Dignio er et helseteknologiselskap som utvikler medisinsk avstandsoppfølging. Allerede har mer enn til sammen 100 norske kommuner og sykehus i Kina tatt i bruk systemet. Etter å ha fått vekstlån i DNB kan de trykke litt hardere på gassen og dobler antall ansatte.
Dignio ble startet opp i 2010 av fem gründere fra Fredrikstad. De jobbet med ideen sin ved siden av vanlige jobber, men i 2012 sa de opp jobbene sine og flyttet inn i garasjen til én av gründerne.
– Ideen var å lage et system for hjemmemålinger for kronisk syke pasienter, for det å holde pasienter ute fra sykehuset vil spare samfunnet for mye penger. Ideen har utviklet seg til å bli medisinsk avstandsoppfølging, sier Martin Fredriksen, finansdirektør i Dignio.
Pasienten får en iPad, og forskjellige typer sensorikk – slik som spirometer, blodtrykksmåler og termometer – kobles til denne via Bluetooth. Pasienten bor hjemme, og hjemmemålingene sendes direkte til sykehuset eller hjemmesykepleien.
93% av pasientene opplevde bedre oppfølging
– Siden mange av pasientene er litt eldre mennesker var vi spente på om de ville klare å bruke dette, sier Fredriksen.
Resultatene fra et prosjekt i Oslo kommune viser at 93 prosent av pasientene opplevde bedre oppfølging, 66 prosent fikk bedre kontroll på egen helsesituasjon og 58 prosent opplevde større grad av trygghet.
Hjemmesykepleien bruker mye tid på å kjøre rundt til brukere for å gi medisiner. Gründerne fant ut at de også ville tilby digitale pilledispensere. Med en pilledispenser får hjemmesykepleien beskjed om at pasienten har tatt medisinen sin eller ikke.
Hjemmesykepleien får beskjed om at pasienten har tatt medisinen sin eller ikke
– Vi jobber nå med å utvikle og forbedre systemet, sier Fredriksen.
Dignio opererer i et brennhett marked. Selskapet har så langt inngått rammeavtaler med i overkant av 100 norske kommuner.
Systemet vårt er allerede i bruk i Kina
Det globale helseteknologimarkedet vokser med rundt 20 prosent årlig, og selskapet har store ambisjoner i utlandet:
– Norge er vårt primærmarked, men da vi fikk et par konkrete leads i Kina bestemte vi oss for å «gønne på». Vi fikk vi på plass et eget Kina-team, og systemet vårt er nå allerede i bruk i Kina.
I tillegg har selskapet etablert seg i Storbritannia, der to heltidsansatte deltar i et prosjekt som skal forbedre prosessen med å godkjenne nye legemidler.
Vi ønsker å sitte selv med en betydelig eierandel
Dignio fikk for kort tid siden en ny type finansiering fra DNB, kalt DNB Vekstlån.
– Vekstlånet gjør at vi kan trykke litt hardere på gassen. I dag er vi 17 ansatte. Innen utgangen av året skal vi være 34, forteller Fredriksen.
Før Dignio fikk vekstlånet hentet de inn noen millioner kroner i det private investormarkedet.
– Vi kunne hentet mer penger, men da måtte vi ha solgt unna flere aksjer og eierandeler i selskapet, og det ønsket vi ikke. Vi ønsker selv å sitte med en betydelig eierandel.
DNBs banksjef for bedriftsmarkedet i Østfold, Veronica Olsen, forteller at Dignio kvalifiserte for vekstlån fordi de hadde et stort kapitalbehov og at det er et kommersielt marked for det selskapet leverer.
– Tanken er at gründere skal få utvikle produktene sine og ha fokus på det, fremfor å bekymre seg for om de har nok likviditet til å lansere eller utvikle produktet sitt, sier Veronica Olsen.