Seriegründer Silje Vallestad: – Vi må bake kake sammen

#huninvesterer: Hun mener vi er for opptatt av å knive mellom byene, og at vi heller må bygge Norge sammen – mot det internasjonale markedet.

KREVENDE GRÜNDERLIV: Silje Vallestad forteller at når du først har blitt gründer er det vanskeligere å få investeringer som kvinne – og understreker viktigheten av å bli kjent med investorene før du trenger de. Foto: Britt Embry
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Det tar tid å bygge kultur for å starte, for å tørre å feile og for å starte på nytt. Kultur for å feire hverandre istedenfor å være skeptisk, sier Silje Vallestad, gründer av FutureTalks og Acceler8. under DNB NXT i Bergen.

Denne artikkelen er en del av arbeidet DNB gjør for å rette opp i økonomiske skjevheter mellom kvinner og menn. Vi kaller det for kapitalgapet.

Bør du spare og investere? – Test deg selv!

Aldri vært ansatt hos andre

Mens FutureTalks er et nettverk som kobler ledere på tvers av sektorer, geografi og alder for å sette søkelyset på verdens utfordringer fra et system thinking perspektiv, er Acceler8 en plattform som kobler norske scale-ups med ledende nasjonale og internasjonale investorer.

Man må tørre å være autentisk, og ikke gjøre ting mer “glossy” enn de er

Vallestad står også bak mobilselskapet Bipper, og har fått priser som Årets kvinnelige gründer og er på listen over Top 20 Nordic Business Thinkers av Nordic Business Forum.

Hun har alltid vært gründer. Helt siden hun var 14 år har hun hatt visjoner om å virkeliggjøre egne prosjekt, og har aldri vært ansatt hos andre. Hun beskriver seg selv som en superidealist som ikke starter noe for å tjene penger, men som heller tenker på hvilke problem hun kan løse. Vallestad mener hun er veldig god til å se trender og se ting i helhet, men har erfart at det ikke alltid er lurt å være først ute.

Investering fra A til Å: En kort forklaring på alt fra aksjer til årsavkastning

BRUKER LANG PÅ Å FORBEREDE SEG: – For meg har det aldri vært vanskelig å gå i møter og snakke med folk. Jeg er veldig trygg i slike situasjoner, men jeg får mer nerver når jeg skal stå på en scene, røper seriegründeren. Her på et DNB NXT-arrangement i Bergen. Foto: Britt Embry

Hvor blir det av de kvinnelige gründerne?

Som kvinnelig gründer er hun i mindretall. Bare én av tre norske gründere er kvinner, og selv om kvinneandelen har økt de siste årene går det sakte. Vallestad tror det handler om kultur, rollemodeller og likestilling. Familieperspektivet har endret seg siden hun selv startet som gründer, med lengre permisjoner til far og likere fordeling av barn ved skilsmisse. Dette tror hun vil ha en positiv innvirkning på kvinner som vil starte for seg selv.

– Med tre barn hadde det vært helt umulig for meg uten en mann som tok mye av det som måtte gjøres på hjemmebane. Vi hadde også au pair, og det hadde vi ikke klart oss uten. Gründere trenger hjelp, sier Vallestad.

Det politiske engasjementet hun turte å ha som selskap, var revolusjonerende

En av hennes store rollemodeller er Anita Lucia Roddick, grunnleggeren av The Body Shop. Hun var Siljes mentor i 18-19-årsalderen, da hun startet sin første internasjonale plattform, World Voices.

– Anita er fortsatt en rollemodell jeg ser opp til. Det politiske engasjementet hun turte å ha som selskap, med kampanjer for blant annet Amnesty, var revolusjonerende.

Vallestad har også mange rollemodeller rundt seg i blant annet World Economic Forum, hvor hun er ekspert innen innovasjon og entreprenørskap.

– Det er et sterkt nettverk, hvor vennskapene er det viktigste. Man må tørre å være autentisk, og ikke gjøre ting mer “glossy” enn de er. Det er viktig å ha noen du er ærlig med, sier hun.

Bli kjent med investorene – før du trenger de

Vallestad forteller at hun er perfeksjonist når hun skal presentere, og bruker lang tid på å forberede seg. I slike kontekster fremhever hun at ting du tar for gitt, som høflighet og kort responstid, er veldig viktig.

– For meg har det aldri vært vanskelig å gå i møter og snakke med folk. Jeg er veldig trygg i slike situasjoner, men jeg får mer nerver når jeg skal stå på en scene, røper hun.

Hun forteller at når du først har blitt gründer er det vanskeligere å få investeringer som kvinne. Hun understreker viktigheten av å bli kjent med investorene før du trenger de. De fleste starter først når kapitalbehovet oppstår, og da tar det lang tid å få kapital.

Vi må bygge Norge sammen

Vallestad er opptatt av at vi må jobbe sammen for å fronte Norge mot resten av verden. I Marseille jobber de for å skape Europas Silicon Valley. Hun mener at Norge også må tenke slik, og at vi er nødt til å bruke penger for å lokke investorer og miljøer til Norge.

Hun har vært helt sentral for å få investeringsselskapet Horizons Ventures til Bergen i slutten av oktober. Investeringsselskapet har tidligere satset på blant annet Facebook, Spotify, Slack, Impossible Foods, Deepmind og Skype. I Bergen er det satt av to dager hvor norske gründerselskaper får presentere seg selv under arrangementet “Acceler8. Game Changers”, hvor også flere norske og internasjonale investorer er inviterte.

– Vi må bli flinkere til å bygge Norge sammen, og bake en kake som er stor nok til alle. Skal de store fondene velge å bruke tid i Norge, som enda ikke har etablert en posisjon som en spennende investor-destinasjon, kan vi ikke kjempe mot hverandre, avslutter Vallestad.