Gründerbølge skyller over elvebyen

DNB NXT Drammen: Hakon Lærum er en av flere aktører som ønsker å samle gründere under samme tak i Drammen. Gründerhuset satser på lave priser og elektroniske løsninger.

TO VALG: De som kommer på trappen hos Hakon Lærum i Drammen har to valg. Gründere til venstre, og etablerte selskaper som vil leie kontorer til høyre. Når Lærum sender ut beskjeder til leietakerne, går det nå ut 114 mail. Foto: Andreas Nyheim
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. sep 2019
Artikkelen er flere år gammel

Noen kaller det innovasjonshub, andre gründerhus eller «coworking». Gründerkontorer er et hett tema i flere norske byer, og nå også i Drammen. Det var også et samtaleemne under NXT-konferansen i Drammen.

Gründerhuset ble til nærmest ved en tilfeldighet, da Drammen kommune utlyste en konkurranse med to millioner kroner i premie til et gründerhuskonsept.

– Jeg fikk flere oppfordringer om å være med, sa først nei, men fikk til slutt hjelp til å skrive en søknad. Vi vant ikke konkurransen, vi endte faktisk sist. Likevel er vi de første som setter i gang, sier daglig leder Hakon Lærum.

Meglere fra Oslo mente at vi kom til å bruke to år på å bygge oss opp

Satser to millioner

Han driver Kontorhuset i Drammen som leier ut kontorplasser til etablerte bedrifter. Kontorhuset ble etablert i 2014 og har eiendomsselskapet Holtefjell som hovedeier.

– Meglere fra Oslo mente at vi kom til å bruke to år på å bygge oss opp, men det gikk veldig fort. De siste tre årene har det vært fullt. Når jeg sender ut mail til leietakerne nå så går det ut 96 mail. Totalt med Gründerhuset går det ut 114 mail, sier Lærum.

Nå har de altså satset to millioner kroner på Gründerhuset, der ferske gründere kan leie seg plass for en snau tusenlapp i måneden.

Konseptet vårt er at alt skal skje elektronisk

– Dette er et lavterskeltilbud. Vi tror det er hva som skal til for å få folk ut av hjemmet og inn i miljøet. Dette skal være et sted hvor man kan være en del av et godt miljø, og invitere inn kunder og gjester, sier Lærum.

– Konseptet vårt er at alt skal skje elektronisk. Vi har bygd huset for at jeg skal klare å drive ti hus alene. Samarbeidspartnere lager apper og datasystemer som gjør at ting skal kunne gå av seg selv. Når leietakerne våre sender en mail om at det var tomt for kaffe, går den automatisk til leverandøren av kaffe. En halvtime senere er de her og fyller på kaffe. Det gjelder også alt annet. Alt skal i utgangspunktet skje innen en time, og det tror jeg vi klarer å etterleve.

Etablert som en gründerby

Tore Opdal Hansen, Drammens ordfører de siste 16 årene, deltok også på NXT-konferansen. Konferansen er en møteplass som har til hensikt å koble investorer og gründere. Sjekk datoer for de øvrige NXT-konferansene her.

I 2018 ble det etablert over 900 nye virksomheter i Drammen fordelt på over 40 bransjer, ifølge Drammen kommune. Ordføreren trekker fram en vekst i antall arbeidsplasser på to prosent.

Det ligger en vanvittig kraft i å koble gründere med hverandre

– Det er vi veldig fornøyd med. Vi ser at beliggenheten vår og tilgjengeligheten til Oslo er en betydelig ressurs, sier han.

– De siste årene har næringslivet tatt betydelige steg, noe som kan etablere Drammen som en gründerby. Jeg har tro på at gründerhusene representerer en reell forsterkning av den gode entreprenørånden som vi har i Drammen, og at det vil føre til flere arbeidsplasser på sikt, fortsetter Opdal Hansen.

Vanvittig kraft

The Creators Community, som også driver blant annet Mesh i Oslo, vant den omtalte konkurransen i regi av Drammen kommune i konkurranse med CXS Growth og Gründerhuset. De bygger nå et trehus rett ved Drammenselva sammen med Vestaksen Eiendom.

Bygget skal kunne huse rundt 50 selskaper i ulike faser av gründertilværelsen.

– Målet vårt er å koble oppstartsselskapene våre med andre innovasjonsmiljøer både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det ligger en vanvittig kraft i å koble gründere med hverandre, spesielt gründere som er på samme stadium og som gjør seg mange av de samme erfaringene.

Det er ikke bare å starte opp en bedrift og sende ut fakturaer

Mjåset forteller at The Creators Community har blinket ut 11 byer som de vil til i Skandinavia, og Drammen har hele tiden stått på den listen.

Hvorfor satser dere så tungt i Drammen?

– To årsaker. Det ene er at vi føler det er en by hvor både det offentlige og det private ønsker å satse. Vi har hatt gode møter med mange og følt en positivitet. Da er det lettere å satse. Det andre er at langsiktig så har Drammen utviklet seg til å bli en mer og mer attraktiv by for unge de siste 20 årene. Den trenden tror vi bare vil fortsette. Vi tror mange unge og dyktige mennesker både vil flytte til Drammen, og at de også kan tenke seg å jobbe der.

SATSER I DRAMMEN: Anders Mjåset presenterer planene til The Creators Community under NXT-konferansen som gikk av stabelen i Drammens Teater. Foto: Andreas Nyheim.

Glorifisert

Tilbake til Gründerhuset og Kontorhuset. De har også etablert seg på Kjellstad i Lier, og åpner nye lokaler i Asker neste år. På sikt har de ambisjoner om å øke «porteføljen» til ti bygg.

Lærum advarer imidlertid mot å hausse opp gründertilværelsen.

– En av gründerne våre sa det godt: «Dette gründerlivet er egentlig altfor glorifisert». Det er ikke bare å starte opp en bedrift og sende ut fakturaer. Et massivt tankesett ligger bak, og man må ta hånd om alt fra PC-en til fakturaer og bilag. Man har ikke så mye fritid og egentid som det virker som. Vi har et bilde her på Gründerhuset med mange skilt på, og på det nederste skiltet står det: «Gi f…». Mange som fortsatt drømmer om å bli selvstendig næringsdrivende, skulle kanskje gjort nettopp det.