Matkurs og mangfold: - Mat samler oss, og det gjør meg glad

På kurs hos Social Cooking er matglede, latter og nye vennskap noen av ingrediensene. Gründer Tamara Kuklina tror det kan endre mye: – Når vi samles for å lage mat, kommer vi i kontakt på en helt annen måte, sier hun.

MAT OG MENNESKER FRA HELE VERDEN: – Det er utrolig kjekt å se når mat samler og knytter folk sammen, sier Social Cooking-gründer Tamara Kuklina, i midten, med Francine Ragoucy til venstre og Jieun Grimsby. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 18. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg elsker å dele matopplevelser med andre, og har selv fått mange nye venner gjennom Social Cooking, sier Tamara Kuklina med sitt store smil.

Hun står sammen med tolv matglade deltakere rundt den store kjøkkenøya for å lære om koreansk mat. Kursholder Jieun Grimsby forteller om beef kimbap, en favoritt fra hjemlandet de nå skal i gang med.

MÅLTIDET: Stemningen rundt bordet er god. Kursleder Jieun forteller litt mer om mattradisjoner i Korea. Foto: Solfrid Sande

Social Cooking i flere byer

Kurskonseptet til Tamara Kuklina har slått an. En sosial entreprenør som setter matglede og møter mellom mennesker høyt. Mat fra alle verdenshjørner, lært bort av folk fra hele verden, og som navnet sier er matlagingen ganske så sosial. Kursene på te timer er rimelige, sånn at folk kan komme ofte, akkurat slik hun ønsker seg.

Det er ofte egne familieoppskrifter

All maten lages sammen, og spises sammen rundt langbordet. På fem år har rundt femti kursholdere vært innom kursene i Stavanger og Sandnes, noen reiser videre og nye kommer til. Det er mennesker og mat fra land som Vietnam, Thailand, India, Korea, Mexico, Venezuela, Italia, Japan og Kina.

– Drømmen min er at Social Cooking skal komme i alle de store byene, sier Tamara, og forteller at hun nå jobber med å starte opp kurs i Oslo.

MANGE KOKKER, LITE SØL: Flere hender i sving, men samarbeidet går lett når koreanske kimbap-ruller med forskjellig innhold skal lages. Foto: Solfrid Sande

Vil dele favorittoppskriftene sine fra hjemlandet

Til Stavanger og omegn kommer det folk fra hele verden, ofte til jobber i oljebransjen. Selv kom russiske Tamara til Norge for 12 år siden, og etter noen år i flere norske byer, slo oljeingeniøren seg ned i Stavanger.

Han gikk på kursene for å bli kjent med folk

Med nye venner i det internasjonale expats-miljøet, og oppdaget hun det er vanlig å inviterte folk hjem til seg, for å lage mat fra hjemlandet og dele opplevelsene med andre. En aktivitet som inspirerte Tamara til å se en mulighet til å kombinere sine to lidenskaper; mat og folk i en forretningsidé. Hun skaffet seg et kjøkken med spiseplass, kjøpte inn forklær, fikk med kursholdere, hobbykokker fra flere land gjennom nettverk og sosiale medier, og satte i gang med Social Cooking.

– De kommer for å dele sine favorittoppskrifter fra hjemlandet, og det er ofte egne familieoppskrifter, sier hun.

Fra berømmelse i Santo Domingo til tøff start i Stavanger

KOKER SAMMEN: – Dette er noe jeg og mamma kunne gjøre sammen, sier Kristina Bore (til høyre), som er på kurs for første gang. Foto: Solfrid Sande

Blir kjent med andre kulturer

Her samles unge og eldre. Noen har kanskje hus i Spania og vil lære mer om spansk mat. En annen på kurset hadde en svigerdatter fra et land han gjerne ville lære mer om matkulturen fra, forteller Tamara.

Susanne Todnem er på kurs for tredje gang, og sier kursene har gitt henne inspirasjon og oppskrifter som hun tester ut på vennene etterpå.

