Katapult Ocean: - Vi har funnet 1036 måter å redde havet på

– Vi investerer i oppstartsselskaper som løser utfordringer for havet og vi jobber med å bygge den blå økonomien. Store omstillinger må til for å få et bærekraftig hav, sier Maren Hjorth Bauer, daglig leder av Katapult Ocean.

I RIKTIG RETNING: – Vi ønsker å skyve det grønne skiftet i havindustriene i riktig retning. Effekten vår er mye større enn de direkte investeringene vi gjør da vi samarbeider med selskaper og investorer for å oppmuntre til flere investeringer, og vi tiltrekker oss interesse fra startups over hele verden, sier Maren Hjorth Bauer, leder av Katapult Ocean. Foto: Marius Alexander Nygaard
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Katapult Ocean ble etablert våren 2018 og investerer i oppstartsselskaper som er med på det «blå skiftet» i havnæringene. Selskapet bistår også med kompetanse og nettverk for å akselerere veksten til gründerne.

– Vårt mål er å akselerere det grønne skiftet, som vi i havnæringene kaller det «blå skiftet». Vår visjon er et friskt hav som er i harmoni med den økonomiske utviklingen.

Alger og elektriske motorer

Selskapet har investert i oppstartsbedrifter som blant annet jobber med nye måter å bruke alger og tang på, ny teknologi for å løse bærekraftsutfordringer i oppdrettsnæringen og ny teknologi for å bekjempe illegalt fiske.

Vårt mål er å akselerere det grønne skiftet

– Vi har investert og støttet Evoy, som utvikler elektriske motorer for båter på mellom 20 og 30 fot. Vi har også investert i Fischency Innovation som overvåker lakselus med maskinlæring, og Brim Explorer – de har et hybridelektrisk sightseeingskip, forteller Bauer.

REDDER HAVET: – Vi har funnet 1036 måter å redde havet på, sier Maren Hjorth Bauer og viser til rapporten The Blue World Perspective. Rapporten viser hvordan 1036 startups jobber med å løse klimautfordringene i havet. Foto: Marius Alexander Nygaard

The Blue World Perspective

Denne uken lanserte selskapet en rapport som heter The Blue World Perspective. Rapporten viser hvordan 1036 startups jobber med å løse klimautfordringene i havet samtidig som de bygger lønnsomme selskaper. Rapporten viser hvilke tema det jobbes med, hvilken teknologi som utvikles og hvilke forretningsmodeller som brukes.

Vi tiltrekker oss interesse fra startups over hele verden

– Rapporten gir en oversikt over trender vi ser blant oppstartsselskaper som jobber i det globale landskapet for hav og bærekraft, samt hvorfor det er bra å investere i denne type oppstartsselskaper. Vi har altså funnet 1036 måter å redde havet på, sier Bauer.

13 nye selskaper

Framover skal Bauer og hennes kollegaer investere i 13 nye selskaper.

– Så langt har vi investert i 11 spennende havteknologiselskaper fra hele verden; sju land og fire kontinenter. Vi vil gjøre 13 nye investeringer de kommende månedene, sier Bauer.

Vi ønsker å skyve det grønne skiftet i havindustriene i riktig retning

Bauer forteller at alle selskapene deltar i et tre måneder langt akseleratorprogram.

– Vårt globale nettverk med mer enn 100 mentorer støtter dette, og våre team med base i Oslo og San Francisco.

Internasjonale investorer

Investeringene Katapult Ocean gjør støttes av et fond med internasjonale investorer fra Norge, Sverige, Tyskland, Nederland, Canada og Singapore.

– Vi ønsker å skyve det grønne skiftet i havindustriene i riktig retning. Effekten vår er mye større enn de direkte investeringene vi gjør da vi samarbeider med selskaper og investorer for å oppmuntre til flere investeringer, og vi tiltrekker oss interesse fra startups over hele verden, sier Bauer.

Verdensledende

Bauer forteller at Katapult Ocean allerede er verdensledende innen investeringer i havteknologi.

– Nylig ble vi med i akseleratornettverket til FNs Global Compact Action Platform for Sustainable Ocean Business, og vi har blitt invitert til å sitte i regjeringen Solbergs rådgivende nettverk for High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy, avslutter Bauer.