Tek-gründer Isabelle Ringnes på DNB NXT:

- Vi snakker skremmende lite om mangfold

#DNB NXT: En kveld for nettverksbygging og inspirasjon. Isabelle Ringnes snakket om egen erfaring med tek-bransjen, og etterlyste flere kvinner som vil følge gründerdrømmen.

Foto: Solfrid Sande
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 31. okt 2019
Artikkelen er flere år gammel

En strøm av gründere, investorer, næringslivsfolk og andre interessert i innovasjon og morgendagens løsninger inntok onsdag lokalene på Tou Scene i Stavanger. Med flere inspirerende foredrag fra scenen i maskinhallen, og konkurransen 100 Pitches.

Vi snakker skremmende lite om mangfold
Isabella Ringnes

Teknologigründer Isabelle Ringnes fortalte om sin gründerreise, og møte med en mannsdominert bransje. Om et tek-miljø i USA som alltid trodde hun bare var med en av gutta. Om en gang hun skulle ut på en scene og ble introdusert som tek-babe, mens hennes mannlige kollega ble lansert som ekspert.

– Jeg ga blaffen i det. For jeg ville også være med å skape de nye teknologiske løsningene.

Sjekk datoene for de neste NXT-arrangementene her

BÆREKRAFT I SENTRUM: Konserndirektør for bedriftsmarkedet i DNB, Benedicte Schilbred Fasmer, fremhevet i sin åpningstale at det å tenke bærekraft vil bli en forutsetning for å lykkes som bedrift. Foto: Solfrid Sande

Turte å satse på teknologidrømmen

Med teknologiselskapet Equality Check har Isabelle Ringnes skapt en plattform for anonyme vurderinger av likestilling på arbeidsplassen. Hun mobiliserte også næringslivet til å ta opp likestilling og stereotypier på sosiale medier. Kampanjen #hunspanderer lever videre og er også blitt til en bok. Og med nettverket TENK, vil hun inspirere jenter og kvinner til forme fremtidens teknologi.

– Vi snakker skremmende lite om mangfold. Det er disse menneskene som skal forme fremtiden vår. Skal vi få med alle på en endring, må vi få med den andre halve befolkningen også.

Hvorfor lage noen andres drøm når du kan bygge din egen
Isabella Ringnes

Hun snakket om en mannstung teknologibransje, der viktige parameter blir glemt når nye løsninger utvikles. En helse-app hadde for eksempel helt glemt å ta med det alle kvinner opplever hver eneste måned, menstruasjonen, og en annen klarte ikke å kjenne ikke igjen kvinnestemmer, fortalte hun.

Isabelle Ringnes håper flere kvinner tørr å følge drømmen og bryte stereotypier.

– Tørr å si høyt og tydelig hva du vil. Hvorfor lage noen andres drøm når du kan bygge din egen, var hennes oppfordring.

MØTEPLASS: Benedicte Schilbred Fasmer, Øyvind G. Schanke, investor, Terje Fanebust DNB og Magne Eide fra Infotiles. – Vi har funnet samarbeidspartnere og folk som har lyst til å investere, og møter andre gründerselskap på sånne nettverksarenaer som her, sier Eide. Foto: Solfrid Sande Foto: Solfrid Sande

Trenger flere kvinnelige gründere og investorer

– Isabelle Ringnes utfordrer etablerte sannheter, og viser at hun tørr å bryte med det vi er opplært til, sier Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef bedriftsmarked i DNB.

Hun tror at årsaken til at det finnes få kvinnelige gründere nettopp handler om holdninger og selvbilder som bygges i barndommen, og de rollene vi putter de ulike kjønnene inn i. Der menn læres opp til å ta sjanser, søker kanskje kvinner trygghet.

Det har vært kjempetøft å hente inn kapital
Pia Bergum

– Jeg tror ikke jenter setter seg mål om å bli gründere fordi det ikke ligger i rolleforståelsen de blir opplært til. Skal vi få til en langsiktig endring må vi starte tidlig, mener Schilbred Fasmer.

Når kvinner starter opp egen bedrift, er det ofte levebrødsbedrifter, uten ambisjoner om å skape arbeidsplasser eller nå ut i verden, mener Schilbred Fasmer.

