Silje selger is så det griner – vil juleis med kransekake bli det store gjennombruddet?

Storfjord iskrem-gründer, Silje Lee Knutsen, har allerede solgt dobbelt så mye is i år som i oppstartsåret 2018. Vil nyheten «Julespesial» sørge for at salget tredobles?

KRANSEKAKE-IS TIL JUL? Gründer Silje Lee Knutsen spiser oftest Bringebær-isen sin, som er laktosefri. Nå anbefaler hun nyheten «Julespesial» (t.h), en kransekake-is ispedd Geiranger sjokolade. Foto: Marit E. Giske/Storfjord iskrem
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 26. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Ålesunds-jenta Silje (44) selger is laget av geitemelk til kafeer og hoteller i stadig flere byer: Vanilje, Jordbær (laktosefri), Bringebær (laktosefrie), Brunost, Geiranger sjokolade, ekte Pistasj samt nyheten Julespesial. Sistnevnte er en is med biter av deilig kransekake fra Sylteormen bakeri i Valldal og herlige sjokoladebiter fra Geiranger sjokolade.

Noen hoteller på Sunnmøre har allerede satt isen Julespesial på julemenyen: Parken hotell i Ålesund, Stranda hotell på Stranda og eksklusive Storfjord hotell på Skodje ved Ålesund.

Silje hadde lenge hatt en drøm om å lage is av geitemelk da hun etter noen intensive uker på Gelato University i Bologna, startet opp i en nedlagt møbelfabrikk på Sunnmøre, nærmere bestemt Storfjord. Derav navnet Storfjord iskrem.

Å LAGE IS ER FYSIKK OG KJEMI: Silje, her på Racoon kaffebar i Ålesund, forteller at å lage is er fysikk og kjemi. Du må vite hvordan ingrediensene reagerer på hverandre for å få til et godt produkt. Dette lærte hun i landet som er kjent for isen sin, Italia. På Gelato University i Bologna knyttet hun også kontakter som hun nå sparrer jevnlig med. Foto: Marit Elisabeth Giske

Bærekraftig produksjon med geitemelk

Forretningsideen hennes er å utnytte næringsrik geitemelk, som det produseres mye av i Norge. Melk som Silje mener går til spille fordi ingen vil ha den.

– Dette er bærekraftig produksjon. Jeg bruker geitemelk som ellers kanskje ville gått i vasken. Folk har feil oppfatning av geitemelk og tror at den har en stram og spesiell smak. Det stemmer ikke, fastslår hun.

Jeg må ha full oversikt over hvor produktene mine selges

Interessen for geitemelk fikk hun da hun som ung jobbet en periode i Taiwan, der geitemelk brukes mye. Interessen ble forsterket da hun senere hørte et foredrag om geitemelk på NTNU i Ås.

– Geitene og melken deres har mange positive egenskaper. Melken har mange næringsstoffer, og i tillegg til å lage melk trimmer geitene naturen. Derfor heier jeg på geitebøndene.

Vil ikke ha for mange kunder. Ennå

Gründeren er opptatt av at hun skal vokse i riktig tempo.

– Alt må kontrolleres og sikres. Is er et næringsmiddel, og jeg må ha full oversikt over hvor produktene mine selges slik at jeg kan trekke dem tilbake hvis det mot formodning skulle bli grunn til det. Derfor vil jeg ikke ha for mange kunder ennå, forklarer hun.

Fordi is er et næringsmiddel kom også Mattilsynet flere ganger på besøk før hun fikk fabrikklokalene godkjent. Nå er dette endelig på plass.

HAR ET HALVT ÅRSVERK TIL Å HJELPE TIL: I tillegg har Silje en gruppe rundt seg som har satset penger på at hun skal lykkes og som tror og heier på henne. Hun er også med i Angel Challenge i Ålesund, et initiativ for å vekke interessen for å investere i ny virksomhet på Sunnmøre. Foto: Marit Elisabeth Giske

Isen lages for hånd

Foreløpig lager Silje all isen for hånd. Hun har nesten ikke maskiner, men har likevel klart å doble salget i forhold til i fjor. Hadde det ikke vært for det kalde og dårlig været i juni hadde det kanskje vært tredoblet. Nå håper hun at julespesialen skal gi salget en liten boost på tampen av året.

– Jeg må nok automatisere etter hvert, men ikke mer enn at jeg klarer å beholde særpreget.

Les også denne saken om Angel Challenge:

Sunnmørske kremmere lever etter pay-it-forward-filosofien – men hvor er kvinnene?