Livskrise gjorde Hilde til app-gründer

«Hvis jeg skal satse, så skal jeg gjøre det ordentlig» tenkte Hilde Amundsen. Hun sa opp jobben for å bli app-gründer og hjelpe flere i livskrise.

APP-GRÜNDER: Appen Mindfit gir brukerne teknikker som motiverer til å endre tankemønster, sette seg mål og nå dem. Foto: Ellen M. E. Lundring  
Lesetid 10 min lesetid
Publisert 12. jun 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg har alltid følt at jeg har mestret jobben min helt perfekt og at jeg har vært ressurssterk på den måten, men samtidig gikk jeg rundt og hadde det mørkt inni meg og hadde tunge tanker om meg selv. Jeg likte ikke meg selv og kunne ikke forstå at andre gjorde det heller. Så da tenkte jeg at dette måtte jeg gjøre noe med, forteller Hilde Amundsen, gründer av selvhjelps-appen Mindfit.

Hun begynte å lete etter verktøy som hun kunne bruke selv, siden hun ikke følte at hun hadde store nok problemer til at hun trengte å gå til psykolog.

– Litt komisk egentlig, fordi søsteren min er psykolog, og det var hun som sa at det var på tide at jeg gikk til psykolog. Så jeg gjorde jo det også til slutt.

Mindfit for iOS

Mindfit for Android

Kartlegging

I kartleggingsfasen av Mindfit-appen svarer du på spørsmål for å kartlegge situasjoner, følelser, tanker og tilhørende reaksjonsmønster.

TREDELT TRENINGSPROGRAM: Programmet i Mindfit-appen er tredelt og består av en kartleggingsdel, registrering av positive erfaringer og opplevelser og hjelpeteknikker. Foto: Mindfit

Trengte et verktøy for mentaltrening

I etterkant har hun lært at mange tenker som henne. Hun fant også ut at mange tror en psykolog fikser problemene for seg, mens de snarere motiverer folk gjennom problemene sine. Det er med andre ord en selv som må gjøre jobben når en skal endre på ting, og det er dette prinsippet Mindfit-appen er bygd opp på.

– Det er akkurat som å trene seg opp i bedre fysisk form, det kjennes på kroppen når man skal bryte dårlige tankemønstre og jobbe seg opp, forteller Hilde, og understreker at det ikke er meningen at Mindfit skal erstatte en psykolog, men være et hjelpemiddel i tillegg eller et verktøy for dem som vil bli bedre på noe.

Det er akkurat som å trene seg opp i bedre fysisk form

Selv slet Hilde med å sette grenser for seg selv, og hver gang hun skulle gjøre det ble hun veldig redd, både for reaksjonene til dem rundt henne og hva de ville tenke om henne. Det var da hun skjønte at hun måtte begynne å trene på det.

– Da skjønte jeg hvor enkelt det egentlig var bare man vet hva man skal gjøre og har et verktøy til å hjelpe seg. Jeg tenkte at flere måtte få vite om dette, så jeg begynte også å bli mer åpen om det til de rundt meg. Da skjønte jeg at det var flere som hadde det slik som jeg hadde det. Det ble starten på Mindfit-idéen.

APP-GRÜNDER: En livskrise gjorde Hilde Amundsen til app-gründer sammen med søsteren, Janne Ekeberg Amundsen, som er psykolog. Foto: Ellen M. E. Lundring

Utviklet Mindfit med søsteren

Hun fikk med seg psykolog-søsteren, Janne Ekeberg Amundsen, på idéen, og sammen utviklet de og lanserte Mindfit for fire år siden.

Målet med appen er å gi brukerne teknikker som motiverer til å endre tankemønster, sette seg mål og nå dem. Appen passer til alle typer mennesker som i gitte situasjoner, eller visse perioder i livet føler seg stresset, trenger motivasjon eller er nedstemt og mangler energi.

Programmet er tredelt:

  1. En kartleggingsdel hvor du kartlegger situasjoner, følelser, tanker og tilhørende reaksjonsmønster.
  2. Del to er å registrere positive erfaringer og opplevelser.
  3. Del tre består av hjelpeteknikker du kan bruke i dine utfordrende situasjoner.

Appen ble en suksess fra dag én, både i form av antall nedlastinger og omtaler fra både brukere og fagmiljøet. Hilde mener at mye av suksessen skyldtes den store jobben de la ned i markedsføringen.