Hun sier at det trengs å bygge opp kompetansen, tenke større og ikke minst få med flere kvinnelige investorer. Kvinnelige gründere opplever også å tiltrekke seg mindre kapital i et mannsdominert kapitalmarked.

TEKNOLOGIGRÜNDER: Pia Bergum har jobbet med stor tro på sin digitale plattform, MyHatt. Foto: Solfrid Sande

Lokale teknologigründere

Pia Bergum og Anne-Lise Heggland har tatt begge tatt sats og har jobbet i flere år med sin teknologibedrifter. Bergum med MyHatt, et programvareselskap som lager en digital markedsplass for eventtjenester. Og Heggland med Podbike, en innovativ mobilitetsløsning som går under merkelappen velomobil.

– Det har vært fullt av oppturer og nedturer, men jeg har stor tro på produktet mitt. Jeg har også fått med gode ressurser, både i styret og nå på investorsiden. Det har vært kjempetøft å hente inn kapital. Men nå er jeg fornøyd, sier Bergum.

Jeg forstår at gründere gir opp, og jeg har selv følt meg mye alene
Anne-Lise Heggland

Mangel på kapital har gjort at utviklingen har gått saktere, men nå programmeres det for fullt, og hun ser en lansering i horisonten. Hos innovasjonssenteret X2 Labs i Stavanger, som MyHatt har vokst ut fra, er det nå flere selskapet som har kvinnelige gründere og ledene i teamene, forteller Bergum.

– Selv har jeg ikke opplevd mer motstand som kvinnelig gründer, men jeg tror få kvinner velger en gründertilværelse fordi de ofte søker trygghet.

PODBIKE-GRÜNDER: Anne-Lise Heggland med Olav Amith, som jobber med investeringer. – Jeg har fulgt med på reisen til Podbike, og sett dem pushe en stein opp et fjell. Foto: Solfrid Sande

Må gi opp tryggheten

Anne-Lise Heggland i Podbike tror også at få kvinnelige gründere har noe med å tørre. Slippe seg på dypt vann, og gi opp tryggheten. Kvinner er nok mer redde for å feile tror hun.

– Jeg var selv over femti da jeg ble gründer. De siste årene på jobben tenkte jeg at jeg ville gjøre noe annet før jeg ble pensjonist.

Det er vanskelig gå komme med noe så radikalt nytt
Anne-Lise Heggland

Hun hatt tatt sjansen på et innovativt mobilitetseventyr, hvor målet er å få folk over fra bil til sykkel, med et bærekraftig produkt. Et viktig element er gjenbruk av materialer til mange av delene. Nå er 1800 enheter forhåndsbestilt fra ivrige kunder fra hele verden. Nå skal ti kunder teste Podbike skikkelig før den settes i produksjon.

– Det er vanskelig gå komme med noe så radikalt nytt. Og det er ikke lett å få støtte fra investorer. Jeg forstår at gründere gir opp, og jeg har selv følt meg mye alene.

VINNER AV 100 PITCHES: Espen Henriksen og Espen Strand Pedersen i oppstartsselskapet Norway in a Box skal lage en sporbar merkevare og et helt retailkonsept i Kina. Foto: Solfrid Sande

Oppstartskonkurranse

DNB NXT-kvelden i Stavanger ble avsluttet med konkurransen 100 Pitches, hvor fem lokale startups fikk presentere sine bedrifter på to minutter. Norway in a Box stakk av med seieren og skal til finalen i Oslo 26. september.

Et merkevarekonsept av norsk sjømat for det kinesiske markedet. Med egen software og bruk av block chain for effektivisering og sporing av råstoffet, og med mål om å bygge opp en egen retailkjede i Kina. Kineserne er nemlig opptatt av sporbarhet og tillit til matproduksjon, og det er et marked som er uendelig stort.

– Det blir spennende å reise til Oslo. Der får vi møte og teste konseptet vårt mot et stort investormiljø, sier Espen Henriksen og Espen Strand Pedersen.

VIL HA MED FLERE KVINNER: – Jeg vokste opp med snekkerbukse og busserull på 70-tallet. Nå ser jeg at alt er rosa og lyseblått. Jeg synes det virker mer kjønnsdelt nå enn før. Her trengs det en endring, sier Benedicte Schilbred Fasmer.