Gründerne av Lofoten Seaweed: - Tang og tare er blitt trendy i maten

Med verdens beste tang og tare fra Lofoten har gründerne av Lofoten Seaweed satset alt på å lage ren og næringsrik mat.

GRÜNDERE INNEN TANG OG TARE: – Å bruke tang og tare i kostholdet har blitt en stor trend i utlandet, og i Norge øker interessen, sier Angelita Eriksen i Lofoten Seaweed. Her sammen med med-gründer Tamara Singer. Foto: DNB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 01. mar 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg begynte å forske litt på tang og tare og det åpnet seg en helt ny verden. Alger er de mest næringstette plantene vi har på jorden og inneholder alle vitaminer og mineraler som du trenger, sier Angelita Eriksen, en av gründerne av Lofoten Seaweed.

Gründerne startet opp i 2016, og opplever nå stor interesse for sine tang-produkter. Firmaet har nå begynt å tjene penger på sin forretningsidé.

– Tang og tare inneholder mer kalsium enn i melk og mer vitamin C enn i appelsin, i tillegg finner du også Omega 3. Du trenger noen få gram om dagen for at det skal være en god næringskilde.

Tang og tare-trend

I tillegg til helseaspektene med tang og tare, forteller gründeren at de brenner for havet.

– Å bruke tang og tare i kostholdet har blitt en stor trend i utlandet, og i Norge øker interessen. Marine planter har de siste par årene fått større fokus fordi det er en bærekraftig råvare, sier Eriksen, som mener vi er nødt til å tenke annerledes i fremtiden på hvordan vi bruker råvarene fra havet.

TANG FRA LOFOTEN: Gründerne i Lofoten Seaweed plukker selv tangen, tørker den og selger den som rent råstoff eller som del av ulike salt-produkter. Foto: Monika Kjendalen

Fiskearven

De to gründerne av Lofoten Seaweed kommer fra hvert sitt øyrike, Angelita Eriksen fra Lofoten og Tamara Singer fra Japan. Eriksen er fiskedatter og Singer har vokst opp med en mor som brukte tang og tare i maten hver eneste dag.

Det er viktig for oss å videreføre tradisjoner fra fiskearven

– Vi snakker for havet. Vi er over gjennomsnittet interessert i et rent hav da mye av maten vår kommer fra havet. I tillegg er det viktig for oss å videreføre tradisjoner fra fiskearven, det ligger som et bakteppe.

VILTHØSTING: Angelita og Tamara sanker tang og tare i Napp, Lofoten. Foto: DNB

Uvurderlig støtte fra Innovasjon Norge

Lofoten Seaweed fikk støtte til oppstarten av Innovasjon Norge med 100.000 kroner. Senere fikk de også støtte på 650.000 kroner til kommersialiseringen. Eriksen forteller at uten støtten fra Innovasjon Norge hadde det vært vanskelig å starte opp bedriften.

– Innovasjon Norge har vært en viktig støttespiller, nettverksbygger og døråpner. Fokuset på bærekraftig mat fra havet er et satsningsområde og vi har et godt samarbeid for å skape et marked for tang og tare nasjonalt og internasjonalt, sier Eriksen.

Her kan du kjøpe produktene deres.

Lofoten Seaweed vil bygge sten på sten

Gründerne har nå begynt å tjene penger og for første gang betaler de lønn til en medarbeider og tar ut lønn selv. Investorer har flere ganger banket på deres dør, men har hittil takket nei.

– Vi vil bygge sten på sten selv, da går det litt saktere, men vi får muligheten til å feile i småskala før vi er for store. Dette er en læringsprosess, sier Eriksen.

POPULÆRE PRODUKTER: Tang-saltet til gründerne brukes av både profesjonelle kokker og hobby-kokker. Foto: Monika Kjendalen

Umami – smaken som gjør at du vil ha mer

Tang inneholder umami, den femte smaken ved siden av søtt, salt, surt og bittert, og som ble oppdaget for bare 100 år siden.

– I tillegg til disse fire smakene har umami sitt eget område i hjernen. Umami får maten til å smake mer, sier Eriksen.

Eriksen forklarer at smaken av umami også finnes i parmesanost, tomater og asparages.

– Er du vegetarianer eller veganer, er tang en kjempegod kilde til jod. Og det skaper den sjøsmaken som mange savner selv om man er vegetarianer eller veganer. Vi har noen arter som slik som sukkertare, butare og fingertare. Røkt butare gir særlig en god og fyldig smak.

 

TANG-SALT I OST: Et bruksområde for tang-saltet til Lofoten Seaweed er å blande saltet med ost. Foto: Monika Kjendalen

Appen Puls styrer økonomien til Lofoten Seaweed

Lofoten Seaweed har nettopp tatt i bruk appen Puls som vil hjelpe dem å styre økonomien. Puls gjør det lettere å holde oversikten og få informasjon om hvordan det går med økonomien i selskapet.

Appen Puls gir oss oversikt med en gang

– Med appen Puls kan vi begge to se hva som skjer samtidig. Vi er ofte på forskjellige steder og i ulike land, og Puls gir oss oversikt med en gang. I tillegg gjør det terskelen lavere for å se hva den andre holder på med, sier Eriksen i Lofoten Seaweed.