Haugesund-gründeren har laget Instagram-vennlige møbler lagd for barn som søler og tegner

Haugesund-gründeren har laget lekre og praktiske møbler for barna, med lisens for å søle.

BARNEMØBLER:  Inspirert av stolen som var hans egen favoritt som barn hos sine besteforeldre. – I en hverdag med Instagram er møblene mine veldig praktiske, for de passer inn i voksenestetikken, sier den Haugesund-bosatte og danske gründeren bak Viiben, Christian Gade. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 26. apr. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I miljøet på Gründerloftet i Haugesund har industridesigner Christian Gade fått drivkraft til å utvikle bedriften Viiben. Møbeldesign for barn, praktiske og Instagram-vennlige, inspirert av egne småtasser.

– Det er sånne familieutfordringer jeg har kastet meg over. Mange gründere lager tech, men vi trenger fremdeles noe å sitte på. Og jeg synes det er gøy å gå i den andre retningen.

ROSINSPREKKEN: Isac-stolen, eller Model 1, holder ikke fast på maten. Enkelt for rengjøringen. Foto: Solfrid Sande

Fikk vondt av å se på den

Danske Christian Gade flyttet til konas hjemby, og paret har nå har to små gutter. Som alle småbarnsforeldre opplever de at barnas ønsker ikke alltid er de mest praktiske. Som da sønnen Victor absolutt ville sitte i den nyinnkjøpte designsofaen med rosiner og yoghurt for å se på barne-tv.

– Derfor laget jeg en liten praktisk stol til han, som han kunne sitte i ved siden av, og alle som kom innom oss synes den var helt topp. Disse stolene har vi stående i stuen sammen med våre designermøbler.

Jeg likte ikke at en sånn praktisk stol skulle være så stygg

Men den første stolen han laget hadde en enkel utførelse, og industridesigneren Christian fikk rett og slett litt vondt av å se på den.

– Jeg likte ikke at en sånn praktisk stol skulle være så stygg, derfor laget jeg en ny og mer forseggjort versjon.

Og la bilde av stolen på Instagram og fikk god respons fra mange småbarnsforeldre som så den.

BORTE VEKK: Møbel linoleum på overflater gjør at søl og tegning går vekk, og riper leger seg selv. Foto: Solfrid Sande

Ripene leger seg selv

Stolene lages i bjørkefiner og den første modellen er oppkalt etter den lille sønnen foran tv. Siden barna søler og tegner er overflatene på sete og armlener dekket med møbel linoleum. En voks som tåler mye, og der ripene faktisk leger seg selv.

– Som dansk vokste jeg opp med den klassiske danske designen, og min favoritt er Hans J. Wegner. Besteforeldrene mine hadde en lenestol med brede flate armlener som har vært min inspirasjon, sier Christian Gade.

Barna kan hente stolen sin selv, og sette seg ned

Og dermed kaller han sine møbler for dansk design laget i Norge. To ulike stoler, en med flate armlener, et bord, og en ny knaggrekke er nå også under produksjon. Den har 72 muligheter for å henge noe opp, for mestring og læring for barna synes han er viktig.

Gir barna frihet

Foreldre fester ofte barn fast med seler, og setter dem høyt oppe i stoler. Stoler de ikke kan komme verken ut av eller opp i selv. Mens Christians filosofi er litt annerledes.

– Barna kan hente stolen sin selv, og sette seg ned. Den er lett klatre rett inn i, og gir dem en frihet som er veldig gøy for oss å oppleve. Den er enkel å flytte rundt på, og hullet gjør det enkelt å løfte stolen og ha et barn i den andre armen, noe som også kommer av egen erfaring. Og en annen praktisk løsning er det han kaller ”rosinsprekken”.

– Det kaller jeg sprekken bak. For rosinene detter rett gjennom og samler seg ikke bak der.

VOKSENMØBLER: Er på tegnebordet, inspirert av forbildet, den danske designeren Hans J. Wegner. Og tydelig over samme lest som møblene han lager til de små. Foto: Solfrid Sande

Solgte stoler på DNB Startskudd

De første 60 stolene laget han hjemme i kjelleren i huset, og brukte DNB Startskudd hvor han fikk solgt av 40 av stolene.

I dag får han produsert møblene sine hos en bedrift like utenfor Stavanger, de er flinke, og har rette materialene, forteller han.

Hele kjernen i dette er familien min

Utfordringen er å få skalert opp produksjonen, og som liten bedrift møter han fort på likviditetsproblemer. Men han har det allikevel ikke så travelt med å finne en investor sier Christian Gade.

– Det må være rett person, ikke bare penger.

– Jeg tror ikke jeg hadde vært i gang så raskt om det ikke hadde vært for Gründerloftet. Her prøver alle å få til noe, og det er en mentalitet om, ”gi gass, dette får du til”. Han håper er at Viiben skal bli en fulltidsjobb, der også voksenmøbler blir en del av sortimentet, og bygge opp en solid merkevare. Navnet Viiben, er satt sammen barnas navn, Victor og Isac, og bestemorens navn Iben. Han tenker også på fuglen vibe (dansk skrivemåte), og derfor ble navnet naturligvis til Viiben.

Familiens støtte viktig

– Spør du de hjemme vil hun nok si at jeg jobber mye. Jeg går hjem fra jobben, er med familien, og fortsetter i kjelleren etterpå. Hele kjernen i dette er familien min, og uten den støtten hadde det ikke gått.

Og drømmen om en litt ulik arbeidshverdag enn den han hadde på sin gamle jobb som han synes var litt vel stressende, lever vel.

– Foreldrene mine har alltid sagt at det skal være gøy å gå på jobb. Det har jeg heller ikke gitt meg på. Det skal være gøy.