Frisørgründer: - Jeg syntes det var rart at det mest likestilte landet i verden ikke ville støtte kvinner

#huninvesterer: – Her i Norge har kvinner mange rettigheter, men de er ikke så involvert i økonomien. Det synes jeg er rart.

EGENSKAP:  – Jeg kan dette med å drive, men et råd er å starte forsiktig. Du må bygge stein for stein. Ikke vokse så fort at du ikke klarer å drive bedriften ordentlig. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 11. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Dominikanske Solange har startet et nytt liv i Stavanger. Hvor en motgang i frisørbransjen ble motivasjonen til satse på egen salong.

Denne artikkelen er en del av arbeidet DNB gjør for å rette opp i økonomiske skjevheter mellom kvinner og menn. Vi kaller det for kapitalgapet.

Ta testen for hvordan du kan spare for å bli mer likestilt

Fra berømmelse i Santo Domingo til tøff start i Stavanger

Hun heter egentlig Florangel Maria Mejia, men alle kaller henne bare Solange. Kallenavnet har vært med fra barndommen, og har også gitt navn til salongen i sentrum av byen.

Det var møte med en norsk mann som fikk dominikanske Solange til Stavanger for elleve år siden. I hjembyen Santo Domingo drev hun en stor frisørsalong, og den driftige damen startet sin første salong der allerede som 23-åring.

– Jeg ble ganske berømt i Santo Domingo. Sa du ”Solange frisør” på spansk, visste alle hvem jeg var, sier hun.

I BYBILDET: – Jeg tenkte i tre år på om jeg skulle flytte til Norge. Det var hardt å gjøre det, for jeg måtte starte helt på nytt, forteller Solange. Foto: Solfrid Sande

Snudde motgang til noe positivt

Hun tenkte lenge hva hun ville gjøre fremover, og etter tre år solgte Solange salongen – og flyttet til Norge. Hun forteller om en tøff start med nytt språk, kultur og nytt arbeidsmarked. Med en annen stil enn det som er vanlig i det tradisjonelle norske frisørmarkedet, opplevde hun stengte dører, sier hun.

Jeg ble selv mor som 16-åring, og var alenemor

– Solange, du må starte selv, tenkte jeg. Det ble en motivasjon for meg. Du kan gjøre det! Av en vanskelig situasjon kan du skape noe positivt. Hun gikk på språkkurs på dagen, og jobbet hos en libanesisk frisør på ettermiddagene. Der ble hun kjent med mange latinske kunder, og oppdaget et hull i markedet.

– Det var ingen som hadde ekspertise på litt andre hårtyper, som vi utenlandske damer gjerne har forteller hun.

GOD KUNDE: – Jeg er kjempeglad Solange startet, jeg savnet en frisør som gjorde det slik jeg var vant til, sier Maybel Moya fra Venezuela. Foto: Solfrid Sande

Jobber med datteren

Hår er ikke bare hår. Søramerikanske eller latinske kvinner har tykkere hår med mer volum og flere pigmenter enn det såkalte nordiske. Det må klippes og farges annerledes, forklarer Solange.

– I vår kultur går du også til frisøren utenom når du skal klippe og farge håret. Du kommer for å bli fin, føne, style og fikse. Dette er det også blitt mer vanlig å gjøre her i byen de siste årene på de mer tradisjonelle salongene , sier hun.

Norske kvinner ikke må være redde for å prøve å starte for seg selv

Ryktene om salongen har gått i byen, og to ganger har den vært med i kåringen om årets frisør i lokalavisen Byas. Salongen driver hun sammen med datteren Ellen Sosa Almonte. Solange tar seg av håret, mens datteren jobber med blant annet negler, vipper og fotpleie.

– Salongen er multikulturell, og det kommer folk fra hele verden. Men nå har vi faktisk flest norske kunder.

