- Jeg vil først hjelpe de kvinnene som trenger det mest

Gründerne i healthcare-selskapet RemovAid har laget en billig, brukervennlig og trygg måte å fjerne P-stav hos kvinner på. Onsdag vant de DNBs Healthcare Prize 2018 og 1 million kroner.

VINNER AV DNBs HEALTHCARE PRIZE 2018: – Prisen hjelper veldig godt på motivasjonen når vi nå skal jobbe på og komme i mål med et ambisiøst prosjekt, sier lege og gründer av RemovAid, Marte Bratlie. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 13. des 2018
Artikkelen er flere år gammel

Prisen ble delt ut under en stor helsekonferanse i Oslo i regi av DNB. Deltakerne på konferansen stemte frem vinneren sammen med en fagjury. Totalt seks selskaper deltok i finalen.

– Jeg er veldig overveldet og glad for at vi vant prisen. Det er fint at så mange har tro på det vi holder på med. Prisen hjelper veldig godt på motivasjonen når vi nå skal jobbe på og komme i mål med et ambisiøst prosjekt, sier lege og gründer av RemovAid, Marte Bratlie.

RemovAid

RemovAid utvikler, produserer og distribuerer medisinske enheter som fjerner implantater satt under huden (subdermal).

De har startet med prevensjonsimplantater for å forbedre prevensjon og kvinners helse i lavinntektsland.

RemovAid ™-verktøyet fjerner implantatet i tre enkle trinn:
1) Fiksering: Ta tak i implantatet under huden
2) Inndeling: Skjære hud
3) Ekstraksjon: Klem implantatet og fjern det

Teknologien som brukes kan utvikles slik at det er mulig å fjerne ulike implantatteknologier. For eksempel implantater som brukes til prevensjon, hjerteovervåkning, diabetes, rusmiddelbehandling og avhengighetskontroll.

RemovAid har blant annet fått støtte fra Gates Foundation.

 

VELDIG GLAD FOR PRISEN: – Det er fint at så mange har tro på det vi holder på med, sier Marte Bratlie. Foto: Ellen Dokk Holm

Enklere og rimeligere å fjerne implantater

RemovAid har laget et lite og enkelt verktøy slik at flere enn bare eksperter kan fjerne implantater.

Kun et lite snitt trengs for å få implantatet ut av kroppen

– Vårt mål er å hjelpe kvinner slik at P-staven enkelt kan fjernes. I dag er det eksperter som gjør dette og det gjøres helt manuelt. Med vårt verktøy er det bare å klemme fast i P-staven som ligger under huden, en liten kniv gjør et lite kutt og en pinsett tar implantatet ut. Det brukes lokalbedøvelse, så det gjør ikke vondt, og kun et lite snitt trengs for å få implantatet ut av kroppen, sier Bratlie.

DETTE ER VERKTØYET: RemovAid har utviklet dette verktøyet slik at det blir billig, enkelt og trygt å fjerne P-stav hos kvinner. Foto: Ellen Dokk Holm

Produktutvikling og markedsføring

Premiepengene kommer godt med og skal brukes til å videreutvikling og lansering av produktet.

Det at vi blir synlige er veldig positivt

– Vi skal akselerere utviklingen mot de Afrikanske landene og premien gir oss stor tro på det vi holder på med. Markedsføringseffekten er også viktig. Det at vi blir synlige er veldig positivt for meg og hele teamet, sier Bratlie.

Målet er å hjelpe kvinner som trenger det mest

Marte Bratlie forteller at de kunne solgt produktet først til USA og Europa, men at de heller satser på landene sør for Sahara.

– Vi ønsker å nå markedene som er Sub-Sahara i Afrika. Det er «driven» min. Det er ikke det enkleste markedet å nå, men først er målet å nå de kvinnene som trenger det mest, sier Bratlie.

Nye industri-ben for Norge

Trine Loe, ansvarlig for utlån til internasjonale bedrifter i DNB, delte ut premiesjekken.

– Vi deler ut denne DNB Healthcare Prize fordi vil støtter oppunder healthcare-industrien i Norden. Det er viktig å bygge nye industri-ben for Norge, sier Trine Loe.

Det er naturlig for oss å støtte startups

Banksjefen forteller at helseindustrien har muligheten til å bli et viktig område for norsk næringsutvikling og industri.

– Vi følger også livsløpet til mange bedrifter. Vi hjelper selskaper fra tidligfase med å hente kapital til senere der det trengs finansiering. Det er derfor naturlig for oss å støtte startups. Vi ønsker å være med fra starten for å støtte og utvikle selskap, sier Loe.

BYGGER NYE INDUSTRI-BEN: Det er viktig å bygge nye industri-ben for Norge, sier Trine Loe fra DNB. Her med gründer Marte Bratlie. Foto: Ellen Dokk Holm