Girl power-investor Camilla Andersson: - Kvinner må våge mer!

De siste årene har jeg spurt meg selv flere ganger om hvorfor det er så få kvinner i bransjen. Hvorfor er det så få kvinnelige toppledere og hvorfor er det så få kvinner i styrer, spør Camilla Andersson, mangeårig investor og entreprenør. Torsdag representerte hun SHE Invests på DNB NXT i Bergen.

OPPFORDRING: Camilla Andersson i SHE Invests jobber for at det skal bli flere kvinnelige gründere. I tillegg oppfordrer hun norske investorer til å investere mer i selskaper ledet av kvinner. Foto: SHE Invest
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 26. sep 2018
Artikkelen er flere år gammel

Andersson er et kjent fjes i startup-miljøet. Råtøff, modig og dyktig er betegnelser som kommer opp når navnet hennes nevnes. Den svenske bergenseren har hatt en lang karriere som entreprenør og investor innen media, fintech og teknologi. Sitt første selskap startet hun da hun var i midten av 20-årene. Selskapet ble en suksess og ble solgt til TV 2 noen år etter oppstart.

Ber investorer ta ansvar

Kort tid etter at Andersson solgte selskapet sitt til TV 2 i 1996 startet hun selskapet Media Total, deretter investeringsselskapet Fabian Invest, med en strategi rundt aktivt eierskap.

Det har aldri vært viktigere å investere i kvinner

– Pengene fra salget investerte jeg i andre vekstselskaper. Jeg har vært gründer hele livet og jeg hadde et stort ønske om å hjelpe andre gründere, men også å få flere kvinnelige gründere og investorer på banen. Dette har jeg jobbet med de siste 25 årene. Likevel har det aldri vært viktigere å investere i gründerbedrifter – og i kvinner.

Kvinner må våge mer

Tallene for kvinner i næringslivet – både som gründere, toppledere og investorer er skremmende lave. Kun 16 prosent av norske gründerbedrifter startes av kvinner. Innenfor fintech er andelen enda lavere – kun fire prosent.

Andersson er selv en av kun fem prosent kvinnelige investorer i Norge og sitter i dag med en rekke styreverv. Hun mener at den lave kvinneandelen av gründere i Norge kan være med på å forklare hvorfor også kvinneandelen for toppledere er så lav. «Close the gap» er meldingen fra Andersson.

Kvinner må satse på ideene sine

– Hvis vi skal få flere kvinner «på toppen» må vi starte fra bunnen. Dagens gründere spiller en stor rolle for hvordan fremtiden ser ut. Vi må få flere kvinnelige gründere, og for å få det til må kvinner våge å ta mer risiko og virkelig satse på ideene sine.

– Vi må ikke være så redde for å feile. Alle gründere feiler på et tidspunkt – det er en del av gamet. Det som skiller de suksessfulle gründerne fra de andre, er måten de håndterer det på, og hva de tar med seg videre som læring.

Antall gründerbedrifter har skutt i været

Antall gründerbedrifter som dannes årlig har skutt i været de siste årene. På knappe 15 år har antall nyetablerte steget med 77 prosent. I 2017 ble det registret 62 000 nye selskaper.

– Norge aldri har hatt en kultur hvor vi oppfordrer folk til å ta større risikoer, men her er heldigvis ting i ferd med å endre seg. Det blir stadig flere gründere i Norge, både mannlige og kvinnelige. Det blir også flere støtteordninger og akseleratorprogrammer.

Nå kan du bruke det å være gründer som en sjekkereplikk

– Det kan også virke som at folk generelt har mer kunnskap om entreprenørskap og at det har vært en holdningsendring ovenfor gründere. For åtte – ti år siden ble man sett rart på dersom man sa at man var gründer. Nå kan man nærmest bruke det som en sjekkereplikk, forteller Andersson.

– Invester heller i næringsliv enn i bolig

Andersson setter spørsmålstegn ved hvorfor så mange velger å investere i bolig fremfor næringsliv.

– Hvis vi skal opprettholde velferdsnivået vi har i Norge, må vi investere annerledes og skape de nye arbeidsplassene selv. Vi må få kvinnene med oss. Det er gründere som skaper arbeidsplasser, konkurrerer internasjonalt, og gjør Norge bedre rustet til å møte den teknologiske revolusjonen vi står ovenfor, sier investoren.

INVESTERE ANNERLEDES: For å opprettholde velferdsstaten, må vi få med oss kvinnene til å skape de nye arbeidsplassene, sier Camilla Andersson i SHE Invests. Foto: SHE Invests

DNB NXT Bergen

Andersson deltok som foredragsholder på DNB NXT i Bergen – et arrangement som har som hensikt å samle nordiske startups, entreprenører, investorer og samarbeidspartnere. I tillegg til å være foredragsholder, legger Andersson ikke skjul på at hun også hadde andre målsetninger med besøket.

– Jeg deltok først og fremst for å dele av mine erfaringer og min kompetanse både innenfor entreprenørskap og investering. Jeg har vært på begge sider av bordet, så jeg kjenner til hva slags utfordringer gründerne står ovenfor.

Mangelen på kunnskap er den største utfordringen man har som gründer

– Kapitalinnhenting er én ting mange gründere sliter med, men mangelen på kunnskap er den største utfordringen man har som gründer. DNB NXT er en god plattform hvor gründere kan tilegne seg dette og knytte kontakter, forteller Andersson.

Har du lyst til å delta på DNB NXT? Se her for et arrangement nær deg

Lanserer Crowdfunding-plattform

Andersson legger ikke skjul på at hun er lidenskapelig opptatt av å hjelpe bedrifter i oppstartsfasen og hun lanserer derfor en ny «crowfunding-plattform» i løpet av høsten.

– I AROUND skal vi knytte spennende vekstselskaper med profesjonelle og ikke-profesjonelle investorer gjennom aksjebasert finansiering. Jeg jobber nå med å finne potensielle samarbeidspartnere blant både gründere og investorer, avslutter Andersson.

NXT Matcher – næringslivets svar på Tinder

Fra gründer til gründer: – Vi ønsker å gi noe tilbake

For Rufo er ingenting utmulig: – Det er bare å gønne på!

Tekst: Hannah Grace Taylor og Eirik Knudsen