Fra gründer til gründer: - Vi ønsker å gi noe tilbake

En gruppe med 17 investorer på Sunnmøre har nylig etablert investeringsselskapet Pir Invest. Parallelt vil et eget selskap bygge møteplassen Pir Cowork. – Sammen ønsker vi å hjelpe nye gründere i regionen der vi selv har lykkes. Selskapene vi ser etter må være ambisiøse og kunne skape fremtidens arbeidsplasser, forteller en av investorene.

PIR INVEST ØNSKER Å BIDRA TIL AT FLERE GRÜNDERE LYKKES:  Gründer og investor Anja Solevågseide flankert av gründer Øystein Tvedt og Camilla Hoddevik i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 9 min lesetid
Publisert 06. sep 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Vi har masse erfaring som gründere selv og nå ønsker vi å bidra med noe tilbake slik at flere gründere lykkes. Vårt mål er at nye og gode ideer kan komme opp og fram og ut i verden, sier investor og daglig leder av Pir Invest, Anja Solevågseide.

– Vi ser etter bra folk med store tanker, sier Anja Solevågseide i Pir Invest.

 

Alle investorene i Pir Invest har selv bygd suksessrike bedrifter. De har gjort seg masse erfaringer med det å gründe noe nytt og de er opptatt av «pay-it-forward»-filosofen.

– Vi er ikke bare opptatt av avkastning, nå ønsker vi å gi noe tilbake til landsdelen der vi selv har lykkes, forteller Solevågseide.

 

Vi ser etter bra folk med store tanker

– Vi er ganske åpne overfor hvilke selskaper vi vil investere i. Vi vil definitivt at det skal være en ambisiøs gjeng som står bak – bra folk med store tanker. Det kan bli kan bli teknologi, men flere av oss har også investert i et restauranthus her i Ålesund. Selskapene skal ha fart og tempo og representere framtidens arbeidsplasser.

Vil skape økosystem for gründere

Pir Invest mener det er en fordel å være flere investorer sammen.

Det er krevende å vurdere tidligfaseselskap

– Det er lettere å gjøre en vurdering av en investering sammen med flere investorer. Det er krevende å vurdere tidligfaseselskap og da er det en fordel å være sammen i en investorgruppe.

Pir-selskapene ønsker å etablere et økosystem for gründere. Solevågseide forteller at mange gründere får den første støtten fra Innovasjon Norge og andre støtteordninger, men de ser at det har manglet investorer med privat kapital.

Det tar tid å bli kjent med nye gründere

bagID er et gründerselskap som Pir Invest vurderer å investere i. Selskapet har som mål å revolusjonere flybransjen med en digital bagasjelapp fremfor papirlappen som brukes i dag.

Det er en bra gjeng som står bak

– Vi synes ideen er kjempespennende og det er en bra gjeng som står bak. Nå jobber vi for å se om det kan bli et samarbeid. Det tar litt tid å bli kjent med hverandre, sier Solevågseide.

Pir Invest har allerede investert i noen selskaper, blant annet, Ably som produserer intelligente sykehussenger med bruk av maskinlæring. Et annet selskap er et medieselskap, VUU, som er i utviklingsfasen.

– Investorer vil vite hvem vi gründere egentlig er

Øystein Tvedt er en av medgründerne i bagID og forteller at de traff Pir Invest for første gang for ett år siden, først i Ålesund Kunnskapspark, deretter på DNB NXT, der de pitchet sin idé.

– Her er i Ålesund er det mange investorer med stor industriell kompetanse, og vi opplever at flere ønsker å flytte erfaringskunnskap fra den maritime bransjen over på noe nytt, sier Øystein Tvedt.

bagID gjennomførte en emisjon våren 2017 og har en del investorer i ryggen allerede. Selskapet brukte ett år på å lage konseptet, deretter har tiden gått med til å lage en pilot og test. Nå jobber de med å sluttføre utviklingen og gjennomføre lansering.

