I snitt bidrar én bedrift med 10,5 lærerårsverk

Tidligere i år lanserte vi ringvirkninger og Ringvirkninger-kalkulatoren er nå oppdatert med regnskapstall for 2017.

BIDRAR TIL FELLESSKAPET: I snitt bidrar norske bedrifter med 6,7 millioner kroner i skattebidrag. Foto: NTB Scanpix  
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 30. okt 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Den nye rapporten viser at i 2017 hadde en gjennomsnittlig norsk bedrift 27,6 millioner kroner i omsetning og 9,5 millioner kroner i verdiskaping. Gjennomsnittlig skattebidrag – direkte og indirekte – utgjør 6,7 millioner kroner, sier Benedicte Schilbred Fasmer, konserndirektør for DNBs bedriftskunder.

Dette kan finansiere enten 10,5 lærerårsverk, 6,1 kommunale sykehjemsplass eller 13 årsverk i ambulansetjenesten. I følge 2016-tallene bidro gjennomsnittsbedriften med for eksempel 10 lærere, så det er en pen økning i verdiskapingen.

Se her hvilke ringvirkninger din bedrift bidrar med

Norge trenger 30 % flere gründere

Norge trenger i følge våre beregninger 30 % flere gründere* for å sikre nok verdiskaping til å finansiere velferdsnivået vårt når oljeinntektene faller og pensjonskostnadene øker (Perspektivmeldingen).

I tillegg må det skapes en god del flere jobber i etablert næringsliv og offentlig sektor.

Mange av arbeidsplassene må komme fra bedrifter som enda ikke eksisterer

– Vi vet at velferdsmodellen vår er helt avhengig av verdiene som skapes i næringslivet. Derfor må det skapes flere bedrifter i årene fremover, og mange av arbeidsplassene må komme fra bedrifter som enda ikke eksisterer, sier Schilbred Fasmer.

Sjekk her hvor mange bedrifter som er etablert så langt i år

50.000 bedrifter har laget sin egen film

Med «ringvirkninger» løfter vi de små og mellomstore ved å fortelle dem hvor mye de betyr for lokalsamfunnet, forteller konserndirektøren.

– Siden vi lanserte Ringvirkninger har det tatt helt av. Over 50.000 bedrifter har laget sin unike film om egne ringvirkninger. Det er nesten hvert tredje AS i utvalget. Filmene har til sammen et par hundre tusen avspillinger, forteller Schilbred Fasmer.

Se her hvilke ringvirkninger din bedrift bidrar med

RINGVIRKNINGER: Å starte bedrift gir fantastiske ringvirkninger, sier Benedicte Schilbred Fasmer, konserndirektør for bedriftsmarkedet i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

500.000 drømmer om å starte sin egen bedrift

Om lag 500.000 nordmenn går med en gründer i magen. DNB jobber for å gjøre det så enkelt som mulig å starte bedrift – med gratis oppstartsloser som hjelper tusenvis av gründere i gang hvert år.

– Vi mener vi må gjøre mye mer for å få folk til å starte opp – gjøre det enklere å navigere i jungelen av skjemaer, rydde opp i støtteordningene fra stat/fylke/kommuner og få inn mer entreprenørskap og samarbeid med næringslivet i skolen/utdanningen – for å nevne noe, sier Schilbred Fasmer.

Ble fisker for å skaffe nok torskehoder til Nigeria-eksport

Vi trenger 77460 nye bedrifter hvert år frem mot 2040

Tips og triks når du starter for deg selv

*Forutsatt at det er kun oppstartsbedrifter som skal dekke behovet, og at eksisterende bedrifter og offentlig sektor vokser i samme takt som til nå.