For hvert barn Anette (39) har fått, har hun startet et nytt selskap

Klesgründeren bruker foreldrepermisjoner på en litt utradisjonell måte.

DAG OG NATT: – Jeg lager nattkjoler som du kan bruke 24/7. De er designet for å kunne sove i, men uten at den ser ut som en nattkjole, forteller seriegründer Anette Miwa Dimmen.
Lesetid 9 min lesetid
Publisert 27. aug 2018
Artikkelen er flere år gammel

I Brenneriveien i Oslo, ved utestedet Blå, sitter Anette Miwa Dimmen (39). Hun er gründer, tobarnsmor og tidligere sanger. Kontorlokalet hun befinner seg i tilhører egentlig multibyrået Square, som hun brukte syv år av livet sitt til å bygge opp sammen med to andre partnere, inkludert sin samboer, Max.

Allerede for ti år siden valgte Dimmen å starte for seg selv. Da var hun gravid og lå på sofaen med bekkenløsning.

– Hverdagen var så travel at det først var i permisjonen at jeg fikk tid til å tenke. Da så jeg livet mitt på en annen måte, sier Dimmen.

Jeg tror ikke at det å få barn er til hinder – kanskje heller tvert i mot. Du får enda mer stå på-vilje

Det gikk opp for henne at hun ville satse på noe for seg selv. Hun gikk i gang med research, brainstorming og forretningsplan. Resultatet ble selskapet Openbox, en innovativ digital gavebokløsning for bedriftsmarkedet.

Den samme prosessen gjennomgikk hun nylig igjen, da hun var gravid med sitt andre barn. I tillegg til datteren, ble ideen til klesmerket As We Are Now (AW:AN) født i 2017.

– For meg har permisjonstiden vært det som har gjort at jeg har klart å bli gründer. Jeg tror ikke at det å få barn er til hinder – kanskje heller tvert i mot. Du får enda mer stå på-vilje. Jeg tok med datteren min på flere reiser fra hun var tre måneder gammel. Først var vi på messer i Paris, deretter var hun med på møter i London – og det gikk helt greit. Det går vanligvis bedre enn hva du kanskje frykter, sier Dimmen.

Elsker nattøy

Nå lanserer hun sin nye kleskolleksjon med behagelige kjoler til bruk både dag og natt på folkefinansieringsplattformen Startskudd. Startskudd er et nettsted som driftes av DNB, hvor utvalgte gründere får muligheten til å forhåndsselge sine produkter til en gunstig pris.

Målet med forhåndssalg er å få økonomisk dra-hjelp i den kritiske oppstartsfasen. Hun har spesialisert seg på moderne loungewear: behagelige klær du vanligvis bruker hjemme.

– Kjolene mine er feminine, funksjonelle, bærekraftige og trendy på en klassisk måte. De skal passe inn i hverdagen til dagens kvinner, forklarer hun. «Uanstrengt fin, uten at det ser ut som du har pyntet deg», er looken Dimmen beskriver.

– Jeg lager nattkjoler som du kan bruke 24/7. De er designet for å kunne sove i, men uten at den ser ut som en nattkjole. Du kan være hjemme og ikke være redd for å måtte åpne døren dersom det kommer noen på besøk, sier hun.

Selv har hun alltid elsket loungeklær og nattøy.

– Men jeg har slitt med å finne plagg som er fine og samtidig laget i naturlige og bærekraftige materialer. Før sov jeg i sommerkjoler og andre plagg som ikke var ment som nattøy. Ofte var disse laget av harde, syntetiske tekstiler, sier Dimmen, om hvorfor hun til slutt tok saken i egne hender.

Gikk runder med seg selv

Selv om Dimmen har lang erfaring som gründer, er AW:AN det første selskapet hun starter helt på egenhånd. Å drive helt for seg selv er enda mer utfordrende og til tider ensomt, erkjenner hun. Dimmen måtte gå noen runder med seg selv for å finne et konsept som hun virkelig kunne brenne for.

– Av erfaring vet jeg hvor store konsekvenser en grov feilvurdering kan gi. Dette gjelder særlig innenfor økonomistyring og budsjettering, som tidligere ikke har vært mine ansvarsområder. Samtidig er jeg ikke så redd at det hemmer meg, sier Dimmen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det er flest menn som starter foretak. Den seneste statistikken viser at kvinner utgjorde i underkant av 40 prosent av etablererne i 2016.

Dimmen tror det er typisk for kvinner å føle på barrierer, særlig knyttet til bruk av tekniske verktøy.

– Det må jeg ta meg selv i, og dette er litt av grunnen til at jeg har valgt å pre-lansere produktene mine gjennom en folkefinansieringsplattform. Det er et uvanlig grep i Norge, og i alle fall for produkter rettet mot kvinner, mener gründeren.

– Hva er ditt råd til andre kvinner som drømmer om å starte sitt eget?

– Gå for det! Det er mange skritt og ikke en lett vei – men ingenting er egentlig lett hvis du skal gjøre det skikkelig. Du kommer til å lære mye om deg selv, og ha det veldig spennende og gøy på veien.

Eldre lykkes oftere

Erik Larsen er leder for oppstartslosteamet i DNB, som har hjulpet mer enn 15.000 gründere i løpet av de fire siste årene. Han forklarer at oppstartslosen mottar omtrent like mange henvendelser fra kvinner som fra menn – til tross for statistikken fra SSB.

– Det kan bety så mangt, kanskje at kvinner er flinkere til å innhente informasjon enn menn. Eller at flere kvinner hopper av i det de er i ferd med å starte. Men dette er vanskelig å bevise, sier Larsen.

– Finnes det noen stadier i livet som utpeker seg som mer eller mindre gunstig å starte noe for seg selv?

– Mye handler om hvor stor risiko du ønsker å ta. Her vil jeg definitivt si at alder og livssituasjon spiller en rolle. Vi ser at unge gründere ofte våger seg på mer risikofylte oppstartsreiser enn de med mange forpliktelser på hjemmebane, sier Larsen.

På den andre siden ser oppstartslosen at gründere med erfaring fra arbeidslivet og et godt etablert nettverk rent statistisk sett har større sjanse for å lykkes.

– De har gjerne kunden på plass før de starter for seg selv, og vet hva kundene ønsker seg. De har også mye erfaring og kunnskap om bransjen de opererer i. Dette er mennesker som har oppsparte midler og lang erfaring, sier Larsen.

Han legger ikke skjul på at småbarnsperioden kan være utfordrende å stable et selskap på beina i.

– Av åpenbare grunner kan det være vanskelig å starte opp en bedrift med småbarn i huset. Du skal også være bevisst på foreldrepenger og opptjening i forkant av å starte for seg selv, særlig hvis du går fra enkeltpersonsforetak (ENK) til et aksjeselskap (AS). Hva har du i pensjonsgivende inntekt som dekning i foreldrepenger? Her har vi i Oppstartslosen veiledet flere fortvilte småbarnsgründere, forklarer Larsen.

Les også: Motestudentene fikk bransjen «i halsen». Nå vil de endre klesindustrien – med logoløs skjorte

Skal du i bryllup? Her er beløpet nordmenn synes er «greit» å gi i gave

Etter å ha ledet Hval sjokoladefabrikk i tyve år ser konditoren frem til å spille litt mer golf

Oppstartslos Erik Larsen i DNB. FOTO: Stig B. Fiksdal