designet for å være morsomt. Det starter enkelt, men utvikler seg gjennom økta. Målgruppen er hovedsakelig folk som ellers sliter med å finne motivasjon til å trene, forteller Willert.

For å spille trenger man en spinningsykkel med en spillkontroll og sensor festet på sykkelen, samt en PC og skjerm. Denne prototypen har blitt testet på mange og inngår blant annet i et forskningsprosjekt i samarbeid med Guri Kunna videregående skole på Frøya og St. Olavs. De har også testet sykkelen i samarbeid med den trønderske treningssenterkjeden 3T, hvor syklene blir tilgjengelige for 3Ts kunder i løpet av året.

Treningsarkade på 3T

– Vi skal bygge om spinningsalen på 3T ved Pirbadet i Trondheim, så det blir som en treningsarkade, røper Willert, og utelukker ikke at det kan bli aktuelt å arrangere Playpluse-«timer» på lik linje med tradisjonelle spinningtimer.

Privatpersoner må imidlertid vente litt om de vil gå til anskaffelse av en gamingsykkel.

– Vi får mange henvendelser fra kunder og privatpersoner, men foreløpig er målgruppen vår bedrifter og institusjoner. Men vi ser en tydelig mulighet for å rette oss mot privatmarkedet etter hvert, mener Willert, som også vil ta konseptet utenfor Trøndelags og Norges grenser.

KOMPLETT TRENINGSØKT: En omgang kan vare opptil en halvtime, og regnes som en skikkelig økt. Foto Steinar Kvam

Vant Angel Challenge

Gründerne sykler i hvert fall i medvind. PlayPulse har fått oppstartsmidler fra både Forskningsrådet og NTNU Discovery. StartupLabs investorfellesskap, Founders Fund, har gått inn med en million kroner, de har fått 200 000 fra akselleratorprogrammet nHack og i høst vant de Angel Challenge i Trondheim og en million kroner.

– Med seieren i Angel Challenge fikk vi 20 investorer og deres nettverk på kjøpet. Det er veldig bra, forteller Willert, og legger til at prosessen var svært lærerik, men også krevende.

Stort utviklingspotensiale

– Angel Challenge pågår i seks uker og man utfordres på noe nytt hver uke. Man må hele tiden prestere og svare på spørsmål fra investorene. Man får gjort en ordentlig selskapsgjennomgang og gått gjennom finans og marked. Det gjør at selskapet modner i ekspressfart. Det var krevende, men veldig givende, bedyrer Willert.

Med de tildelte midlene har PlayPulse nå muligheten til å utvikle neste generasjons produkt. Willert ser et stort utviklingspotensiale i denne typen exergaming. Blant annet holder de på å utvikle et minigolfspill og det kan tenkes at spillene kan spilles på for eksempel romaskiner og ellipsemaskiner i fremtiden.

MOTIVERTE GRUNDERE: PlayPulse består av f.v. idéhaver og creative director Kristoffer Hagen, seniorrådgiver Alf Inge Wang, CEO Elina Willert, spillutvikler Mathias Rørstad Mikalsen og forretningsutvikler og selger Erling Magnus Solheim. Foto: Steinar Kvam