Lokal gründer startet opp igjen kabelproduksjon på Karmøy

Nytt industrieventyr med lokale råvarer og internasjonal konkurransekraft. Norcable-gründer Bengt Haugland ser store muligheter både på sjø og land for sine aluminiumskabler.

GRÛNDER: – Vi ble overrasket over at så mange ville bli med. For det å starte opp industrivirksomhet i Norge, er litt motstrøms, sier Bengt Haugland i Norcable. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 30. apr 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Det som gjør kabelproduksjon her på Karmøy unikt, er at vi har Hydro like ved, Europas største aluminiumsprodusent. Det skulle bare mangle at vi har en kabelfabrikk i nærheten, sier Bengt Haugland.

Haugland var en av de 35 ansatte som mistet jobben da de franske eierne la ned produksjonen i den gamle kabelfabrikken på Karmøy utenfor Haugesund i 2015. Han så at nedleggelsen førte til et vakuum på 10.000 tonn aluminiumskabler til det europeiske markedet, et stort potensial og tok derfor sats for å reetablere fabrikken.

KABLER: Lager fra 25 mm2 til lavspentkabler, til tykke 2500 mm2 høyspentkabler, som kan kobler byer sammen. Foto: Solfrid Sande

Skapte lokalt engasjement

Bengt Haugland jobbet som teknisk sjef på fabrikken som konsernet Nexans la ned og flyttet ut. En avgjørelse mange ikke forstod, for fabrikkene på Karmøy hadde en god standing for kvalitet internasjonalt forteller han.

– Ideen om ny fabrikk skape engasjement. Karmøy kommune kastet seg rundt, og fikk etablert Karmøy Næringsfond, og DNB jobbet for å finne den rette finansieringsløsningen. De har vært viktige for oss, sier Haugland.

De har den beste arbeidsmoralen, og er de mest kompetente folkene jeg kan finne

Etter et par års planlegging flyttet Norcable inn i et industribygg i nærheten av den gamle fabrikken, og navnet hentet Haugland fra den opprinnelige fabrikken som så dagens lys for 45 år siden. Med flere lokale investorer på laget, er produksjonen og salget godt i gang med et budsjett på 38 millioner i 2019.

– Vi har fått en god start, og det er enormt mange i lokalmiljøet som heier oss frem. Jeg tror symboleffekten er stor, av å vise at det til og med kan startes opp igjen industri på Karmøy.

KABELKOMPETANSE: Den yngste Kåre Elias Lassesen er den eneste som ikke har jobbet for Nexans før. Her sammen med, fra høyre Bengt Haugland, Lars Åm og Vidar Medhaug. Foto: Solfrid Sande

Ansatte gamle kollegaer

Haugland har fått inn fem av sine gamle kollegaer, og de er nå syv mann i produksjonen på fabrikken.

– De har den beste arbeidsmoralen, og er de mest kompetente folkene jeg kan finne, og strekker seg enormt for oss, sier Haugland.

Han får også god hjelp fra flere pensjonister, som kjedet seg og ville jobbe litt. En leste om planene om fabrikken i lokalavisen, og ble så begeistret at han meldte seg til tjeneste. Digitalisering og helt nye maskiner gjør produksjonen svært effektiv, og kan gjøres med langt færre folk enn på den gamle fabrikken, og hos konkurrentene ute i Europa, forteller Haugland.

– Vi får bedre kontroll på hele prosessen med de moderne maskinene vi har nå.

RÅVARER: Aluminium tvinnes sammen til kabler. Foto: Solfrid Sande

Vekstmarked

Hos Norcable flettes aluminiumstrådene fra Hydro sammen til kabler i ulike tykkelser, avhengig av mengden strøm de skal føre. Fra lavspenn til høyspentkabler som kobler byer sammen. Et annet firma står for isoleringen, med plasten rundt. Til strømkabler som går via store master gjennom landskapet, leverer Norcable uisolerte kabler direkte til kundene.

– Neste uke skal jeg levere min første ordre til Haugaland Kraft, forteller Haugland.

Ingen klarer å forme aluminiumstråd så billig som vi gjør

Kabelmarkedet nasjonalt er i vekst, og det omsettes for rundt 5 til 7 milliarder i Norge hvert år. Haugland ønsker seg derfor flere maskinlinjer, og håper på den måten å få større innpass på det norske markedet.

– Vi er nær råvarene og har kompetanse på aluminium. Det er viktig for Norge å ha noen som kan kabler, også rent beredskapsmessig.

BILLIG I PRODUKSJON: Ingen klarer å forme aluminiumstråd så billig som vi gjør, forteller Bengt Haugland. Foto: Solfrid Sande

Aluminium på vannkraft konkurransedyktig

Flere kraftselskap får øynene opp for aluminium laget med vannkraft. Tar man i betraktning miljøregnskapet kan Norcable derfor konkurrere på pris, og på den måten blir norsk aluminium konkurransedyktig internasjonalt sier Haugland.

– Nå er det faktisk Nexans som er blitt min beste kunde. De trenger aluminiumskabler og ingen klarer å forme aluminiumstråd så billig som vi gjør.

Aluminiumen fra Hydro på Karmøy er laget på vannkraft, og slipper i følge Haugland ut langt mindre CO2 per kilo aluminium, enn i andre land hvor produksjonen er avhengig av fossile kilder.

– Det er en enorm forskjell, og vi er i særstilling her for å lage grønn aluminium.

KUNDEBEØSØK: Gunnar Birkeland fra Unitech Offshore har med seg internasjonale kunder fra et vindprosjekt på befaring hos Norcable. Bengt Haugland viser frem en av produksjonslinjene i kabelfabrikken. Foto: Solfrid Sande

Samarbeid om sjøkabler

Unitech fra Stord, en av Norcables kunder har med sine kunder fra store internasjonale selskap på befaring. Gruppen lytter interessert når Bengt Haugland viser dem rundt, og forteller produksjonslinjer og materialer.

Samarbeid med Unitech er viktig for Haugland og Norcable. Selskapet satser på sjøkabler, og jobber nå med å teste dette ut dette på Hywind-testhavmøllen som de har overtatt fra Equinor. Unitech har også laget en patent på en spole på vann, som vil gjøre det mulig å trekke kablene rett fra kabelfabrikken, til bruk mellom vindmøller, forteller Bengt Haugland.

– Leverandørindustrien langs kysten her er unik, og har en enorm kompetanse, på å starte opp og drive internasjonalt. Folk her er ikke redde for å jobbe sammen, og vi i Norcable har god tilgang for å lage sjøkabel av aluminium.