Perfekt å ta med på hytta – og har flere bruksområder enn du tror:

Gjør skismøring enklere og kjappere

Jo da, mange nordmenn smører fortsatt ski – og liker det. Den norske oppfinnelsen mr. Grippy passer alle typer ski og kan dessuten brukes til å slipe stålkanter på alpinskiene dine.

MR. GRIPPY: To norskproduserte smørebukker gjør at du enkelt og kjapt kan preppe alle typer ski hjemme eller på hytta. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 16. des. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Det kan virke som halve Norge har gått over til felleski de siste årene og sagt sitt endelige farvel til skismøring. På samme tid har to entusiastiske BI-gutter, som kaller firmaet sitt Happy Norwegian, ved hjelp av DNB utviklet et par preppestativ, eller smørebukker, hvis du vil, som skal gjøre skismøringen enklere og kjappere. 

Er det snakk om uheldig timing? 

Nei. Felleski må jo renses innimellom og for den som vil gå fortest mulig, er jo fortsatt flytende glider påført med strykejern den gode, gamle oppskriften som fungerer i sporet. 

Og Mr. Grippy fungerer dessuten på forskjellige måter og til nærmest alle typer ski (mer om det straks). 

Og så er det jo fortsatt den andre halvparten som sverger til god, gammeldags skismøring i festesonen …

STABILT: Det er letter å smøre på glider og festevoks når du har to bukker som står bom fast. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Undertegnende ble hektet på kunsten å smøre ski da jeg var på smørekurs hos Skiforeningen for seks år siden.  Plexisikling, randsikling, glider, strykejern, rubb, festevoks – hele sulamitten. 

Smørebord og entusiasmen for klister kom derimot aldri på plass, så det ble stuebordet hjemme. Fire par ski som måtte renses, påføres glider, strykes, sikles, børstes og rubbes. Dette må du gjøre mens du håper skien holder seg på plass, eller så må du bruke den ene hånden til å holde skien fast. Upraktisk og tungvint. 

JUSTER LENGDEN: Skal du preppe barneski, er det bare å dra bukkene nærmere hverandre. Her slipper du tvinger og skrustikker. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Det gjør at smørebukkene Mr. Grippy er et kjærkomment tilskudd til den årlige overhalingen før sesongen starter. Og det er så enkelt som det høres ut som: De to bukkene, eller preppestativene, settes på bordet og blir på bordet. 

Høyfriksjonsgummi på over- og undersiden av bukkene, gjør at både de og skiene du legger oppå, nærmest er limt fast mens du jobber. 

Det fine er at du kan jobbe med to par ski samtidig, det være seg felleski, smøreski, barneski, bakkeski, pudderski, racingski og hoppski. 

Skal du preppe barneski, slipper du dessuten å styre med tvinger og skrustikker. Det er bare å flytte bukkene litt nærmere hverandre. 

VARIASJON: Ståkanthakket gjør at du kan jobbe med alle typer ski fra flere vinkler. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Ståkanthakket i midten av preppestativene gjør at du enkelt kan slipe stålkantene på alpinskiene, og trekker du stativene nærmere sammen låser du skiene helt fast så det blir enklere å jobbe. 

Det aller beste? Bukkene veier 1,3 kilo, tar ikke mye plass og kan lett fraktes med til hytta i jula eller påskeferien. I tillegg til å ha oppdatert de nye bukkene etter tusenvis av tilbakemeldinger fra brukere på 1.0-versjonen, har Happy Norgwegian-gutta også lansert Ms. Tidy, et oppbevaringsrom du kan legge alt av preppeutstyr og som du enkelt fester til en bukk. 

Noe for smøreentusiasten til jul?