Investor Gunnar Evensen: - Gründere må ha en lidenskap for det de gjør

#DNB NXT: Gunnar Evensen har ledet Get i nesten 20 år. Nå er han blitt investor og ønsker å hjelpe gründere til å lykkes.

DRIV OG LIDENSKAP: – Du kjenner det på hele måten gründere snakker om prosjektet sitt på. De har en driv og en lidenskap, sier investor Gunnar Evensen i Møsbu AS, tidligere toppleder av Get. Foto: Ellen Dokk Holm
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. sep 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Som gründer må du ha lidenskap for det du gjør og brenne litt for å skape resultater. I studietiden på BI da vi startet Høyskoledata, var det fordi jeg hadde en lidenskap for Macintosh og hva den kunne gjøre – jeg ble engasjert av alle de nye mulighetene som kom med Apple, sier Evensen.

Det er viktig å ha med investorer som kan stå igjennom en motkonjunktur

– Du kjenner det på hele måten gründere snakker om prosjektet sitt på. De har en drive og en lidenskap – og det er helt nødvendig – for det er så hardt å bygge et selskap at alle fornuftige mennesker ville sluttet om de ikke har en lidenskap for det de gjør. I tillegg må de ha en spisskompetanse og vite hvordan de lager gode løsninger.

Gründer – vær bevisst

Evensen mener at gründere må være veldig bevisste på hva de ønsker seg fra en investor.

– Det er viktig å ha med investorer som også kan stå igjennom en motkonjunktur og vanskelige tider, sier Evensen.

Det er noe med det å stå i det sammen med gründerteamet

Noen er mest interessert i å diskutere ideen sin og få gode råd på veien. Men, det er samtidig viktig å være åpen for, og villig til, å foreta endringer underveis i reisen.

– Jeg har ikke behov for å veilede veldig nært hvis jeg kjenner at gründerne vet hva de holder på med, eller at de er på et spor jeg liker. Men går de i feil retning, går jeg inn og jobber med dem slik at ting faller mer på plass.

STÅ I DET SAMMEN: – Det er noe med det å stå i det sammen med gründerteamet, og ser jeg muligheten for at det skal gå bra, er jeg med, sier investor Gunnar Evensen,(andre fra høyre). Her sammen med (fra venstre) Torben Andersen, agric.life, Jan Wessel Bratterud, MIT Startup, Geir Atle Bore, FundingPartner, Fredrik Abel, DNB, og Monika Lønnebakke, Proventia, på DNB NXT i Porsgrunn. Foto: Ellen Dokk Holm

Stressede investorer

Evensen forteller at investorer jobber veldig ulikt.

– Noen investorer blir stresset når de økonomiske resultatene ikke blir som forespeilet og begynner å gå hardt etter gründerteamet. Andre er mer opptatt av hva som ligger bak resultatene. Jeg er nok i den kategorien, sier Evensen.

Jeg har ikke behov for å veilede veldig nært hvis jeg kjenner at gründerne vet hva de holder på med

Denne investoren er opptatt av å se på hvilke deler av modellen som kan snus slik at selskapet over tid skaper de resultatene som man var enige om å skape sammen.

– Jeg bruker tid. Jeg er utålmodig på å komme videre, men veldig tålmodig på å finne den rette løsningen. Men, det er klart at hvis penger renner ut av selskapet og du ikke ser en klar vei videre, er det ugreit.

COACHING: – Jeg har ikke behov for å veilede veldig nært hvis jeg kjenner at gründerne vet hva de holder på med, eller at de er på et spor som jeg liker. Men går de i feil retning, går jeg inn og jobber med dem slik at ting faller mer på plass, sier investor Gunnar Evensen. Foto: Ellen Dokk Holm

Står i det sammen

Investoren forteller at det ofte er mye følelser knyttet til teamet og ideen, og han er opptatt av å utforske alle muligheter før du avslutter et samarbeid.

– Det er noe med det å stå i det sammen med gründerteamet, og ser jeg muligheten for at det skal gå bra, er jeg med, sier Evensen.

Jeg er utålmodig på å komme videre, men veldig tålmodig på å finne den rette løsningen

Men det kan være en utfordring at noen prøver for hardt litt lenge med for dårlige ideer. Evensen er derfor opptatt av å bidra til at oppstartsselskaper innen fornuftig tid finner ut om ideen er liv laga. I en slik prosess er det nyttig å utfordre seg selv og ideen på mennesker med ulik bakgrunn og kompetanse.

– Det er en bra tilstrømming av selskaper, men det er litt for få som lykkes helt. Det er mange som brenner mye tid og penger på en idé som ikke er god nok.

I høst braker det løs med fjerde runde av DNB NXT

Gründer og investor Anniken Fjelberg: – Det er ikke vanskelig å hente 500.000 kroner

Tek-gründer på DNB NXT Isabell Ringnes: – Vi snakker skremmende lite om mangfold