Like før jul gikk historiens første Cable Car-pitching-konkurranse av stabelen på Fjellheisen i Tromsø, og nå er vinneren offentliggjort.
Kjersti B. Næss, som representerer solenergi-selskapet Wattero, gikk seirende ut blant finalistene, og vant dermed premien på 100.000 kroner gitt av DNB, samt deltakelse på et av Innovasjon Norge sin globale entreprenørskapsprogram.
– Det var sykt gøy. Hele konkurransen var veldig annerledes og mye større enn det jeg hadde sett for meg. Hele gjengen var sammen i to dager og ble gode venner, og det var naturlig nok veldig artig å vinne, sier Kjersti B. Næss.
– Det er et veldig spennende problem Wattero løser, og en interessant tilnærming. I tillegg kan de faktisk tjene penger på det etterhvert, sa spillgründer Kim Daniel Arthur i juryen da vinneren skulle kåres.
Sammen med gründerne Espen Sandø og Elisabeth Stava, utvikler Næss og Wattero solenergi-prosjekter for folk som har begrenset tilgang til elektrisitet i Vest-Afrika.
Gjennom lokale samarbeidspartnere identifiserer de områder uten tilkobling til kraftnett og tilbyr rimelige solcelle-kit med fleksible nedbetalingsplaner og et markedssystem hvor kundene kan selge sin overskuddsenergi til naboen via mobilen.
– De siste månedene har vi jobbet med å ferdigstille vårt første pilotprosjekt, som var et prosjekt med 75 betalende pilotkunder – kakaobønder i Elfenbenkysten. Det representerer den første delen av forretningsidéen – nemlig tilgangen og nedbetalingsplanen på solcelle-kit for bøndene, forteller Næss.
Selskapet ble stiftet i 2017, og allerede påvirkes 350 mennesker daglig av driften.
Premien fra DNB på 100.000 gjør det lettere for Wattero å ta selskapet inn i neste fase.
– Den hjelper veldig. Status i prosjektet er nå at det kreves startkapital. Premiepengene gjør at vi får lansert vårt neste prosjekt i månedsskiftet mars og april, forklarer Næss.
Da skal Wattero teste ut del to av forretningsidéen – nemlig det som går på selve energidelingen.
– I starten må vi forsøke det litt i praksis, slik at vi får vite litt om kravene og behovene til kundene. Deretter må vi utvikle teknologien, sier hun engasjert.
Hvordan kom dere på idéen?
– Gründer Elisabeth Stava bodde i Elfenbenkysten, og så at det var et stort behov for strøm og elektrisitet i landet. Hun kjente Espen Sandø, også gründer, som var inne på energi fra før – og de fant ut at de skulle prøve seg på solenergi gjennom delingsøkonomi.
Nå har selskapet – godt hjulpet av en suveren pitch fra Kjersti B. Næss – satt seg i posisjon til å utvikle seg ytterligere.
– Vi er ute etter flere folk til som er teknisk anlagt, slik at vi får et større team in-house som kan jobbe med teknologiutviklingen av selskapet, sier Næss.