Og, nei, dette er ikke klokker som lukter fisk

Paal Friele Grung lanserer nå sin andre kolleksjon klokker og bruker crowdfunding til å samle inn penger for å produsere klokkene.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. nov 2017
Artikkelen er flere år gammel

Berg Watches ble startet i 2016 og klokkene har et enkelt og røft design som appellerer til et stort publikum, forteller gründer Paal Friele Grung.

– Grunnen til at folk liker mine klokker er at designet er unikt, klokkereimen er fascinerende og klokkene har en historie som er god. I tillegg er prisen god i forhold til klokkens kvalitet. Klokkene er kanskje også litt bergensk og vestlandsk, sier Grung.

Bestemors historie

Idéen om å bruke lakseskinn i klokkereimene fikk gründeren fra sin bestemor.

– Bestemor fortalte meg at under 2. verdenskrig ble lakseskinn brukt til å lage sko med tresåler. Det var lakseskinnet som holdt, men tresålene som ble slitt. Det at reimene er laget av lakseskinn, er noe folk synes er veldig spesielt. Lakseskinnet er fra Island og fra det beste garveriet i Europa, forteller vestlendingen.

På et garveri gjøres rå dyreskinn rene og myke slik at en kan lage holdbare og slitesterke skinnvarer.

– Veldig mange lurer på om det lukter fisk av reimene, men nei, det gjør det ikke, forteller gründeren.

Klokker fra Berg Watches.

Sykkellaget Ulriken Velo

Klokkene som lanseres nå skal bare produseres i 300 eksemplarer og er tenkt å passe inn til tidenes sykkelarrangement i Bergen, nemlig sykkel-VM.

– Jeg fikk en idé om å lage en klokke til det store sykkel-arrangementet i september og samarbeider med sykkellaget Ulriken Velo. På baksiden av urkassen er det inngravert bilde av Bryggen i Bergen med to syklister som sykler forbi. Det å teame opp med et sykkellag passet min profil og varemerke veldig bra, forteller bergenseren.

Sykkellaget Ulriken Velo samarbeider med Berg Watches.

Bruker startskudd.no til å samle inn penger

Berg Watches har tidligere brukt både kickstarter.com og startskudd.no for å hente inn penger til å utvikle og produsere produktene, og over én million kroner ble samlet inn. Nå er målet å få inn 450.000 kroner.

– Jeg ser frem til å bruke startskudd.no fordi det er en norsk plattform. Den er lettere å forstå og bruke for norske bidragsytere enn internasjonale plattformer, sier Grung.

– Jeg lærte mye om crowdfunding og hvordan det virker via min første runde med folkefinansiering. De nye klokkene får man kun via startskudd.no.

Mitt beste råd er å vite hva du er god på og hva du er dårlig på

Gründeren av moteklokkene forteller at det å være gründer innebærer mange opp- og nedturer, men at han har lært utrolig mye og hatt en fin læringskurve. Markedsføring, utvikling av produkter og nettbutikken har vært viktig for å lykkes.

– Mitt beste råd er å vite hva du er god på og hva du er dårlig på, og ikke være redd for å spørre om hjelp. Folk er veldig behjelpelig når du i startfasen, avslutter Grung.

Les om andre gründere som har brukt startskudd.no her

Les her om hvordan du lykkes med crowdfunding

Paal Friele Grung på garveriet på Island. Paal til høyre.