- Før vi begynte med factoring hadde vi seks millioner i utestående

– I 2002 kjøpte vi vår egen presse og presset våre første 30 tonn med epler. I 2014 presset vi 1260 tonn. Nå har vi Norges største mottak av epler. Dette gjør factoring spesielt gunstig for oss.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 07. des. 2017
Artikkelen er flere år gammel

Hva er factoring? Det skal du straks lære mer om.

På en solfylt novemberdag har DNB Feed nettopp kjørt forbi et sjeldent syn i Norge. Snødekte vinranker som ligger i åsene rundt Egge Gård i Lier. Egge er en av Buskeruds mest kjente gårder med røtter tilbake til 1600-tallet. Vi snakker med sjefen sjøl – storbonde Marius som er 11. generasjon Egge. Og, viser det seg, en svært hyggelig type.

Factoring gjør hverdagen enklere

Ikke alle har hørt om factoring, som er et produkt som er spesielt gunstig for store firmaer med mange kunder og ditto mange fakturaer å forholde seg til. Factoring gjør at firmaet slipper alt stresset med å kreve inn penger, og får dermed bedre likviditet og en enklere hverdag.

STORBONDE: Marius Egge er 11. generasjon Egge og den som startet med økologisk produksjon i tillegg til en variert alkoholproduksjon basert på frukt, bær og grønnsaker.
Dagen etter har vi pengene på konto

– Innkreving av gamle fordringer blir ofte litt stemoderlig behandlet. Nå er det sånn at vi sender fakturaen til DNB for en gjennomgang på formiddagen. Dagen etter har vi pengene på konto, forteller bonde Marius, som er svært fornøyd factoring-kunde.

Marius Egge skal gi oss en omvisning på den (nesten) helt dyrefrie gården og lære oss hvordan Egge Gård ble en hagebruksgård på sekstitallet med fokus på selvplukk av jordbær for så å bli landets ledende gårdsprodusent av alkohol basert på frukt, bær og grønnsaker.

– Vi kjøpte gården i 1702. Jeg er 11. generasjon, sønnen min tolvte og så har jeg fått en sønnesønn som er 13. generasjon. Det har vært far til sønn hele veien. Det er litt morsomt.

HÅNDVERK: Mye av produksjonen på Egge Gård foregår per hånd.

250 tonn hvert år

Du har sannsynligvis drukket eplemost fra Egge Gård som du lett finner i butikken, og på Vinmonopolet kryr det av ulike typer drikker som stammer fra gården i Lier. Og hver tiende jordbærkurv som selges i Norge kommer fra Egge.

Gården produserer hele 250 tonn jordbær hvert år, i tillegg til 1,5 millioner jordbærplanter.

– Faren min var en pioner på selvplukk av jordbær når det tok av i Norge på seksti- og syttitallet. En gang kom politiet kjørende hit og lurte på hva vi holdt på med. Da var det to mil bilkø med plukkere som strakk seg nesten til Asker.

Marius forteller at alt var tomt allerede klokken ni om morgenen.

SJEFEN BLANT FATENE: Marius Egge blant fatene som lagrer single malt og eplebrennevin (calvados).

Gikk tidlig over til økologisk dyrking

Faren til Marius, Nils Martin Egge, sluttet med tradisjonell gårdsdrift i 1963, og begynte å drive Egge gård som en ren hagebruksgård med frukt, bær og litt grønnsaker. Da Marius tok over i 1982, sluttet de med unødvendig sprøyting og la til om til økologisk fruktdyrking som en av de første i Norge.

NOE GODT TIL JUL? Egge Gård byr på flere typer akevitt.
Egge Gård var den første gårdsprodusenten som ble godkjent

I 2005 kom en endring av alkohollovgivningen som åpnet for privat alkoholproduksjon i Norge, hvor Egge Gård var den første gårdsprodusenten som ble godkjent.

Sidersalget eksploderer

I fjor kom endringen i alkoholloven som gjorde mulig for bønder å selge alkoholholdig drikke som sider og mjød som inneholder over 4,7 og opp til 22 prosent fra stedet der den produseres, altså gårdsutsalg av sider.

Dette har resultert i en økt interesse for ekte, lokalprodusert og økologisk norsk sider, og her er Egge Gård i førersetet med sitt overraskende store utvalg av sider og vin.

For nå handler det ikke bare om kortreise mat. Kortreist drikke er også noe stadig flere er opptatt av.

KVALITETSSJEKKER: En av Marius Egge sine ansatte sjekker at varene holder mål.

– Ja, siderinteressen har økt som en følge av alle mikrobryggeriene som kom i USA, i tillegg til at Vinmonopolet har satset veldig på norsk sider. De svenske greiene mange drikker er ikke skikkelig sider, men rusbrus med kunstig farge og kunstig smak, konstanterer bonde Marius.

Egge Gård selger også (dog ikke fra sin lokale gårdsbutikk) eplebrennevin (calvados), single malt whiskey, snapps, gin, vodka og flere typer akevitt. Det betyr at Lier-gården selger til Arcus, DFDS, og den travle tax-free-butikken på Gardermoen. Blant andre.

FOR HÅND: En av Egge Gårds produkter blir forseglet på den gamle måten.

Factoring hjelper når du har mange kunder

Det igjen betyr mange kunder og mange fakturaer som sendes ut, også til utlandet. Da er factoring en god og tidsbesparende løsning for storbonde Marius Egge.

Det ligger nemlig mye arbeid i å sørge for at den som skal betale fakturaen til riktig tid faktisk gjør det. Akkurat her kommer factoring inn i bildet. Kunden lager fortsatt fakturaen, men så tar banken hele jobben med å få inn pengene og betale kunden.

EGEN GÅRDSBUTIKK: Egge Gård har en egen butikk hvor du får kjøpt alle varer med alkoholprosent inntil 22 %.
FAT BETYR ALT: Det finnes 29 typer eikefat man kan lage brennevin på. På Egge bruker de nye og gamle franske fat. Eplebrennevinen lages på fat fra Tronçais midt i Frankrike, mens Single Malt-en deres lagres på nye og gamle franske eikefat og spanske Oloroso sherryfat.

For den som sender faktura trenger ikke vente på om kunden skal betale inne 15, 30 eller 60 dager. Dermed har Marius pengene han trenger til å drifte gården, som for eksempel å betale lønn.

Factoring er med andre ord likviditetsfrigjørende.

Penger inn dagen etter

– De som driver med klesforretninger eller mat, får først varene og så får de pengene så fort de selger varene. Så skal butikken betale for varene om 30 dager. Sånn er det ikke her: Vi må kjøpe alle varene i september, oktober, som vi så skal selge frem til neste jordbærsesong. Det betyr at vi binder opp mye penger lenge. Oktober, november og desember står for nesten halvparten av omsetningen vår. Så for oss er det veldig viktig å få inn pengene nå så vi kan betale for varelageret. Sånt sett er factoring er en veldig gunstig løsning.

KORKA: Helt fersk korka Ung Egge, som er en fruktbrennevin med 18 % alkohol.
Nå får vi inn pengene dagen etter at vi har sendt faktura

– Før vi begynte med factoring hadde vi seks millioner i utestående. Nå får vi inn pengene dagen etter at vi har sendt faktura.

 

 

 

HAGEBRUKSGÅRD: Egge Gård har ikke dyr, kun to katter. Dette var en dem.