Mange bedrifter har nå lavere bemanning og vikarer i jobb. Det vet «banditter» og personer med skumle hensikter å utnytte seg av.
Her får du oversikt over hvilke svindelmetoder norske bedrifter utsettes for, og tips til hva din bedrift kan gjøre for å være tryggest mulig i sommer.
Terje Aleksander Fjeldvær, leder av Financial Cyber Crime Center i DNB, forteller at det er en økning i bedragerier og svindel.
- De kriminelle bruker ingen fast metode. De tilpasser seg også hele tiden verdensbildet, noe vi har sett tydelig under koronapandemien. Det er derfor viktig med sunn skepsis og gode kontrollrutiner, sier Fjeldvær.
Eksempler på bedrageri- og svindelmetoder er:
Direktørbedragerier (CEO Fraud) utgjør fortsatt en vesentlig risiko. Kvaliteten varierer, men vi ser nå at disse bedrageriene blir stadig mer avanserte, og at de kriminelle bruker god tid til å skreddersy et opplegg for at nettopp det offeret de har utpekt seg skal la seg lure.
Metodene varierer. For eksempel kan noen utgi seg for å være daglig leder i et firma. Mer avanserte bedragerier skjer der svindlere er inne i e-postsystemene til bedrifter, og bruker informasjonen de finner der til å manipulere ansatte i bedriften. Et eksempel på dette er Norfund-saken.
Det er viktig at de som vikarierer er klar over dette, og at man har gode rutiner på plass.
Tidligere har vi sett at slike e-poster sendes til lag og foreninger hvor det ofte er frivillige som gjør regnskapet, og hvor det ikke er sikkert at rutinene er like klare. Dette er fortsatt viktig å være oppmerksomme på.
Svindlerne lager en faktura fra en av firmaets faste leverandører, hvor det eneste som skiller fakturaen fra en ekte faktura fra leverandøren, er kontonummeret.
Svindlerne lager en e-post fra en av firmaets faste leverandører, og opplyser om at fakturaer heretter skal betales til et annet kontonummer.
For å utføre denne formen for bedragerier brukes ulike metoder. Det finnes flere saker hvor e-postkontoer har blitt kompromittert. Når kriminelle får tilgang til bedriftens e-post kan denne blant annet misbrukes i forbindelse med direktørsvindel, falsk faktura eller endring av kontonummer.
Amerikanske FBI oppgir at kompromittert e-post er den mest brukte metoden for å gjennomføre bedragerier, etter manipulering. Det er derfor viktig at man er oppmerksom på at dette kan skje og har gode rutiner og god e-postsikkerhet.
Dette er bedrageriforsøk gjennom bruk av e-post, SMS eller at noen ringer deg. Du blir villedet til å trykke på en lenke og oppgi påloggingsdetaljer, eller gi fra deg disse på telefon. Dette kan de kriminelle utnytte til å stjele pengene dine.
Phishing forekommer med svært mange ulike merkevarer. De mest kjente og alvorlige sakene fra den siste tiden er såkalt «Olga-svindel».
E-post som inneholder lenker og/eller vedlegg gjerne kamuflert som en faktura eller betalingspåminnelse som inneholder et virus. Dette viruset kan kryptere filene på pc-en og i verste fall blir alle filene på pc-en tapt, og/eller viruset kan spres videre i nettverket.
Mange har også opplevd å få en e-post hvor de kriminelle oppgir at de har opptak av at man ser på porno, eller at de har hacket webkameraet. Det trues da med at denne informasjonen spres til alle kontakter hvis man ikke betaler løsepenger i en kryptovaluta.
Politiet, Telenor og DNB har gått sammen om å lage en brosjyre med nyttig informasjon, råd og tips for å hjelpe deg som bedriftseier å unngå bedragerier. Brosjyren kan du lese her.
- Det kan være vanskelig å beskytte seg mot svindel, da de som manipulerer utnytter tilliten mellom mennesker. Når det gjelder bedragerier mot bedrifter spiller de også på lojalitet til ledelsen og ønsket hver enkelt har om å gjøre en god jobb, sier Fjeldvær.
Du og din bedrift er selv ansvarlig for de interne rutinene, men her er noen sikkerhetstips som kan bidra til økt beskyttelse: