Selskapet utvikler deling av solenergi i Vest-Afrika – jublet for 100.000 i den arktiske hovedstaden

Like før jul gikk historiens første Cable Car-pitching-konkurranse av stabelen på Fjellheisen i Tromsø, og nå er vinneren offentliggjort.

SEIERSGLISET: Kjersti B. Næss og Wattero kunne juble for seieren i Cable Car-pitching og vant 1. premien – 100.000 gitt av DNB. Foto: Mats Gangvik / Magy Media.
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 14. feb 2019
Artikkelen er flere år gammel

Kjersti B. Næss, som representerer solenergi-selskapet Wattero, gikk seirende ut blant finalistene, og vant dermed premien på 100.000 kroner gitt av DNB, samt deltakelse på et av Innovasjon Norge sin globale entreprenørskapsprogram.

– Det var sykt gøy. Hele konkurransen var veldig annerledes og mye større enn det jeg hadde sett for meg. Hele gjengen var sammen i to dager og ble gode venner, og det var naturlig nok veldig artig å vinne, sier Kjersti B. Næss.

– Det er et veldig spennende problem Wattero løser, og en interessant tilnærming. I tillegg kan de faktisk tjene penger på det etterhvert, sa spillgründer Kim Daniel Arthur i juryen da vinneren skulle kåres.

SPENTE FINALISTER: Kahoot-gründeren Johan Brand offentliggjorde vinneren foran spente finalister. Foto: Mats Gangvik.

Deler strøm med naboene via mobil

Sammen med gründerne Espen Sandø og Elisabeth Stava, utvikler Næss og Wattero solenergi-prosjekter for folk som har begrenset tilgang til elektrisitet i Vest-Afrika.

Gjennom lokale samarbeidspartnere identifiserer de områder uten tilkobling til kraftnett og tilbyr rimelige solcelle-kit med fleksible nedbetalingsplaner og et markedssystem hvor kundene kan selge sin overskuddsenergi til naboen via mobilen.

– De siste månedene har vi jobbet med å ferdigstille vårt første pilotprosjekt, som var et prosjekt med 75 betalende pilotkunder – kakaobønder i Elfenbenkysten. Det representerer den første delen av forretningsidéen – nemlig tilgangen og nedbetalingsplanen på solcelle-kit for bøndene, forteller Næss.

Selskapet ble stiftet i 2017, og allerede påvirkes 350 mennesker daglig av driften.

Selskapet går inn i ny fase

Premien fra DNB på 100.000 gjør det lettere for Wattero å ta selskapet inn i neste fase.

– Den hjelper veldig. Status i prosjektet er nå at det kreves startkapital. Premiepengene gjør at vi får lansert vårt neste prosjekt i månedsskiftet mars og april, forklarer Næss.

Da skal Wattero teste ut del to av forretningsidéen – nemlig det som går på selve energidelingen.
– I starten må vi forsøke det litt i praksis, slik at vi får vite litt om kravene og behovene til kundene. Deretter må vi utvikle teknologien, sier hun engasjert.

ARKTISKE HOVEDSTADEN: Konkurransen gikk av stabelen på Fjellheisen i Tromsø. Foto: Mats Gangvik.

Bodde i Afrika – oppdaget behovet

Hvordan kom dere på idéen?

– Gründer Elisabeth Stava bodde i Elfenbenkysten, og så at det var et stort behov for strøm og elektrisitet i landet. Hun kjente Espen Sandø, også gründer, som var inne på energi fra før – og de fant ut at de skulle prøve seg på solenergi gjennom delingsøkonomi.

Nå har selskapet – godt hjulpet av en suveren pitch fra Kjersti B. Næss – satt seg i posisjon til å utvikle seg ytterligere.

– Vi er ute etter flere folk til som er teknisk anlagt, slik at vi får et større team in-house som kan jobbe med teknologiutviklingen av selskapet, sier Næss.