Microsoft-direktør: - Nettsky-teknologi blir et løft for de små

– Det teknologiske skiftet vi ser nå med nettsky-teknologi, gjør at en liten bedrift raskt og enkelt kan få tilgang til avansert teknologi. Man trenger ikke lenger være en stor bedrift for å bruke kraftfull teknologi for å hente ut verdi av egne data, sier Kimberly Lein-Mathisen, administrerende direktør i Microsoft Norge.

KUNSTIG INTELLIGENS: – Hvordan kan vi innovere og bevege oss raskt? Vi må investere i og bruke kunstig intelligens, sier Kimberly Lein-Mathiesen, administrerende direktør i Microsoft Norge. Foto: Ellen Dokk Holm
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 14. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Lein-Mathisen forteller at det kan ta bare 15 minutter å sette opp en konto hos en nettsky-aktør, der man kan kjøpe tilgang til programvare, data-infrastruktur og ulike dataplattformer.

– Norge er et land som har et godt organisert samfunn og en befolkning som er digitale. Norske selskaper ønsker å innovere og ta i bruk ny teknologi. Det gir et veldig godt utgangspunkt for at vi vil lykkes fremover.

 

HVA ER FORUTSETNINGEN FOR Å LYKKES I FREMTIDEN? Microsofts direktør deltok i et panel arrangert av DNB under Arendalsuka hvor fremtidens konkurransekraft ble debattert. Fra venstre: Kjell Nordström, Trine Loe, Walther Qvam og Kimberly Lein-Mathisen. Foto: Ellen Dokk Holm

Kunstig intelligens

Norge har gått bra i mange år, men Lein-Mathisen viser til Perspektivmeldingen. Skal vi ha det like bra om noen år, så vil det kreve enormt mye innovasjonskraft, poengterer hun.

– Hvordan kan vi innovere og bevege oss hurtig? Vi må investere i og bruke kunstig intelligens. Kunstig intelligens er kanskje den mest transformative teknologien tilgjengelig nå, og som gjennom skyen enkelt kan tas i bruk av alle som ønsker, sier Lein-Mathiesen.

Energisektoren, helse, transport og maritim sektor er interessante bransjer der jeg mener vi kan skape mye

Direktøren i Microsoft forteller at våre nordiske naboer investerer betraktelig mer i kunstig intelligens enn oss nordmenn.

– Vi må bygge på de industrielle tradisjonene vi har, der vi har de beste forutsetninger for å lykkes. I tillegg kan vi blinke ut noen nye satsningsområder der vi har potensiale til å bli best i verden. Først og fremst må vi ha en fremoverlent strategi. Energisektoren, helse, transport og maritim sektor er interessante bransjer der jeg mener vi kan skape mye. Vi må bruke det vi har og vi må tørre å ha litt fart i dette.

INTERESSANTE BRANSJER: Energisektoren, helse, transport og maritim sektor er interessante bransjer der jeg mener vi kan skape mye, sier Kimberly Lein-Mathiesen. Walther Qvam til venstre. Foto: Ellen Dokk Holm

Åpner nytt datasenter

Om noen får måneder åpner Microsoft to nye datasenter-regioner i Norge.

– Datasentre er store maskiner som lagrer data, og med nettsky-tjenester kan du gjøre mye mer med data som lagres. Nettsky-tjenester er fleksibelt å bruke, både for små og store bedrifter.

Med kunstig intelligens vil det skapes innovative løsninger innen Tingenes Internett (IoT eller Internet of Things), og nettsky-tjenester er fleksibelt å bruke, både for små og store bedrifter.

Lein-Mathisen forteller at for eksempel brannvesenet i Vestfold har brukt Tingenes Internett.

– En sensor er montert på huspiper og ved å koble data om hvor mange som bor i husstanden og hvilket oppvarmingssystem husstanden bruker, kan brannvesenet predikere hvor ofte det er nødvendig å feie pipen. Brannvesenet i Vestfold har gått fra å feie 16.000 pipeløp i året til bare 2.000 piper per år, noe som selvsagt sparer kommunen for mye penger. I tillegg har brannvesenet kuttet risikoen for brann, ganske enkelt fordi innsikten om hver enkelt pipe har blitt så mye bedre.