PRATEN GÅR: – I vår kultur går du også til frisøren utenom når du skal klippe og farge håret, sier Solange. Foto: Solfrid Sande

Etterlyser kvinnelige gründere

Solange har lagt merke til at det ikke er så vanlig å starte egen bedrift i Norge, men først under oljekrisen merket hun likevel at flere kvinner ville satse.

– Norske kvinner må ikke være redde for å prøve å starte for seg selv, men jeg vet ikke helt hvorfor de ikke vil. Kanskje de har for mye trygghet. Som utlendinger starter vi på null.

I Den dominikanske republikk er det ofte damene som styrer økonomien på hjemmebane

Solange synes flere burde prøve; både norske og andre utenlandske damer med lidenskap for yrket sitt. Men ikke ta for stor risiko, advarer hun, og oppfordrer alle til å gjøre gode markedsundersøkelser først.

– Og vær tydelig på hva du vil.

– En av mine sterke sider er at jeg er ganske forsiktig. Jeg har bygget stein for stein. Jeg må se at hjulene går rundt, at pengene kommer inn, før jeg bygger videre.

FRISØRGRÜNDER SOM VIL VOKSE: – Drømmen er en mye større salong med flere ansatte, men jeg må være forsiktig, sier Solange. Foto: Solfrid Sande

Kvinner må ta mer ansvar for økonomien

– Her i Norge har kvinner mange rettigheter, men de er ikke så involvert i økonomien. Det synes jeg er rart. De burde være mer interessert. I Den dominikanske republikk er det ofte damene som styrer økonomien på hjemmebane, og mange damer driver også egen forretning, forteller Solange.

Disse pengene blir en ekstra pensjon for meg. For jeg vil leve godt

– I min kultur må damer ofte ta ansvar. Jeg ble selv mor som 16-åring, og var alenemor. Da måtte jeg ta ansvaret selv, forteller hun, og sier videre:

– Nå har jeg begynt å spare i aksjefond i DNB Global Indeks. Jeg må sikre økonomien, og lage et fundament. Jeg kom hit da jeg var 33, og får aldri tjent opp full pensjon. Disse pengene blir en ekstra pensjon for meg. For jeg vil leve godt.

LATINSK HÅR: Har mer rødpigment enn skandinavene. – Når noen fra min kultur kommer og sier de vil ha nordisk blond, må jeg si at de ikke må gjøre det, sier Solange og smiler. Foto: Solfrid Sande

Tok opp privat lån

Solange oppdaget at digitalisering gjør papirarbeidet rundt oppstart mye enklere her nå. I hjemlandet gikk hun fra det ene kontoret til det andre den gang hun startet opp. Men ble samtidig overrasket at det ikke fantes støtte til kvinnelige gründere som henne.

Jeg snakker ikke så høyt lenger

Til sin første salong i hjemlandet fikk hun støtte fra et offentlig program for kvinnelige entreprenører, lån med lavere rente, rådgivning og god støtte underveis. Det føltes bra å ha noen ryggen, sier hun.

– At det mest likestilte landet i verden ikke ville støtte kvinner, synes jeg var rart.

Hun måtte selv låne privat for å finansiere oppstarten av salongen, etter å ha fått nei fra alle hun søkte penger hos.

Nominert til pris

Etter elleve år har kulturkrasjet lagt seg, og Solange sier hun er blitt preget av den norske væremåten.

– Jeg snakker ikke så høyt lenger, forteller hun og ler. Nå venter hun spent på et svar fra stiftelsen til den berømte moteskaperen Oscar De la Renta. De er nemlig fra samme by, og hvert år deler stiftelsen ut heder til en dominikaner som har utmerket seg utenfor hjemlandet. I år er Solange en av kandidatene. Det er ambassaden i Stockholm som inviterer kandidater fra Skandinavia som har gjort seg bemerket i sine lokalmiljø.

– Jeg får helt hjerteklapp. Dette er en stor ære å få komme på den listen, sier hun og smiler stort.

Merk! Denne artikkelen er ikke ment å gi investeringsråd. Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.

Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.