Investor Jan Wessel Bratterud: - Vi er glad i folk som vært ute en vinternatt før

#DNB NXT: Det siste året har teknologi-investor Jan Wessel Bratterud vurdert mer enn 100 forretningsideer. Hittil har hans investeringsselskap MTI Startup investert i et titalls bedrifter.

IDEELL GRÜNDER: – Vi er glad i folk som vært ute en vinternatt før, både de som har hatt suksess og de som har mislyktes, for det har de lært noe av, sier investor Jan Wessel Bratterud i MTI Startup. Foto: Ellen Dokk Holm
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. sep 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Vi ser etter gründere med spesiell innsikt innen et område. Gründere som har en sterk drivkraft til å finne løsninger på et problem eller behov de har sett, sier investor Jan Wessel Bratterud.

Det må være en enestående tid å være gründer i

Investoren er ikke opptatt av kjønn eller alder, men ønsker å samarbeide med gründere som er lokalisert i nærheten selskapet hans.

– Og vi er glad i folk som vært ute en vinternatt før, både de som har hatt suksess og de som har mislyktes. Det har de lært noe av.

Søker aktivt etter tidligfasegründere

Jan Wessel Bratterud finner selv aktivt gründere, men opplever også at mange kontakter dem for å høre om MTI Startup vil inngå et samarbeid.

Kjemi har utrolig mye å si

– Vi finner tidligfasegründere ved å delta på arrangementer som DNB NXT, akseleratorer og inkubatorer. Mange gründere kontakter oss via nettsiden vår og via Startupmatcher, noe som har vært veldig bra. Flere kommer også fra kompetansemeglerne i fylkene, sier Bratterud.

INVESTERER I TIDLIGFASEGRÜNDERE: – Vi ser etter gründere med spesiell innsikt innen et område, og en sterk drivkraft til å finne løsninger på et problem eller behov de har sett, sier investor Jan Wessel Bratterud, MTI Startup. Foto: Ellen Dokk Holm

Bygger sammen

MTI Startup ønsker å være en viktig del av gründer-teamet de investerer i.

– Vi skal bygge opp noe sammen. Det er viktig å ha en felles forståelse av hva vi skal bygge og hvordan vi skal komme dit. Dette krever at vi er samstemte og vi må være innstilte på å jobbe sammen i lang tid. Det betyr at kjemi har utrolig mye å si, både for hvordan vi kommuniserer og hvordan vi jobber sammen, sier Bratterud.

Det har aldri vært så lett å være gründer som det er i dag

Bratterud forteller at de er villige til å ta mye høyere risiko enn en bank, men ønsker da også en potensielt høyere avkastning.

– Vi jobber ofte sammen med co-investorer. Det innebærer at hvis andre investorer skal inn i selskapet i en så tidlig og sårbar fase, så må vi alle føle samme tilknytning til selskapet og alle må dele de samme hovedmålene.

Enestående tid

Investoren er imponert over det norske oppstartsmiljøet.

– Det må være en enestående tid å være gründer i. Det har vel aldri vært så lett å være gründer som det er i dag, med så utrolig mange som ønsker å hjelpe, samt gode støtteordninger, sier Bratterud, og trekker trekker fram oppstartslånet fra Innovasjon Norge.

– Vi kan gå inn med 1 million kroner og Innovasjon Norge stiller da med 1,5 millioner kroner. Det gir mer kapital tidlig inn i selskapet enn et kommersialiseringstilskudd. Samtidig må gründerne selv kausjonere for 20 % av lånet. Det gjør at de får litt «skin in the game» og må ta litt risiko de også. Dette er en bra ordning , en vinn-vinn både for Innovasjon Norge, investor og for gründeren.

ENESTÅENDE TID: – Det må være en enestående tid å være gründer i, sier Jan Wessel Bratterud (andre fra venstre). Her sammen med (fra venstre) Torben Andersen, agric.life, Geir Atle Bore, FundingPartner, Fredrik Abel, DNB, Gunnar Evensen, investor, og Monika Lønnebakke, Proventia, på DNB NXT i Porsgrunn. Foto: Ellen Dokk Holm

Jordnære og realistiske

Bratterud er opptatt av at gründere som de samarbeider med må være jordnære, realistiske og ha et godt tidsperspektiv.

– Det er viktig med en forståelse om at ting kommer til å ta litt tid, ofte lengre tid enn man tror. For meg er det viktig at gründerne underveis viser at de når sine milepæler – da kan vi som investorer være med videre.

Vi er glad i folk som vært ute en vinternatt før

Investoren mener også at investorenes penger er like utløsende for at et selskap skal bli en suksess, som ideen og teamet. Derfor er han opptatt av nåverdien på selskapet når han gjør investeringen, og ikke hva som potensielt kommer av omsetning og fortjeneste om noen år. Dette har betydning for verdsettelse av selskapet.

– Samtidig ønsker vi at gründerne har store eierandeler og gode insentiver for å drive. Det er en viktig motivasjon for at det er noe i enden av regnbuen, avslutter Bratterud.

Investor Gunnar Evensen: – Gründere må ha en lidenskap for det de gjør

– Alle gode og kloke hoder er samlet her

I høst braker det løs med fjerde runde av møteplassen DNB NXT