Innlandet er på vei opp: - Alle gode og kloke hoder er samlet her

#DNB NXT: Brighthouse, det nye gründerhuset på Gjøvik, ønsker å samle alle gode krefter fra Innlandet til å utvikle gründerskap.

SAMARBEID: – Vi vil bygge oppunder gründerskap for å skape flere arbeidsplasser, sier Inge Kjetil Grini, DNBs banksjef på Gjøvik, under DNB NXT Innlandet. Her sammen med (til venstre) Anders Aune, leder av Industry Relations og (til høyre) Christian Forø, Prorektor Nyskaping, NTNU Technology Transfer. Foto: Ellen Dokk Holm
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 20. sep 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Alle gode og kloke hoder som driver med gründerutvikling er samlet her. Vi vil bygge oppunder gründerskap som vi trenger for å skape flere arbeidsplasser fremover, sier Inge Kjetil Grini, DNBs banksjef på Gjøvik, under DNB NXT Innlandet.

Brighthouse ligger i Mustad Næringspark, rett ved siden av NTNU.

– NTNU er en av de store her på Gjøvik innen forskning og utvikling. I tillegg sitter folk fra Innlandet, Gjøvikregionen, Raufoss Industripark, investeringsselskapet Total Innovation, Innovasjon Norge og en inkubator her på huset, sier Grini.

Unikt samarbeid

DNB er samarbeidspartner med Gjøvikregionen Utvikling.

– Det er et veldig stort samarbeid mellom industri og akademia her i Innlandet. Jeg vil oppfordre bedrifter til å menge seg og bli med i samarbeidet her på Brighthouse, sier Grini.

Kahoot startet som en idé på NTNU som vi utviklet i flere år

Han forteller om det unike samarbeidet med Raufoss Industripark og alle de store bedriftene som er der. I tillegg har SINTEF ansvar for manufacturing-delen og agritec-delen.

– Det kommer også til å skje mye interessant i samarbeidet med NTNU, mener banksjefen.

Fra forskning til forretning

NTNU har på få år blitt store også på Gjøvik.

– En av styrkene til NTNU er teknologi og det er blitt etablert mange spin-off-selskaper fra NTNU-miljøet de siste årene. Vi håper å få mange nye suksesser fra NTNU som kan bidra til vekst og utvikling på Innlandet og i resten av Norge, sier Anders Aune, leder av Industry Relations i NTNU Technology Transfer.

NTNU Technology Transfer ønsker å gjøre teknologi tilgjengelig for investorer, gründere og bedrifter gjennom å starte nye spin-off-selskap og tilby kommersielle lisenser.

– Vi ønsker kontakt med industri, gründere og investorer som ønsker å investere i NTNU-teknologi og lage produkter og tjenester som kommer til nytte i samfunnet. Vi ønsker kontakt med flest mulig, tidligst mulig. Vi har en liste med veldig spennende teknologi som er klar for å utvikles og kommersialiseres.

ØNSKER KONTAKT: – Vi ønsker kontakt med industri, gründere og investorer som ønsker å investere i NTNU-teknologi, sier Anders Aune, leder av Industry Relations i NTNU Technology Transfer. Foto: Ellen Dokk Holm

Kahoot – en NTNU-idé

NTNU Technology Transfer var med og utviklet Kahoot over flere år.

– Kahoot startet som en idé på NTNU som vi utviklet i flere år. Men, vi var helt avhengig av å få erfarne og gode gründere, investorer og industriaktører til å engasjere seg i dette prosjektet, sier Aune.

Det er smart å fokusere på grønne løsninger

Kahoot etablerte team samtidig i Oslo, Trondheim og London, og fikk inn erfarne gründere og investorer som tidligere hadde bygget opp Mamut.

– En av de viktigste kriteriene for å få suksess som oppstartsselskap er å finne et godt team tidlig. Forskning viser at det er viktig at teamet også består av folk med masse erfaring. Og dra dit markedet er, ikke begrens dere til det regionale markedet.

Viktig å heie fram gründere

Under DNB NXT Innlandet vant Mobai den regionale finalen i 100 pitches og skal kjempe om finaleplassen i DNB NXT Oslo.

– Begrunnelse for finaleplass i 100 pitches er at Mobai har et godt sammensatt team, internasjonalt potensial og det å lese fjes vil løse et samtidig samfunnsproblem, sa juryformann fra Tron Ola Lundby i Innovasjon Norge.

Vi er på jakt etter flinke IT-folk

Mobai er et ungt selskap som ble etablert før sommeren, og gründer Brage Strand synes det er veldig gøy å bli verdsatt og mener det er viktig å heie fram gründere.

– Alle små selskap trenger at noen heier dem fram og tør å bruke litt tid på et ungt selskap, sier Brage Strand, administrerende direktør i Mobai.

PÅ JAKT ETTER FLINKE FOLK: – Vi er på jakt etter flinke IT-folk, og kunder og partnere som ønsker å prototype sammen med oss. Det er bare å ta kontakt, sier Brage Strand, administrerende direktør i Mobai. Foto: Mobai

Spin-off fra NTNU Gjøvik

Mobai er et biometri-selskap som arbeider med ansiktsgjenkjenningssystemer og selskapet er en spinoff fra NTNUs Biometri-lab på Gjøvik.

– Vi gjør ansiktsgjenkjenningssystemer sikrere, og kan for eksempel oppdage om noen har på seg en maske eller holder opp et bilde for å lure systemet. Videre kan vi avsløre noen forfalskninger av ID-dokumenter og pass, sier Strand.

Alle små selskap trenger at noen heier dem fram

Hjernene bak Mobai er teknologidirektør Martin Stokkenes og resten av forskerne som har jobbet med teknologien ved NTNU.

– Teamet er verdensledende. Nå bygger vi opp selskapet og vi er på jakt etter flinke IT-folk, og kunder og partnere som ønsker å prototype sammen med oss. Det er bare å ta kontakt, sier Strand.

Grønne prosjekter

Oppland fylkeskommune ønsker at bedrifter i regionen bidrar til å utvikle grønne prosjekter.

– Verden vil tjene på grønne investeringer – det er smart å fokusere på grønne løsninger. Oppland fylkeskommune vil være i front og bedrifter kan søke om å få minimum 250.000 kroner for å utvikle grønne prosjekter, sier Inga Blæsterdalen, leder for Grønn Framtid i Oppland fylkeskommune.

GRØNN FRAMTID: – Det er smart å fokusere på grønne løsninger. sier Inga Blæsterdalen i Oppland fylkeskommune. Foto: Ellen Dokk Holm