Fra tre tonn sjokolade i året til tre tonn i løpet av en formiddag

I disse dager pakkes flere tusen påskeegg med Hval Sjokolade. I fabrikkens første leveår i 1996 produserte Hval Sjokoladefabrikk tre tonn sjokolade i året, nå produseres det samme i løpet av et par formiddagstimer.

SJOKO-SJEF: Rune Forsberg, gründer av Hval Sjokoladefabrikk AS. FOTO: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 28. mar 2018
Artikkelen er flere år gammel

Sjokoladefabrikken til familien Forsberg i Sandefjord har blitt en solid bedrift med 14 ansatte og en omsetning på 40 millioner kroner. Hver ansatt bidrar med cirka én million kroner i skatt og det er nok til å finansiere fem lærerårsverk, tre politiårsverk, to sykepleiere og fem foreldrepermisjoner.

Fra bakeri til sjokoladefabrikk

Hval Sjokolade ble etablert av Rune Forsberg i 1996. Rune var da konditor og ønsket å skape noe eget. Bosatt i Sandefjord kom han på ideen om å starte sin egen sjokoladefabrikk.

– Det startet med at bestefaren og faren min var konditorer og jeg selv er konditor. Læretiden tok jeg i Wien, og i konditorene laget de sjokolade. Da jeg kom hjem fra Østerrike laget jeg is og isbarer i familiens bakeri. Men, en dag ble bakeriet revet og jeg ble eiendomsmegler. Etterhvert ble jeg lei og da fikk jeg ideen om å lage sjokoladefabrikk, sier Rune Forsberg, tidligere daglig leder av Hval Sjokoladefabrikk.

NORSK KLASSIKER: Visste du at Hval sjokolade har navnet sitt fordi Sandefjord er spesielt kjent for hvalfangst? FOTO: Stig Fiksdal

Emisjoner har bidratt til suksessen

I starten fikk Forsberg støtte av SND, som nå heter Innovasjon Norge, og fikk med seg mange aksjonærer.

– Jeg hadde lært meg på eiendomssiden at jeg ikke skulle låne for mye penger for det kunne være skummelt. En suksessfaktor for Hval er at vi har hatt emisjoner og hentet penger den veien, i stedet for å låne penger fra banken. Slik har vi kunnet avskrive maskinene før vi betalte utbytte, forteller Forsberg.

En suksessfaktor er at vi har hatt emisjoner og hentet penger den veien

For et par måneder siden overlot Rune sjefsrollen til sin sønn Adrian Forsberg. Nå er han bare konditor og stortrives i sin nye rolle.

– Vi har ikke lagd Hval sjokoladefabrikk for å selge bedriften. Nå har min sønn tatt over og jeg er veldig fornøyd med at neste generasjon har tatt over, sier Forsberg.

Rune spiser én bit sjokolade per dag

I ukene før påske pakkes flere tusen påskeegg og Rune forteller at han er glad for at det ble sjokoladeproduksjon på ham fremfor kakebaking.

Jeg er veldig glad i sjokolade, men spiser bare en bit per dag

– Når jeg lagde kaker, for eksempel napoleonskaker, måtte jeg selge de i løpet av dagen, men sjokolade kan jeg selge i mange måneder hvis den lagres riktig og kaldt. Og, jeg er veldig glad i sjokolade, men spiser bare en bit per dag. Slik må det være når en jobber på en sjokoladefabrikk, sier Forsberg.

Har bygget Hval sjokoladefabrikk sten for sten

Forsberg forteller at han har bygget selskapet sitt sten på sten. Han har vært opptatt av å få en god avkastning på driften slik at bedriften kunne vokse litt etter litt for hvert år.

Selg deg gjerne dyrt til aksjonærene

– Bestem deg for en utviklingsstrategi tidlig. Vi har jobbet pent og rolig hele veien. Ikke ta for store jafs slik at du får et problem – det tror jeg er viktig. Vi lånte ikke penger i banken da vi startet opp, men vi har heller hentet penger hos aksjonærene. Selg deg gjerne dyrt til aksjonærene, sier Forsberg.

Fantastiske ringvirkninger

Hanna Kirsebom Aronsen som er banksjef for DNBs bedriftsmarked i Vestfold forteller at små og mellomstore bedrifter (SMB) utgjør ryggmargen i våre lokalsamfunn.

Her kan du sjekke hva ditt firma bidrar med til samfunnet

SMB-bedriftene bidro med 557 milliarder kroner i verdiskaping i 2016, noe som tilsvarer 42 prosent av samlet verdiskaping fra norske aksjeselskaper.

OMVISNING PÅ SJOKOLADEFABRIKKEN: Rune Forsberg, konditor ved Hval Sjokoladefabrikk, og Hanna Kirsebom Aronsen, DNBs banksjef i Vestfold for bedriftsmarkedet. FOTO: Stig B. Fiksdal

 

– De er ekstremt viktige for den velferden vi har i Norge i dag. Skattebidraget på ca. 180 milliarder kroner fra SMB-bedriftene betaler for alle pensjonsutbetalinger i Norge i et helt år, sier sier Hanna Kirsebom Aronsen, banksjef for DNBs bedriftsmarked i Vestfold.

Bare i Vestfold er det 8.500 bedrifter som sysselsetter 75.000 mennesker. Bygg- og anleggsnæringen har høyest verdiskaping, tilsvarende 6,3 milliarder kroner.

– Bedriftene bidrar ikke bare direkte med skatter og avgifter, men også med en ringvirkningseffekt gjennom deres innkjøp av varer og tjenester fra underleverandører. Når vi forstår hvor viktige dagens bedrifter er for velferden vår – forstår vi også hvor ekstremt viktig det er å satse på morgendagens bedrifter, sier Aronsen.

Hardt arbeid gir store verdier til samfunnet

Forsberg er glad for alle verdiene Hval Sjokoladefabrikk AS har skapt for samfunnet gjennom mange års hardt arbeid. Som sjokoladeprodusent forteller han at de også bidrar ekstra med sukkeravgiften.

I 2016 bidro Hval Sjokoladefabrikk med 6,8 millioner kroner til samfunnet

– Vi har denne sukkeravgiften på toppen og har derfor bidratt ekstra. Vi bidrar med cirka 1 million kroner i skatt per arbeidstaker til samfunnet vårt, sier Forsberg.

I 2016 bidro Hval Sjokoladefabrikk med 6,8 millioner kroner i skatter og avgifter til samfunnet. Det er nok til å finansiere fem lærerårsverk, tre politiårsverk, to sykepleiere og fem foreldrepermisjoner.

Vil du vite hva ditt firma bidrar med til samfunnet? Sjekk her.

GODTEBUTIKK: Sjokoladeriet er åpent mandag til lørdag fra ni til fire. FOTO: Stig Fiksdal