Mindfit for iOS

Mindfit for Android

Jobber kontinuerlig med markedsføring

– Mange gründere forteller at de lanserer noe nytt, men så skjer det ikke noe. Men det er veldig viktig å ha en plan og bruke tid på det. Selv synes jeg biten med markedsføring og PR er kjempelett, siden det er mitt fagområde. Men man må holde på med det kontinuerlig. Vi ser at det har gitt resultater, forteller app-gründeren, og legger til at det var viktig for henne og søsteren å teste appen i markedet raskt for å se på tilbakemeldingene.

Mindfit har blitt et kjent merkenavn både innen- og utenlands

Til nå har appen blitt lastet ned nærmere 54.000 ganger. Mindfit har blitt et kjent merkenavn både innen- og utenlands. De har også lansert den populære podcasten «Spør psykologen» som har 6.000 lyttere i måneden, de har en blogg som har blitt veldig populær, en høyst levende facebook-side og en motivasjonskonto med 7.000 følgere på Instagram. Hilde måtte også lære seg hvordan App Store og Google Play fungerte, blant annet for å gjøre appen synlig.

LÆRER HJELPETEKNIKKER: Mindfit-appen kan brukes av alle typer mennesker som i gitte situasjoner, eller visse perioder i livet føler seg stresset, trenger motivasjon eller er nedstemt og mangler energi. Hjelpeteknikkene brukes i dine utfordrende situasjoner. Foto: Mindfit

Psykologer bruker Mindfit-appen for de i livskrise

Stadig hører søskenparet om psykologer som anbefaler Mindfit til pasientene sine. Janne har også opplevd at pasienter har kommet til time henne og vist fram en ny app de har begynt å bruke, nemlig hennes egen.

Alle de gode tilbakemeldingene har gitt søskenparet god selvtillit og motivasjon til å fortsette. Men Hilde legger ikke skjul på at jobben fram til dit de har kommet, har vært både lang og krevende. Hun forteller at gründerlivet har blitt en livsstil.

– Man ser ofte ikke arbeidet som ligger bak en app. Man møter mange utfordringer, opp- og nedturer og overraskelser i gründerlivet, forteller Hilde, som sa opp jobben for fem år siden for å bli app-gründer.

Hadde stor tro på Mindfit

Da hun sa opp jobben visste hun ikke om hun kom til å lykkes eller ikke, men hun visste at hun kunne ta på seg konsulentoppdrag ved siden av, som hun fortsatt gjør. Men hun var klar på at om hun skulle satse, så skulle hun gjøre det ordentlig. Hun er usikker på om hun hadde turt det samme i dag, men troen på idéen satt veldig sterkt i henne.

– Like etter at jeg hadde sagt opp jobben og startet for meg selv fikk vi tilskudd på 600.000 fra Innovasjon Norge. I tillegg har jeg tatt opp personlig lån og vi har fått bistand fra inkubatorstedet Leiv Eiriksson nyskaping. Det var der jeg først skjønte at vi hadde noe, jeg kunne se det i blikket til rådgiveren som vi pitchet idéen for.

Nå er målet å kunne jobbe med Mindfit på heltid, noe hun tror vil være mulig i løpet av året. Akkurat nå jobbet hun med en ny versjon av appen og er på utkikk etter en utvikler, samtidig som hun er på investorjakt og leter etter samarbeidspartnere som kan passe for dem.

Har prioritert nettverksbygging

På hele gründerreisen har hun brukt nettverket sitt aktivt.

– Man skal ikke kimse av nettverksbygging når man er i en oppstartsfase. Det tar masse tid, men det er kjempeviktig. Her på DIGS blir vi ofte dratt litt rundt og spurt av andre gründere om å holde foredrag og slikt. Jeg har også vært aktiv i Girl Geek Dinners siden oppstarten i Trondheim og har gått jevnlig på DNBs frokostmøter. Det er generelt mye som skjer for gründere nesten daglig i Trondheim.

Andre og kommende gründere råder hun til å inngå gode nok avtaler og kontrakter og ha papirene i orden. Sørg for å ha rettigheter til alt om man bruker eksterne firma. Avklar eierskap og hvem som gjør hva for å unngå konflikter. Ikke glem markedsføring og salg, jobb med nettverket, og hør på kundene, avslutter Hilde.