Det største byutviklingsprosjektet i Nord-Norge i moderne tid

Framtidens bydel skapes nå på historisk grunn i Tromsø, hvor beboerne skal dele alt fra hybler, biler, båter, kajakker, sykler til smørebod og verksted.

BEVARER: Maskinverkstedet fra 1911 bevares og rehabiliteres og vil være den nye bydelens hjerte. Foto: Gabriel Hofstra / Magy Media.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. nov. 2019
Artikkelen er flere år gammel

For nesten 20 år siden ble drømmen om en helt ny bydel på den gamle tomten til Tromsø Skipsverft, nord i sentrum av Tromsø, født. Deretter har reguleringsarbeidet dratt ut i tid, helt til prosjektet fikk den befriende og etterlengtede «klubba» i kommunestyret i februar 2019.

Allerede ved årsskiftet flytter de første beboerne inn i Cortenbygget, som er det første byggetrinnet og består av mindre leiligheter for utleie. Deretter reiser bydelen seg – steg for steg – med 440 nye hjem og hele 22.400 kvadratmeter næringsareal.

«En ny by i byen», ifølge arkitektene i LPO som tegner prosjektet.

NY BYDEL: Det skal investeres over tre milliarder i den største utbyggingen i Nord-Norge i moderne tid. Slik blir den nye bydelen på Vervet. Illustrasjon: LPO Arkitekter.

Kostbar miljøjobb

Totalt skal det investeres over tre milliarder kroner i det som regnes som det største byutviklingsprosjektet i Nord-Norge i moderne tid.

– Det er artig å utvikle. Drivkraften vår, å utvikle en ny bydel i sentrum, er en mulighet som kun dukker opp én gang i livet. Derfor har vi strekt oss langt for at den skal bli best mulig, sa Bård Sverdrup – daglig leder i Totaleiendom, som utvikler Vervet – fra scenen under DNB NXT-arrangementet i Tromsø i slutten av september.

– Ære være DNB som er med på dette. Bare grunnarbeidet har vært finansielt krevende, sa Sverdrup videre.

Det er kanskje den største miljøjobben som er gjort i Nord-Norge i denne perioden

Opprenskningen av et område hvor det i 170 år var verftsindustri, har kostet tid og ressurser.

– Alle massene på land er fjernet og byttet ut. Det er kanskje den største miljøjobben som er gjort i Nord-Norge i denne perioden. I tillegg bygges det en moderne bydel med fokus på klima, delingsløsninger og grønne valg med tanke på både tjenester og transport, sier Ragni Løkholm Ramberg – prosjektleder i Vervet.

ARBEIDSOM GJENG: Alexander Uhre Mikkelsen, Kristoffer Johansen, Monica Løvli, Ragni Løkholm Ramberg, Stine Nøtnes Pedersen og Roger Ness er blant dem som jobber med Vervet. Foto: Trygve Espejord / Magy Media.

Sosial bydel

På Vervet kan beboerne dele alt fra hybler, biler, båter, kajakker, sykler til smørebod og verksted.

I fellesarealene vil du få tilgang til treningsfasiliteter, badstue, bordtennis, golfsimulator, oppholdsrom med velutstyrt kjøkken og hobbyrom.

– Vi legger til rette for møteplasser og naboskap hvor folk ikke blir fremmede for hverandre. Hvor du deler smørebod og sykkelverksted, har samme nærbutikk og vaktmester. Møtes og ser hverandre, sier Løkholm Ramberg.

Her kan du se live fra byggeplassen:

Historie møter framtid

Vervet har startet den omfattende jobben med å fylle næringslokalene i bydelen. Ambisjonen er å få inn aktører innenfor bakeri, mikrobryggeri, restauranter, kafeer og kultur. I hjertet av den nye bydelen har man bevart og restaurert det gamle og ærverdige Maskinverkstedet fra 1911, mens nærmeste nabo er den ikoniske middelalderfestningen Skansen.

Den internasjonalt anerkjente samtidskunstneren Olav Christopher Jenssen har fått oppgaven å utsmykke bydelen.

– Vi legger mye ressurser i gode fellesområder, også for dem som ikke skal bo der – Slipptorget og Verftsparken skal jo gjøre dette til en spennende forlengelse av sentrum. Det skal være en bydel som også står seg over tid, sier Løkholm Ramberg.

VISER FREM: Her er Bård Sverdrup, daglig leder i Totaleiendom, på scenen under DNB NXT i Tromsø. Foto: Vegard Stien / Magy Media.

Tromsøs identitet

Løkholm Ramberg arbeidet tidligere som leder av byutviklingskomiteen i Tromsø kommune, men ble fristet av muligheten til å jobbe med Vervet-utbyggingen.

– Skipsverftet er det byen ble tuftet på, både når det gjelder kompetanse og økonomi. Det var gjennom Tromsø skipsverfts arbeid vi ble porten til ishavet og det var med utgangspunkt i Tollbua på Skansen Tromsø fikk kjøpstadsprivilegier.

– Ambisjonene våre står i forhold til historien. Vi vil at byens identitet skal styrkes gjennom det vi gjør – og at Tromsø sentrum skal bli enda kulere gjennom det vi lager på Vervet. For meg personlig er kombinasjonen av å jobbe med å utvikle byen jeg elsker og et prosjekt hvor både klimaambisjoner og også fokuset på sosial bærekraft er så høy, utrolig givende, sier Ragni Løkholm Ramberg.