Klokken som sparer deg for tid, bokstavelig talt

Det er ikke bare lakseskinnsreimene som skiller Berg Watches fra andre klokker. Den nye klokkekolleksjonen til det norske merket har en chip med NFC-teknologi i reimene, slik at man kan legge igjen lommeboken hjemme og betale med klokken via kontaktløs betaling.

TIDSBESPARENDE: I snitt sparer man 9 sekunder pr. transaksjon ved å bruke klokken ved betaling. Foto: Tilja Fyksen  
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 28. jun 2018
Artikkelen er flere år gammel

Et bredt glis brer seg om munnen til Paal Friele Grung mens han lener seg tilbake i den store solstolen. Bak han myldrer det av entusiastiske fotballfans som spent følger med på storskjermen som er satt opp på Kontraskjæret.

– Her kunne jeg jobbet hver dag, sier Paal som selv er en dedikert Manchester United-tilhenger.

Hva er NFC-teknologi?
  • NFC står for Near Field Communication.
  • Det egner seg spesielt godt til å overføre små mengder data over korte avstander.
  • Teknologien egner seg derfor til å betale med mobil eller bruke mobilen som nøkkel.
  • For å overføre må man fysisk holde mobilen inntil en leser, maksimalt fire cm unna.
  • Teknologien krever ikke strøm eller mobilnett.
Nå håper jeg østlendingene blir fornøyde

Da startskudd.no arrangerte en konkurranse for gründere, var ikke Paal sen med å melde seg på. Det resulterte med nesten en uke med gratis bodplass på Kontraskjæret midt under VM for å markedsføre sin tredje klokkekolleksjon fra oppstartsbedriften hans Berg Watches. Denne kolleksjonen er inspirert av et av Oslos mest kjente landemerker, nemlig Holmenkollenbakken.

­- De tidligere kolleksjonene var inngravert med motiver fra Bergen, mens nå er det Oslo som står i sentrum. Så nå håper jeg østlendingene blir fornøyde, sier Paal.

SKAL IKKE KOSTE SKJORTA: Den rimeligste klokken koster 1.750 kr. på startskudd.no. Foto: Tilja Fyksen

– Veldig lett å slutte i jobben

To år har nå passert siden Paal ble kontaktet av en investor som lurte på om han ville være med å lage klokker. Dagen etter sa han opp jobben som assisterende butikksjef Peppes Pizza, et sted han hadde jobbet i 13 år. Åtte måneder senere satt han med en egen bedrift og har nå samlet inn over 1 million kroner, til tross for at samarbeidet med investoren aldri ble noe av. Klokkene med det minimalistiske uttrykk designer Paal selv.

– Jeg synes det er utrolig gøy å få uttrykke seg gjennom eget design. Det er ingenting som er bedre enn å se folk på gaten gå med ditt design og produkt, sier den motebevisste gründeren.

Unike klokker

Med klokkene ønsker gründeren å spare folk tid, først og fremst ved å vise tiden, men også som en enkel og rask betalingsløsning. Den kontaktløse betalingen fungerer på samme måte som å holde bankkortet inntil bankterminalen, bare at du holder klokken inntil. Videre ønsker han å bygge på flere tidsbesparende funksjoner på klokkene.

Det finnes ingen andre klassiske klokker med denne betalingsfunksjonen enda

– Klokken er et smykke, folk bruker den som regel ikke for å se på hva klokken er, men nå får den funksjoner slik at folk vil bruke den i mye større grad. Det finnes ingen andre klassiske klokker med denne betalingsfunksjonen enda. Neste steg blir å bruke klokken til å låse opp Bysykkel og åpne dører til for eksempel jobb, hus og hytte hvis man har en smartdør, forteller Paal.

LANSERES I HØST: Alle Holmenkollen-klokkene vil ha chip i seg og sendes ut i september. Foto: Tilja Fyksen

Kortere køer

Kontaktløs betaling rulles fortløpende ut i hele landet og BankAxept har som mål å ha fire millioner kontaktløse kort i markedet i løpet av året. Det er ingen maksgrense for hvor mye du kan handle for ved denne betalingsmetoden, men ved kjøp over 200 kroner må man taste inn bankkortkoden.

– I snitt sparer man ni sekunder per transaksjon, noe som vil redusere køer på matbutikker og festivaler, sier gründeren.

 

Sikrere enn banken

En annen fordel med klokkene med denne betalingsløsningen er knyttet til tyveri.

– Dersom du mister klokken din vil det ikke være noen personlig informasjon om deg, som navn og fødselsnummer, på chipen, informerer Paal.
 

Alltid hatt en grunder i magen

Har du alltid hatt et ønske om å bli gründer?

­- Bestemor sier hvert fall det. Da jeg var liten dro jeg for eksempel på epleslang hos bestemor, for så å selge henne eplene og komme tilbake for å spise eplepaien hennes. Men jeg har alltid vært lysten på å skape noe. Gjennom Berg Watches får jeg kombinert mange av de tingene jeg interessere meg for, som mote, teknologi og design. Fremover ønsker jeg å tilby et armbånd med samme funksjoner, som skal være et rimeligere alternativ til klokkene, avslutter Paal.

FORNØYD: Som ivrig fotballfan stortrives Paal med å ha stand i en uke på Kontraskjæret. Foto: Magnus Sandnes