– Sist jeg var her møtte jeg en mann fra Australia, som fortalte at han gikk på kursene for å bli kjent med folk, sier hun.

Hun var helt i himmelen

Både deltakere og kursholdere bruker matkursene som en sosial arena, og noen som integreringsarena. Tamara forteller om en av kursholderne som hadde vært i byen lenge, med lite kontakt med folk. Hun fortalte om nye venner hun fikk etter første kurs.

– Hun var helt i himmelen. For mange er dette en arena for å få vise fram kulturen sin. Her representerer de noe, og bli hørt og får respekt.

GRÜNDER MED ENGASJEMENT: – Jeg har aldri angret på at jeg valgte å gå vekk fra oljebransjen og drive for meg selv, sier Tamara Kuklina. Men sier hun savner lønnsslippen og feriene. Foto: Solfrid Sande

Sosialt

Det kuttes, stekes og rulles. Jieun Grimsby forklarer fremgangsmåten, og viser hvordan de skal få kimbap-rullen sammen. Hun har til nå holdt seks kurs på Social Cooking, og når hun er i hjembyen i Korea lærer hun bort norske oppskrifter som lapskaus og grøt til folk der.

– Jeg liker veldig godt å snakke med folk, og lage mat, sier hun.

Det er få som innebærer mye profitt

Franske Fancine Ragoucy har jobbet som kursansvarlig hos Social Cooking i et år.

– Jeg elsker mat og her møter jeg folk. Det er alltid en vennlig atmosfære.

– Folk kommer for å være sammen og ha fine øyeblikk, sier hun, før hun må hjelpe en av deltakerne med å finne et kjøkkenredskap.

LEKKERT: Beef kimbap er en koreansk lekkerbisken. Foto: Solfrid Sande

Matgründer

Tamara sluttet i Statoil-jobben for å satse fullt på matdrømmen. Gründeren var relativt ny i byen, men opplevde mange som ville hjelpe til og dele erfaringer. Samtidig var det vanskelig å kjempe mot regelverk og en «slik pleier vi å gjøre»-innstilling, forteller hun.

– Heldigvis er det mange lokale og viktige folk som støtter opp, slik at vi får til endringer både i tankegang og regler.

Social Cooking er ikke det eneste bedriften Tamara har satt i gang; hun har alltid flere prosjekter å sjonglere. Et matkultursenter for barn og ikke minst Grøtbilen. Hun lager hirsegrøt til ulike arrangementer og til elever på en videregående skole. Gøten har slått så godt an.

– Jeg har mange nye ideer, men det er få som innebærer mye profitt. Jeg tenker hele tiden på nye løsninger, sier hun og smiler, og legger til:

– Jeg tror det vil være flere som velger verdifulle jobber og trivsel i hverdagen, enn høy lønn. Det er rom for endringer og vi har et ansvar for fremtiden og et mer bærekraftig samfunn.

SOSIAL MATLAGING: – Det er kjekt å lære om mat, og treffe nye folk. En fint sted å dra om du er sammen med noen eller ikke, sier Turi Leret, som er på kurs for fjerde gang. Hun får hjelp av Tamara Kuklina til å lese oppskriften.

Møtte samboer på kurs

Sosial Cooking har etablert seg, og mange kommer igjen. Når hvert kurs er mat fra et nytt land gir det stadig ny læring. Men hun møter litt fordommer mot annen russisk mat som rødbetsuppen borsj og dumplings. De slår foreløpig ikke så godt an på eget kurs.

I tillegg til kurskveldene har også næringslivet fått øyne opp teambuildings-kurs, eller private som feirer en bursdag med matkurs.

– Mange har møtt nye venner på kurs. Jeg møtte kjæresten min her. Veldig profesjonelt, sier hun og ler.

– Men jeg inviterte han ut, forteller Tamara, om han som både har blitt samboer og faren til datteren Sofia.