– Som Ålesund-selskap er vi nysgjerrige på å få inn flere lokale investorer fra Ålesund. Vi har troen på at det kan bli en god match.

– Men, investorene setter store krav. Investorene vil ikke høre de store buzz-ordene og flotte formuleringer, de vil vite hva vi egentlig driver med og hvem vi er, sier Tvedt.

VIL REVOLUSJONERE FLYBRANSJEN MED DIGITAL BAGASJELAPP: Øystein Tvedt, med-gründer i bagID. Foto: Stig B. Fiksdal

Skaper fremtidens arbeidsplasser

For tredje år på rad arrangeres DNB NXT i Ålesund. Banksjef Camilla Hoddevik ser frem til at gründere, investorer og etablerte selskaper møtes for å utveksle erfaringer, gi hverandre råd og ikke minst at gründere får vist seg frem.

DNB NXT har blitt en attraktiv arena for investorer

– På DNB NXT i fjor pitchet bagID sin idé og fikk mye oppmerksomhet. Vi er opptatt av å bidra til at mer privat kapital investeres i spennende vekstbedrifter for å skape fremtidens verdier og arbeidsplasser, sier Camilla Hoddevik, banksjef i DNB Ålesund.

– DNB NXT har blitt en attraktiv arena for investorer og større bedrifter som kan treffe spennende innovative gründere.

Camilla Hoddevik, banksjef i DNB Ålesund. Foto: Stig B. Fiksdal
Pir Invest og Pir Cowork

Pir Invest ble etablert våren 2018 og er en investorgruppe fra Sunnmøre med 17 investorer.

Alle investorene har selv gründet egne bedrifter og ønsker nå å bruke sin kompetanse og kapital på nye gründere. Pir Invest er opptatt av at bedriftene de investerer i skal skape fremtidens arbeidsplasser.

Pir Cowork pusser nå opp 4 000 kvm med kontorlokaler midt i Ålesund. Pir Cowork skal bli en møteplass der gründere kan møte investorer og etablerte bedrifter. Alle er velkommen, uavhengig av hvilket steg ideen eller bedriften befinner seg i. Her får du jobbe sammen med folk som er gira på å skape noe.

bagID

bagID utvikler en digital bagasjelapp, slik at papirlappen som følger bagasjen din på flyreiser blir overflødig.

Hvert år forsvinner det mange kofferter på reise hos flyselskapene og på flyplasser. Med bagID vil flyselskapene spare tid og papir med papirløs innsjekking og bagasjen kan enkelt bli funnet om den er på avveie. Som bruker av den digitale bagasjelappen, kan man enkelt følge sin bagasje via en app.

Jan Vidar Nalbant, Øystein Aarsæther og Øystein Tvedt er gründerne bak bagID. De er alle barndomsvenner.

Ideen til bagID fikk Jan Vidar da han reiste som oljeingeniør ut til oljeplattformer. Nå jobber han som utvikler i selskapet. Øystein Aarsæther er produktdesigner. Øystein Tvedt drev tidligere et regnskapsbyrå og er nå ansvarlig for drift og økonomi.

DNB NXT

DNB har Norges største nettverk av gründere, oppstartsselskaper og investorer. Gjennom DNB NXT-arrangementene, som i år arrangeres for 3. året på rad, skapes møteplasser for kunnskap, idé og kapital.

Det blir interessante foredragsholdere, bedriftspresentasjoner/pitches, 1:1 møter og politiske diskusjoner. Vi ønsker å dele kompetanse, nettverk, informasjon og gi gode råd.

DNB NXT er en attraktiv arena for investorer og større bedrifter som kan treffe spennende innovative gründere. Målet er å bidra til vekst, verdiskapning og et bærekraftig næringsliv. Det er også et sterkt engasjement for å sikre at vi bygger kompetanse på å investere i tidligfase og at flere med verdifull erfaring og kapital bidrar inn i de nye vekstselskapene.