Mannens sykdom gjorde at Jofrid lagde et nytt produkt:

- Dette skal gi folk livet tilbake

Jakten på hjelp til mannen sin gjorde Jofrid Erland til gründer. Det unike patentet for å hjelpe stomibrukere er nå på vei ut i verden.

Foto: Solfrid Sande
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 04. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

Jakten på hjelp til mannen sin gjorde Jofrid Erland til gründer. Det unike patentet for å hjelpe stomibrukere er nå på vei ut i verden.

- Han ble helt forandret. Fra å være en oppegående mann, forsvant han inn i seg selv.

Mannen hennes fikk først kreft, og etterpå utlagt tarm og et liv med stomipose. Det å takle problemene som fulgte med lekkasje når platen festet til huden løsnet, ble en stor utfordring. Hjelpepleieren Jofrid ringte rundt og lette febrilsk etter løsninger. Da hun innså at det ikke fantes noe på markedet som hun syntes fungerte, startet hun utviklingen av et nytt produkt.

Les hvorfor Norge trenger flere gründere som Jofrid

ERLAND SUPERABSORBENTE PAD: Stabiliserer platen på stomiposen og reduserer faren for lekkasje, forsegler den og hindrer lukt.

Stort skjult problem

Den superabsorbente bandasjen fra Erland absorberer opp til 300 ganger sin egen vekt. Væsken trekkes inn og vekk fra huden dersom festet / platen på stomiposen løsner fra en kropp i stadig bevegelse. Det handler om å føle seg trygg, sier Jofrid Erland.

- Historiene vi får høre viser at vi jobber med noe helt spesielt. Om han som kunne være med på løp igjen. Det gjør noe med deg, når du kan trene igjen i dagslys.

Folk isolerer seg og mister livskvalitet
Jofrid Erland

I verden lever rundt sju millioner med utlagt tarm. 65 % får stomi etter tykktarmskreft, som mannen til Jofrid Erland, og om lag halvparten opplever lekkasjer.

- Folk isolerer seg og mister livskvalitet. De vil ikke gå ut i frykt for lekkasje. Det skal ikke være sånn at du må holde deg hjemme når du får pose på magen.

Har du også lyst til å starte for deg selv, men vet ikke hvordan du skal komme i gang? Disse folkene kan hjelpe deg

TEAM ERLAND: - Når vi forteller at vi har brukt ti år på å utvikle, ler folk. Men når vi forteller om produktutviklingen og teknologien forstår de hvorfor, sier styreleder Ragnhild Osmundsen (til høyre). Alf Erik Malm helt til venstre.

Fikk lekkasje midt under jobbintervju

35 % av dem som får stomi er på grunn av tarmsykdommer. Det er ofte unge mennesker som må leve med pose hele livet, men i denne gruppen er åpenhet mer vanlig. Men mange har ulike grader av problemer rundt lekkasjer, og noen faller også ut av studier og jobb.

- En unge dame fortalte oss at hun en gang opplevde å få en lekkasje midt under et jobbintervju og måtte springe ut. Nå slapper hun mer av og føler tryggheten er tilbake, selv om hun kjenner lekkasjen, sier Jofrid.

Den nye bandasjen kan brukes i flere dager før den må byttes, og skal tåle dusj og bading. Og de som reagerer på sterke plaster, opplever Erland Care superabsorbent pad som bedre for huden, forteller de.

Det gir trygghet for dem som vil leve et aktivt liv selv om de har stomi
Jofrid Erland
SILIKON BEDRE PÅ HUDEN: En bruker fortalte at han på grunn av sår fra plaster måtte velge hvilke sosiale ting han kunne prioritere. Huden måtte ha pause, og det slipper han nå forteller de.

Høyteknologisk

- Jeg har møtt så mange, og fått med de rette folkene i de ulike fasene som har dratt Erland Care videre. Vi har hatt enorm tro på dette produktet, og har aldri tvilt, sier Jofrid Erland.

En som kom inn er styreleder Ragnhild Osmundsen. Produktet er ferdigutviklet, testet på brukere med stomi i regi av SINTEF, og er klar for markedet.

- Et slikt produkt eksisterte ikke på markedet, med ulik teknologi som skal passe sammen. Derfor er det veldig få som kan lage dette for oss, sier hun.

Et irsk selskap tente på ideen og produktet, og ble med på reisen med prototypen. I dag produseres det i Storbritannia.

Der har det vært en eksplosiv økning i stomi
Jofrid Erland

Mange støttespillere

Erland AS er sammen med DNB medlem i Norwegian Smart Care Cluster, et kompetansemiljø for helseteknologi i Stavanger. Jofrid og Erland AS har i mange år dratt nytte av dette, og gründermiljøet i innovasjonsparken. Og opplevd god støtte hos kundekontaktene i DNB, som Helge Hamre, nå seniorrådgiver i DNB Markets Stavanger.

Han levde selv med stomi en periode, og fikk erfaring med produkter som fungerte dårlig med en aktiv livsstil.

- Det virker som de nå har løst problemet med dette produktet, det gir trygghet for dem som vil leve et aktivt liv selv om de har stomi, sier han

PÅVIRKER LIVENE: - Jeg synes ingen skal ha det sånn, det er dårlig gjort. Folk skal være trygge, noen barn blir mobbet på skolen på grunn av dette, sier Jofrid. - Vi påvirker livene til folk hver dag, legger Alf Erik Malm til.

Satser internasjonalt

Erland Care venter fortsatt på søknaden hos Helfo om å få produktet på blå resept. De er ferdig testet, lansert, og vil også satse internasjonalt. Målet er å være ute i 15 land innen nyttår. Flere distributører i flere land har meldt sin interesse for produktet de har tatt patent på i Norge, resten av Europa, Canada og USA.

- Jeg har også stor tro på at vi snart får det på markedet i USA. Der har det vært en eksplosiv økning i stomi, som en konsekvens av tarmkreft, sier Alf Erik Malm, som jobber med å kommersialisere driften.

Et nytt datterselskap er etablert, Global Health Technology, som skal utvikle nye produkter basert på samme teknologi til bruk i sårbehandling

Gir andre bedre livskvalitet

Mannen til Jofrid Erland fikk lagt inn tarmen igjen, etter et år med mange prøvelser. Hun innrømmer at de nok ikke hadde kommet seg på ferie igjen om det ikke hadde skjedd. Han var utrygg om natten og ville ikke bo på hotell.

- Det kan bli forferdelig dyrt for dem som har lekkasje. Noen sover med hånden på magen. Nå får vi får høre at ” nå kan jeg endelig ta av plasten på sengen”.

Det kan bli forferdelig dyrt for dem som har lekkasje
Jofrid Erland
TRAPPET NED: Jofrid har trappet litt ned gründertilværelsen med hjemmekontor. Foto: Solfrid Sande

Kom i mål med ønsket om å hjelpe andre

Det er ti år siden Jofrid kontaktet patentbyrået Håmsø og startet på patentsøknaden, fikk med en industridesigner og satte i gang på siden av sin vanlige jobb. En lang og møysommelig prosess med testing og utvikling, er endelig i mål.

Jofrid Erland er blitt 71, pensjonert fra jobben som hjelpepleier og har også trappet litt ned gründertilværelsen med hjemmekontor. Hun er stolt over at de endelig er i full drift med en internasjonal satsing.

- Nå er vi i mål. Tanken på at alle har krav på å føle seg trygge, har vært en enorm drivkraft for meg, sier Jofrid Erland og smiler.